10. 3. 17

MIMBERA - DOZVOLJENO I ZABRANJENO



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :                                                         
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
قُل لَّا يَسْتَوِي الْخَبِيثُ وَالطَّيِّبُ وَلَوْ أَعْجَبَكَ كَثْرَةُ الْخَبِيثِ ۚ فَاتَّقُوا اللَّهَ يَا أُولِي الْأَلْبَابِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ [٥:١٠٠]
صدق الله العظيم

 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!                                                                

 Neka je hvala Allahu, Gospodaru Dana sudnjega, Milostivom, Svemilosnom. Neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, uzorne ashabe i na sve njegove sljedbenike do dana Sudnjega.

  A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 11. džumade-l-uhra 1438. ili 10. mart 2017. godine. Ovo je 22. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,,Uči Kur'an', a današnja je, ,Dozvoljeno i zabranjeno.'

  Cijenjeni  džemaate!

  Za svakog vjernika je važno da razgraniči šta je dozvoljeno a šta je zabranjeno u životu na ovom svijetu. Islam olakšaje a ne otežaje, ako nam je nešto zabranjeno, u zamjenu je ponuđeno nešto bolje i korisnije.

  Iz Kur'ana saznajemo da je: ,,Allah zabranio vračanje, a zamijenio ga klanjanjem istihare. Zabranio je lihvarenje, a zamijenio je profitabilnom trgovinom.''

 Muškarcima je zabranio svilenu odjeću, ali je u zamjenu dao ukrasnu odjeću od vune, lana i pamuka. Zabranio je preljub, razvrat i homoseksualnost, ali je u zamjenu dao zakoniti brak.   
 Uzvišeni Allah je zabranio opojna pića da bi ljudi mogli uživati druge napitke koji su korisni za tijelo i um. Zabranio im je nečistu hranu, ali im je dao druga korisna i prijatna jela.

Kaže Uzvišeni Allah: Reci: ,,Nije isto ono što je zabranjeno i ono što je dozvoljeno, makar te iznenađivalo mnoštvo onoga što je zabranjeno." Zato se Allaha bojte, o vi koji ste razumom obdareni, da biste ono što želite postigli.
 Složili su se svi islamski pravnici, da svako sredstvo koje opija, alkohol, droga, i slično tome, jesu strogo zabranjeni muslimanima, kako u velikim tako i u malim količinama.

Prisjetimo se hadisa u kojem je Muhammed s.a.v.s. prokleo deset osoba koje imaju veze sa alkoholom, i to: 

- onoga ko pije vino (alkohol),
- ko ga Ijeva,
- ko ga cijedi,
- kome se cijedi,
- ko ga prodaje,
- ko ga kupuje,
- ko se njegovom cijenom hrani,
- ko ga nosi i kome se nosi, (
Tirmizi) 

Kako god je zabranjeno konzumiranje alkohola, davanje i primanje alkohola kao poklona, isto tako je zabranjeno prisustvovanje na feštama i proslavama na kojima se služi alkohol.

 Islam dozvoljava i zahtjeva da se lijepo oblačimo i da nosimo lijepu odjeću. Mi treba da uživamo noseći lijepu odjeću jer je ona potrebna za pokrivanje stidnih mjesta i za ukrašavanje. Ipak se musliman ne kiti zlatom i svilom. Zlatni prsten ili lančić je zabranjen muškarcima, baš kao svilena odjeća, zlatno pero, zlatni sahat, zlatna kutija za cigarete i upaljač, zlatna proteza, itd. Međutim, Allahov poslanik s.a.v.s. je dopustio muškarcima da nose srebrno prstenje ali ne kao kićenje i ukrašavanje već u formi slijeđenja sunneta.

  Ovdje postoji olakšica za osobu koja je npr. alergična na druge tkanine osim svile, u tom slučaju toj osobi nije zabranjena svila, uzimajući u obzir da ništa drugo ne može nositi osim svile. Što se tiče prstena dozvoljeno ga je nositi, a biva sunnetom samo onda kada bude imao funkciju koju je imao i prsten Allahova poslanika.

