7. 10. 10

MIMBERA-MUSA PEJGAMBER I VATRA

 Nijaz SALKIĆ

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صَلَّى اللهُ تَعَالىَ عَلَيْهِ وَ عَلَى آلِهِ الطَّيِّبيِنَ الطَّاهِرِينَ، وَ أصْحَابِهِ الْكِرَامِ الْهُدَاةِ الْمُهْتَدِينَ، وَ سَلَّمَ تَسْلِيمًا كَثِيرًا. نَسْأَلُ اللَّهَ رَبَّنَا أَنْ يَجْعَلَنَا مِمَّنْ يُطِيعُهُ وَيُطِيعُ رَسُولَهُ وَيَتَّبِعُ رِضْوَانَهُ وَيَجْتَنِبُ سَخَطَهُ. يَا خَيْرَ الْمَسْئُولِينَ وَ يَا خَيْرَ الْمُعْطِينَ.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
''Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas. Mi smo Allahovi i Njemu pripadamo.

Allah, dž.š., u 27-toj suri (En-Neml / Mravi) u 7. ajetu kaže:  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ          
 إِذْ قَالَ مُوسَىٰ لِأَهْلِهِ إِنِّي آنَسْتُ نَارًا سَآتِيكُمْ مِنْهَا بِخَبَرٍ أَوْ آتِيكُمْ بِشِهَابٍ قَبَسٍ لَعَلَّكُمْ تَصْطَلُونَ  -  Kada Musa reče čeljadi svojoj: "Vidio sam vatru, donijeću vam otuda vijest kakvu ili ću vam donijeti razgorjelu glavnju da biste se ogrijali".

       A zatim, danas je petak, 08. oktobar 2010., ili  30. ševval, 1431. hidžretske godine. Ovo je četrdeseta džuma u novoj hidžretskoj godini. Cijenjeni džemaate, draga braćo i sestre, esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh!

       Uzvišeni Allah spominje Svome poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., kako je bilo sa Musaom, a.s., kako ga je Allah, dž.š., odabrao i kako mu je govorio. Dao mu je očite mudžize i poslao ga je Faraonu sa zadatkom da ga pozove na ispravni put, ali Faraon se ponio kao i svaki silnik i vlastodržac. Sebe je istakao kao božanstvo a mudžize koje je Musa a.s. demonstrirao i pokazao, pripisao vještini i čarobnjaštvu Musaovom, pa je naredio svojim dvorjanima da njega Faraona i dalje obožavaju, a Musaa da ignorišu i u laž utjeruju.

      Dakle, Musa a.s. je izvršio naredbu (pozvao je Faraona da obožava Jedinog istinskog Gospodara) ali bez rezultata, jer se Faraon uzoholio a njegovi dvorjani i narod odbili da Musaa a.s. slijede i povjeruju. Poslanik Musa se nije razočarao, već je ustrajno slijedio upute svoga Gospodara i pozivao na put spasa. Znano je da onaj koji budi zaspale i upućuje zalutale biva izložen problemima i opasnostima. Poslanik Musa je doživljavao neugodnosti pa se morao premještati i mnogo putovati. Međutim, uvijek je bio pod Allahovom zaštitom, a On mu je slao svoje išarete i radosne vijesti. Važno je imati na umu i dobro zapamtiti da oni koji žele biti na putu istine i domoći se svjetlosti upute, bezbeli moraju majstorski zaobilaziti izazove i odbaciti poroke ovog svijeta, pogledati i osvijetliti mračnu pećinu unutar sebe. Takav pogled je etapni prelazak sa zemaljskog na nebesko ili utapanje nebeskog u zemaljsko. To je odnos profanog i svetog, višeg i nižeg svijeta, jeftinog i skupog. Zato vjernik ne može biti statična osoba, zatvorena u sebe, okrenuta samo unutra. Vjernik mora učiti, raditi, biti od koristi porodici i široj zajednici i kretati se neprekidno.

    Poslanik Musa a.s. se kretao jer Uzvišeni veli: إِذْ قَالَ مُوسَىٰ لِأَهْلِهِ ٍ  "Kad Musa, a.s., reče porodici svojoj", dok je išao sa svojom porodicom kada je u noći zalutao na putu, إِنِّي آنَسْتُ نَارًا سَآتِيكُمْ مِنْهَا بِخَبَر "Vidio sam vatru, donijet ću vam otuda vijest kakvu“, o putu, أَوْ آتِيكُمْ بِشِهَابٍ قَبَسٍ لَعَلَّكُمْ تَصْطَلُونَ "ili ću vam donijeti razgorjelu glavnju da biste se ogrijali", tj. koja će vas zagrijati, pa je i bilo kako rekao je. Vratio se od nje sa velikom viješću, preuzeo je od nje ogromno svjetlo.

