13. 6. 10

KAHVENISANJE-KAHVENDISANJE


Nijaz SALKIĆ
Kahvenisanje nije nipošto isjeđavanje, ubijanje dosade, hir ili ljenčarenje. Istinsko kahvenisanje ima svoj merak, meram, ima izabran vakat i jedvačekanu priliku. Odista kahvenisanje se iščekuje, priželjkuje, najavljuje, planira i za taj merak se  bira društvo. Birvaktile kahvenisanje se odvijalo u malim baška izgrađenim kućicama KAHVAMA koje su izgrađivane na najboljoj lokaciji u selu i u čaršiji. Najbolja kahvica je ona koja 'gleda' na dvije ulice.


 U Bosnu je kahva stigla sa Osmanlijama. Prema istraživanjima učenjaka najvjerovatnije kahva potiče iz Abesinije-Etiopije. Moguće  da  izraz za kahvu "moka" (mocca) nosi ime po arapskoj luci Mocha na ulazu u Crveno more. Gajila se, kao i danas, u Jemenu odakle se dopremala i otpremala u druge krajeve pa je stizala i u našu lijepu Bosnu a do naših pradjedova i pranena koji su pripremu uživanje kahve razvili  do krajnjih granica kulture i od pijenja napravili ritual i umjetnost.


Kada je kahvenisanje zavladalo svijetom kahva se naveliko počela prodavati. Kahve i kafane su nicale po svim svjetskim metropolama, čaršijama i selima. Ispijala se kahva ujutro, prilikom pauze na poslu, po povratku kući  u društvu ili samostalno uz cigaru duhana. Koliko se poslova sklopilo pritom ispijajući crni napitak-kahvu. Da kahvenisanje nije baš bezazlen adet pokazala su istraživanja i studije. Na temu kahvenisanja napisane su i odbranjene mnoge disertacije. Najveće kahvopije su Bosanci i Hercegovci, a među Bosancima primat drži ljepši dio nacije. »De pristavi kahvu, imam ti bukadar najnovijih habera kazati.«
Bojazan vladara
Popularnost uživanja i raširenost kahve poremetilo je ustaljenost i mir tradicionalnog džemata da je to natjeralo sultana Selima II koji je poveo borbu protiv prevelikog okupljanja u kahvama, a sultan Murat IV nastavio je godine 1633. borbu protiv opasnog konkurenta u vlasti. Danas je kahva zavladala Evropom i Svijetom. Umjetnici su kahvi bilesim hvalospjeve napisali, baš kao u poznatoj odi kahvi 'Kafféekantate' poznatog kompozitora J. S. Bacha.
Savremena istraživanja kahve
»Pijenje kahve, uz poboljšanje učinka radnika, smanjuje izglede za greške u radu, posebno tokom rada noću, objavili su britanski naučnici. Poznato je kako rad noću ima negativan utjecaj na tzv. unutarnji sat organizma, što može dovesti do simptoma nesanice ili pretjerane pospanosti. Istraživači napominju kako je posljedica nedostatka sna smanjenje produktivnosti i veći rizik za greške, što može biti posebno opasno kod osoblja u bolnicama ili profesionalnih vozača.
Njihova studija pokazala je kako je unos kofeina povezan s boljim rezultatima na nizu neuropsiholoških testiranja kojima je cilj bio utvrđivanje kvalitete pamćenja, pozornosti, sposobnosti zaključivanja i percepcije.«
Šta su poznati kazali o kahvi
Kahva je piće svih slojeva i uvijek se pije bez mlijeka i šećera. Rijetko je u prah samljevena u mlinu, kao što to mi radimo, već je umjesto toga tuku u avanu. Kad je dovoljno isitnjena,stavlja se u lončić s malo vode. Prije nego što prokuha, dodaje se nekoliko kapi hladne vode i tada se pije. Služi se u maloj šolji, a što se tiče ukusa i jačine, daleko prevazilazi bilo koju kahvu što je mi pravimo u našim skupim i kompliciranim aparatima.
E.Spencer: Putovanja po Evropskoj Turskoj,1850.

Poznate kahve u Bosni-Lutvina Kahva
 Lutvina Kahva se nalazi na samom ulazu u Travnik sa istočne strane, iz pravca Sarajeva ili Zenice. Nekada je pored hladnog i bučnog potoka Šumeće, bila skromna drvena kućica u kojoj navodno, bila Lutvina Kahva, tačno preko puta koji je prema Sarajevu gradio Omer paša Latas, imala je 18.6.1887. godine jednog neobičnog, ali vrlo važnog gosta.


Naime, na svom putu po Bosni gdje je vršio inspekciju konjičkih jedinica, u ovoj kahvani kraće vrijeme zadržao se austrijski nadvojvoda i austrougarski prijestonasljednik Rudolf Karl Franz Josef, jedinac Cara Franje Josipa i Elizabete Bavarske. Ugledni gost je prilikom zadržavanja popio kahvu i poklonio dukat vlasniku zbog izvanredno ukusne kahve, vlasnik je zatim godinama kasnije čuvao u posebnoj vitrini na zidu taj isti dukat, džezvu i fildžan iz kojeg je princ popio veličanstvenu kahvu!

Ni komentarjev:

Objavite komentar