  Muškarcu nije dozvoljen pirsing ni na jedan dio tijela jer je ukrašavanje nakitom specifika ženskog spola, a šerijat zabranjuje da muškarci oponašaju žene, i obrnuto, u stvarima koje su karakteristične samo za jedan spol. Ženama je dozvoljeno nositi minđuše (naušnice). Stavljanje pirsinga na nos, usnu, obrvu, jezik, pupak, i druga mjesta je moda i trend kod mladih danas, što je oponašanje pjevača, glumaca, i to nije dopušteno.

  Raširen je i trend tetoviranja, koji je svojevrstan vid unakažavanja kože a kožu je Uzvišeni stvorio lijepom. Poslušajmo riječi Muhammeda s.a.v.s., on s.a.v.s., je prokleo osobu koja pravi tetovaže i osobu kojoj se pravi tetovaža.

  Islam dopušta farbanje kose iz hadisa u kome se prenosi da je Omerdonijeo ga pred Poslanika a.s.. Poslanik a.s. je vidio  bijelu kosu jednog ashaba i rekao mu je: Ofarbaj je, ali ne koristi crnu boju. (Feth al-Bari)

Ovo ne znači da je farbanje kose crnom bojom zabranjeno, nego samo savjet. Zna se npr. da se Hasan r.a., Husein r.a. i drugi nisu protivili farbanju kose crnom bojom. Preporučuje se farbanje kose hennom ili katmom. Henna daje crvenkastu boju dok katm kosi daje crnkastu boju sa crvenim presijevanjem. Ebu Bekr r.a. je farbao svoju kosu hennom i katmom, dok je Omer r.a. farbao svoju kosu samo hennom.

  Musliman je dužan naučiti šta je haram a šta halal. Halal je arapska riječ koja znači dozvoljeno ili nezabranjeno. Halal (kao izraz) se često koristi kad je nešto duševno ili vjerski ,,čisto". Čovjek ne može da izmijeni haram (zabranjeno) u halal (dozvoljeno) i obrnuto.

Ishrana/piće

Hrana i piće smije da sadrži:

Ribu, jaja i mliječne proizvode

Meso živine (naprimjer: pile, tuka, guska )

Kozje, ovčije, goveđe, kamilje, zečije meso

Sve vrste voća i povrća

Kruh, tjesteninu, rižu itd.

Kahvu, čaj, sokove itd.

Meso životinja koje su propisno zaklane.

  Haram u islamu

Haram je arapska riječ koja znači zabranjeno ili nedozvoljeno. Haram (kao izraz) se često koristi kad je nešto duševno ili vjerski ,,nečisto". Muslimanima naravno nije dozvoljeno činjenje harama i korištenje haram namirnica.

Ishrana/piće

Hrana i piće ne smije da sadrži:

Svinjsko meso (i sve njegove prerađevine)

Krv (i sve njene prerađevine)

Alkohol (pivo, vino, likeri, rakija)

Cigarete, duhan

Droga, intoksikante

Meso od mrtvih/uginulih životinja

Meso životinja koje nisu zaklane u Allahovo ime

Meso životinja mesoždera - (npr. lavovi, tigrovi, hijene, orlovi, zmije)

Meso životinja: magaraca, majmuna, slonova, pasa

   Hranu koja sadrži haram sastojke treba izbjegavati (npr.: riba pripremljena sa vinom; različiti kolači; sladoled koji sadrži rum, liker, ili bilo koju vrstu alkohola)

   Mnoga hrana sadrži tzv. emulgatore koji su ubačeni u hranu obično da bi mogla duže da traje ili da bi joj se dala određena boja, kao npr.: E474 koje označavaju da je to u stvari svinjska/životinjska mast ili drugi koji sadrže različite supstance insekata.

  Trebamo se kloniti imena izvedenih iz riječi sujevernog značenja, da bi se dijete sačuvalo od nesreće koja bi ga mogla zadesiti od ovakvog imena i sujevjerja na koje upućuje. Obavezno je, također, izbjegavati Božija imena. Tako nije dozvoljeno nadijevati imena: Ehad, Samed, Halik, Rezzak i dr.

I imena pogrdnog značenja. Ovakva imena, je prema svim učenjacima haram nadijevati.

  Dova

 Milostivi Allahu, omili nam halal, a udalji nas od harama! Amin!

Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم


Literatura:
Tefsir Ibni Kesir, Sahihul Buhari,Rešad ef. Korać,Wikipedia.

 Nijaz Salkić       

Ni komentarjev:

Objavite komentar