      Bereket je u kretanju jer će se napredujući u istinskoj vjeri duhovno i fizički, doći do cilja i 'vatre' zato Uzvišeni kaže: فَلَمَّا جَاءَهَا نُودِيَ أَنْ بُورِكَ مَنْ فِي النَّارِ وَمَنْ حَوْلَهَا  "neko ga, kad joj se približi, zovnu" 'Nek' su blagoslovljeni oni koji se nalaze na mjestu na kojem je vatra i oni oko nje.'" Tom prilikom ugledao je vatru koja se rasplamsala na zelenom stablu. Sve što se više vatra rasplamsavala, stablo je postajalo sve zelenije i blistavije. Zatim je podigao glavu i vidio je kako njeno svjetlo dopire do svoda nebesa. Ibn-Abbas i drugi kažu kako to nije bila vatra, nego je to bila blistava svjetlost. Musa je zastao začuđen onim što je vidio i neko ga "zovnu: 'Nek' su blagoslovljeni oni koji se nalaze na mjestu na kojem je vatra", tj. neka budu obasuti blagoslovom, "i oni oko nje", tj. i meleki, kako kažu Ibn-Abbas, Ikrime i Se'id bin Džubejr.

      Ovdje se očituje čvrsta i odlučna vjera Musaova koji je na Njegovom putu ustrajavao i Njegove naredbe i upute striktno provodio i izvršavao. Rezultat te ljubavi i odanosti svome Gospodaru je bila nagrada i počast od Uzvišenog koja je uslijedila pozivom da Musa dođe na razgovor pod brdo Sinaj i čuje Uzvišene riječi i govor Allaha s.v.t.a. Ovo je ibret svakom čovjeku da striktno slijedi uputu Uzvišenog Boga s.v.t.a. Počast i satisfakcija će uslijediti na ovom svijetu, a glavni dobitak i nagrada je Džennet inšaAllah.

      Baš zato svaki čovjek treba da bude motiviran iščitavanjem i proučavanjem kur'anskih tekstova o istrajnom putu Allahovih Poslanika i da napreduje na putu vjere. Musa a.s. je doživio i dočekao svoj najveći uspon kada je čuo govor Uzvišenog Allaha ispod brda Sinaj, pa je uzbuđeno zavapio, pao na sedždu i zamolio da vidi Svoga Gospodara. Musa je bio Poslanik i čovjek, a čovjeku je malo koliko god dostigne i napreduje u časti i imetku, osim onih koje je Uzvišeni uputio.

     Radimo i usavršavajmo se u vjeri i znanju. Pored redovnih namaza i redovnog posta budimo od onih koji izvršavaju i dobrovoljne ibadete, nafile. Ibn Ebi-Hatim prenosi od ‘Amra bin Murre, koji kaže da je čuo Ebu-Ubejdu kako priča od Ebu-Musaa, r.a., da rekao je: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Allah, dž.š., ne spava i nema potrebe da spava, smanjuje udio u nafaki i podiže ga. Do njega dostižu noćni poslovi prije pojave dana, a isto tako, dnevni poslovi prije pojave noći.'"

وَسُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ i neka je hvaljen Allah, Gospodar svjetova!

يَا مُوسَىٰ إِنَّهُ أَنَا اللَّهُ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ  - O Musa, Ja sam – Allah, Silni i Mudri!
  Upoznao ga je, da Onaj Koji mu se obraća i koji ga doziva je On, njegov Gospodar, Allah, Silni, Koji nadvisuje sve stvari i potčinjava ih, Mudri u svemu onome što govori i što čini.


Dova     
              Gospodaru naš, uputi na pravi put djecu našu i jetime naše, sačuvaj ih od zla svakoga, i učini ih iskrenim robovima Tvojima, zaštiti njihovu imovinu, učini ih blagim i poslušnim nama,  a nas učini ljubaznim i blagim prema njima.
     
              Milostivi Gospodaru, usadi nam više ljubavi prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju, džemat i da jedva čekamo dolazak dana petka i džume u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.

            Gospodaru naš, popravi naše cjelokupno stanje i sačuvaj nas od dunjalučkog fitneta i kazne na Ahiretu. Gospodaru naš, o Ti Živi i Vječni, o Tvojoj pomoći ovisimo, pa nas ne ostavi da se oslonimo na sebe, ni koliko treptaj oka, niti koliko manje od toga.

            Primi naše pokajanje, oprosti grijehe nama, roditeljima našim, našim umrlima i svim muslimanima, i naša posljednja dova je: الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ  Hvala Allahu gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.
 Literatura: Tefsir Ibni Kesir, Rijadus-Salihin

Ni komentarjev:

Objavite komentar