5. 11. 09

MIMBERA- DOBROČINITELJE ČEKA LIJEPA NAGRADA

Nijaz SALKIĆ
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

Hvala Uzvišenom Allahu, koji je samo sebe odlikovao time da vječno ostane. Hvala Mudrom Allahu, koji je odredio da sve osim Njega jednog dana nestane. Hvala Pravednom Allahu, koji je odredio da smrt čeka kako kafira tako muslimana. Hvala Najznanijem Allahu, koji je u Svom znanju odredbe raščlanio, odredivši da ahiret dođe poslije dunjaluka. 

Neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, s.a.vs., njegovu porodicu i njegove ashabe koje je Svevišnji Allah posebno odlikovao time što im je u kući spasa posebno mjesto i blagodati pripremio.  Allah, s.v.t.a.,  u suri Junus  u  11. ajetu kaže:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
 لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا الْحُسْنَىٰ وَزِيَادَةٌ ۖ وَلَا يَرْهَقُ وُجُوهَهُمْ قَتَرٌ وَلَا ذِلَّةٌ ۚ أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُون َ﴿٢٦﴾ 
One koji čine dobra djela čeka lijepa nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i potištenost prekrivati, oni će stanovnici Dženneta biti, u njemu će vječno boraviti.″/26/
 a zatim, danas je petak, 06. novembar 2009., ili  19. zul ka'de, 1430. hidžretske godine. Cijenjeni džemaate, draga braćo i sestre, esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh!

         Uzvišeni ističe da onome koji bude uljepšavao djela na dunjaluku, uz vjerovanje i činjenje dobrih djela, slijedi lijepa nagrada na budućem svijetu. Muhammed s.a.v.s. je rekao: "Dobročinitelji na ovom svijetu će biti dobročinitelji i na onom svijetu. Njima će Allah s.v.t a. oprostiti njihove grijehe zbog dobra koje su činili Njegovim stvorenjima. Na Sudnjem danu će im se reći :"Svoja dobra djela poklonite kome hoćete jer su vam oproštena vaša loša djela ....” I oni će pokloniti svoja dobra djela i tako opet postati dobročinitelji" I još je rekao :"Kad čovjek zakaže u dobrim djelima Allah s.v.t.a. ga obaspe brigama."

         Hasan el Basri je govorio: »Kad čuješ lijep govor, polahko sa onim koji govori, jer ako svoje riječi potvrdi i djelom  divan je on čovjek! A ako se djelo bude razlikovalo od njegovih riječi, čuvaj se da mu po bilo čemu budes sličan, jer tako se zavaravaju nesretni.«

          kao što su riječi Uzvišenog: هَلْ جَزَاءُ الْإِحْسَانِ إِلَّا الْإِحْسَانُ ﴿٦٠﴾ Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?(55:60) 

Pojašnjavajući riječi ″...i više od toga″, s gledanjem u lice Plemenitog Allaha, prenosi se od Ebu-Bekra es-Siddika, Huzejfe ibn el-Jemana, Abdullaha bin Abbasa, Seida bin el-Musejjeba, grupe tabiina, i drugih iz prvih i kasnijih generacija (selefa i halefa). Između ostalog, El-Imam Ahmed prenosi od Suhejla er-Rumija, r.a.: (555) ″Da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., učio ovaj ajet: لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا الْحُسْنَىٰ وَزِيَادَةٌ One koji čine dobra djela čeka lijepa nagrada, i više od toga.
         Zatim je rekao: ′Kada uđu stanovnici Dženneta u Džennet, i stanovnici Vatre u Vatru, viknuće melek: ′O stanovnici Dženneta, vi imate kod Allaha obećanje i On želi da vam ga ispuni′, pa će reći: ′Kakvo obećanje! Zar nije učinio da pretegnu naše terezije? Zar nije učinio bijelim naša lica, uveo nas u Džennet, a izbavio od Vatre?′ - Rekao je prenosilac: ′Pa će im se otkriti zastor i gledaće u Njega; tako mi Allaha, nije im Allah dao ništa draže od gledanja u Njega niti veselije za njihove oči.′″
         Prenosi Ibn-Džerir: (556) od Ubej bin Ka'ba, da je pitao Allahova Poslanika, s.a.v.s., za riječi Uzvišenog Allaha: لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا الْحُسْنَىٰ وَزِيَادَةٌ  One koji čine dobra djela čeka lijepa nagrada, i više od toga′, a on mu je odgovorio: ′Lijepa nagrada je Džennet, a više od toga jeste gledanje u lice Uzvišenog Allaha.′

Kazuju da su jednom vjerniku došli neki ljudi u posjetu, pa kad su vidjeli da u kući nema skupih stvari i gotovo da je prazna, samo najnužnije, začudili se pa ga pitaju: "Brate tvoja je kuća gotovo prazna, gdje ti je namještaj?"  a on odgovara ; "Ja imam jednu drugu kuću, pa sve što imam namještaja ja u nju pošaljem da me sačeka tamo kad me ponesu i u nju spuste moje nepokretno tijelo."
         A riječi Uzvišenog: ″Lica njihova neće tama prekrivati″, tj. tama i crnilo na Sudnjem danu, kao što će zadesiti lica nevjernika i griješnika tama i prašina. وَلَا ذِلَّة ...I potištenost, tj. poniženje i niskost. Oni neće dobiti prezir iznutra niti svana, nego će biti kao što je rekao Uzvišeni o njima: فَوَقَاهُمُ اللَّهُ شَرَّ ذَٰلِكَ الْيَوْمِ وَلَقَّاهُمْ نَضْرَةً وَسُرُورًا ﴿١١﴾ I njih će Allah strahote toga Dana sačuvati i blaženstvo i radost im darovati(76:11), tj. blaženstvo u njihovim licima i radost u njihovim srcima. Znajmo dobro da je dunjaluk mnoge zaveo i upropastio. Ko se sa njim opije taj se nesretan probudi u kaburu, prvoj stanici vječnosti. Ako si svoj dunjalučki život utrošio u sakupljanju dobra čineći dobra djela onda znaj da Uzvišeni Allah kaže: "Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?!" (Rahman;60) Tumačeći ovaj ajet kažu: "Dobro na ovom svijetu je izgovaranje lailahe illellah, a ahiretsko dobro je Džennet.!”


  Dova     
              »Molimo Te Uzvišeni Allahu da nas uputiš na pravi put i da nas na njemu održiš sve dok ne odemo sa dunjaluka. Molim Te Dragi Allahu, da ne dozvoliš našim srcima da skrenu nakon što Si nas uputio.        
            Milostivi Gospodaru, usadi nam više ljubavi prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju, džemat i da jedva čekamo dolazak dana petka i džume u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Osvijesti nas, otrijezni nas, pa da shvatimo da bez jake i stabilne islamske zajednice, nema ni naše stabilnosti, i naše snage.            
           Molimo Te Gospodaru naš, zaštiti nas od loših vođa, od dušmanskih riječi i djela, od pokvarenosti u riječima postupcima i razmišljanju. Primi naše pokajanje, oprosti grijehe nama, roditeljima našim, našim umrlima i svim muslimanima, i naša posljednja dova je:  الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ  Hvala Allahu gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.«




Literatura: Tefsir Ibni Kesir,  Sahihul Buhari

Ni komentarjev:

Objavite komentar