21. 11. 19

AMANET



„I Ibrahim ostavi u amanet sinovima svojim a i Jakub: ,,Sinovi moji, Allah vam je odabrao pravu vjeru, i nipošto ne umirite drugačije nego kao muslimani!” (El-Bekare, 132)
Ibrahim, alejhi selam, nije bio obični čovjek, bijaše to od Allaha odabrani poslanik ljudima. Poslanik koji je svoj narod pozivao da se ostave kipova i prihvate obožavanja Jednog i Jedinog Gospodara – Allaha.
Ibrahim je onaj čovjek kojeg je Allah pomogao protiv nepravde svoga naroda. Kada je se njegov narod udružio da ga spale i ubiju samo zbog toga što je musliman, Allahova pomoć i pobjeda su došli pa vatra u kojoj su mislili zapaliti Ibrahima, umjesto da bude vrela i jaka, bi hladna i spasonosna. Ibrahim umjesto da izgori i bude spaljen osta živ i zdrav. To je taj čovjek koji je sa svojim sinom Ismailom kasnije  gradio i sagradio Kabu – najsvetije mjesto kod nas muslimana.
Svojim sinovima je ostavio testament, vasijjet, oporuku da imaju na umu svoj vjerski identitet. Odnosno da znaju da im je Allah odabrao da im vjera islam bude. Onaj ko je svjestan svoje vjere on je neće nikada napustiti. Zato Ibrahim i kaza i ne umirite nikako drugačije nego muslimani.
Arapska riječ emānet u sebi sadrži više značenjskih nijansi koje je teško, zapravo, nemoguće prevesti ili izraziti jednom riječju u bosanskome jeziku. Naime, ona znači: pouzdanost, vjernost, poštenje, povjerenje, vjera, vjerovanje, amanet. No i pored ove značenjske opširnosti riječi emānet, u tradiciji muslimana Balkana dobro je poznato, premda smatramo, u jednom suženom poimanju, šta ona znači i koji je njezin smisao.
O tome kolika je važnost emaneta i koliko je on neraskidivo povezan sa vjerom (imanom) vidimo iz sljedećih Vjerovjesnikovih, a.s., riječi: ,,Nema vjera onaj ko nema emaneta, niti ima vjere onaj ko ne poštuje dogovore'' (Ahmed). Dakle, emanet je sastavni dio vjere i kao takav uvjet postizanja spasa na Ahiretu.
Jedan od emaneta jesu i stvari povjerene na čuvanje do određenog roka. Božiji Poslanik, a.s., prije poslanstva imao nadimak El-Emīn (Povjerljivi), da je prilikom hidžre ostavio svoga amidžića Aliju b. Ebi Taliba u Mekki kako bi on mušricima vratio stvari koje su mu bile povjerene na čuvanje. Povjerenje se na izdaje zarad bilo kakve koristi, interesa ili ljudi!
Posebna vrsta emaneta jeste čuvanje tajne sa nekoga skupa, tj. da se neka tajna ne širi ili da se vijesti sa toga skupa ne razglašavaju. No ako je riječ o skupu na kome se priprema izvršiti zločin ili nepravda prema drugima, tada je musliman dužan učiniti sve kako bi to spriječio.
Kada se jedan čovjek povjeri drugom čovjeku. Allahov Poslanik, a.s., kaže: ,,Kada jedan čovjek nešto govori drugom čovjeku pa se okrene (oko sebe), to postaje emanet'' (Ebu Davud).
Jedan čovjek dođe da upita Božijeg Poslanika, s.a.v.s.: ,,Kada će nastupiti Sudnji dan?'' ,,Kada nestane emaneta, očekuj Sudnji dan''. ,,Kako nestaje emanet? – upita ovaj čovjek. ,,Kada se stvari povjere ljudima koji za njih nisu sposobni, očekuj Sudnji dan'' (Buhari).
U suženom značenju amanet se danas upotrebljava u slijedećim značenjima:
- Povjeravanje nekome na čuvanje nekog dobra, novca, nekretnina, pokretnih stvari...
- Amanet je i zadnja želja čovjeka da neko vodi računa o nečemu, što iza njega ostaje.
- Vjerenički prsten kao zaruka djevojci da bude vjerna.
Moja dobra majka Halima mi je u amanet ostavila riječi: ,,Dok si nek' si.''


Literatura: Almir Fatić,Emanet,Imam.ba,oporuka Ibrahima i Ja'kuba a.s.
 

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar