19. 8. 10

MIMBERA-POZIVAČI I POZIVANI

Sura El-Araf
Nijaz SALKIĆ
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صَلَّى اللهُ تَعَالىَ عَلَيْهِ وَ عَلَى آلِهِ الطَّيِّبيِنَ الطَّاهِرِينَ، وَ أصْحَابِهِ الْكِرَامِ الْهُدَاةِ الْمُهْتَدِينَ، وَ سَلَّمَ تَسْلِيمًا كَثِيرًا. نَسْأَلُ اللَّهَ رَبَّنَا أَنْ يَجْعَلَنَا مِمَّنْ يُطِيعُهُ وَيُطِيعُ رَسُولَهُ وَيَتَّبِعُ رِضْوَانَهُ وَيَجْتَنِبُ سَخَطَهُ. يَا خَيْرَ الْمَسْئُولِينَ وَ يَا خَيْرَ الْمُعْطِينَ.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
''Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas. Mi smo Allahovi i Njemu pripadamo.

Allah, s.v.t.a., u suri  El - A’raf / Bedemi u 177. ajetu kaže:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
فَلَنَسْأَلَنَّ الَّذِينَ أُرْسِلَ إِلَيْهِمْ وَلَنَسْأَلَنَّ الْمُرْسَلِينَ
I sigurno ćemo pitati one kojima smo poslanike slali, a pitaćemo, doista, i poslanike,

A zatim, danas je petak, 20. avgust 2010., ili  10. ramadan, 1431. hidžretske godine. Ovo je trideset i treća džuma u novoj hidžretskoj godini. Cijenjeni džemaate, draga braćo i sestre, esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh!

Mi smo u blagosti i Ramazanu gdje svačiji ego i svačije »JA«, i to od najbogatijih do najsiromašnijih, shvata da sam nije vlasnik, već rob; shvaća da nije slobodan, već potčinjen. Da mu se ne zapovijedi najprostiji i najlakši posao ne bi mogao uraditi, pošto ni vodu ne smije piti, ni cigaru zapaliti, ni zalogaj uzeti, njegova umišljena vlast se lomi, pokornost prihvaća; biva zahvalan, što mu je istinska dužnost.
Evo dana u Ramazana što su  smiraj za dušu, radost za srce, odmor za razum, rješenje za brige i utjeha onome ko se uprljao grijesima, on putokaz svakome ko želi pokornost i zabrana onome ko želi zlo i nered. Ramazan je mjesec posta, koji traži istinsku pažnju i kojeg musliman ne bi dao za hiljade drugih mjeseci. Vrijednost posta ne može osjetiti svako. Neupućeni u vjeru doživljavaju ga kao teret koji ne mogu izvršiti. Međutim, Allah Uzvišeni nije ništa propisao u Svojoj vjeri kao obavezu a da se u tome ne krije duboki smisao, ljepota i dobro ovoga i drugog svijeta. Uistinu je Allah Uzvišeni podario Ummetu Muhammeda sallalahu alejhi ve sellem neizmjerne blagodati, a jedna u nizu tih blagodati jeste mubarek mjesec Ramazan, mjesec u kojem se mnoga djela udvostručuju, mjesec u kome Allah Uzvišeni briše grijehe robova Svojih, i onaj ko u njemu izvrši nafilu kao da je izvršio sedamdeset farzova u drugom mjesecu. To je mjesec sabura, a za sabur je nagrada Džennet. Njegova prva trećina je milost, druga oprost i zadnja oslobađanje od vatre.
Baš zbog ramazana ću postaviti pitanje sebi i svakom čovjeku. Brate mili, da li se sikiraš i brineš za svoju budućnost? Koliko čuješ riječi pozivača i budioce (mujezine) što te svakog dana pozivaju na salat-namaz i svakodnevno ti išarete i gestikuliraju pokazujući znakove koji upućuju ka džennetskoj zelenoj transverzali. Jerbo u ramazanu svaki put hladnije glave vjernik mora doživjeti sebe,  vjeru i pravi put. Jesi li ovog ramazana razmišljao zašto nas je malo  u džamijama gdje se Uzvišeni Allah spominje, gdje se teravija klanja, mukabela uči, džuma klanja a zašto nas je puno na mjestima gdje se šejtan časti. Da li poštovani brate i sestro razumijemo znakove na svom životnom putu i čujemo poziv onih koji nas žele povesti na put istine i spasa. Koliko slušamo svoje imame (vođe, daije) i da li smo stišali ili utrnuli-ugasili druge prijemnike u svojim glavama, stanovima i kućama pa da čujemo i doživimo glas pozivača. Znate li sestrice i brate za ajet u kome Allah s.v.t.a. kaže:

وَيَوْمَ يُنَادِيهِمْ فَيَقُولُ مَاذَا أَجَبْتُمُ الْمُرْسَلِينَ
  "A na dan kada ih On pozove i upita: "Šta ste poslanicima odgovorili?" (28:65)

يَوْمَ يَجْمَعُ اللَّهُ الرُّسُلَ فَيَقُولُ مَاذَا أُجِبْتُمْ ۖ قَالُوا لَا عِلْمَ لَنَا ۖ إِنَّكَ أَنْتَ عَلَّامُ الْغُيُوبِ  "Na dan kada Allah sakupi poslanike i upita: Da li su vam se odazivali? - oni će reći: Mi ne znamo, jer samo Ti znaš sve tajne."  (5:109) tj. Allah, dž.š., pitat će narode čime su odgovorili poslanicima na ono sa čime ih je poslao, kao što će pitati i poslanike i daije o njihovom dostavljanju Njegovih poruka.

Zbilja, šta ćemo to kazati Uzvišenom kada nas na Danu suda bude pitao o tome ko nas je, i da li nas je ko pozivao u vjeru i na pravi put?!

 Ibn-Merdevejh prenosi od Ibn-Umera da je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je (275): ′Svi ste vi pastiri i svako će od vas odgovarati za svoje stado.′ Čovjek će biti pitan za svoju porodicu, žena za kuću svog muža, a rob za imetak svoga vlasnika." "I izložit ćemo im, pouzdano", tj. poslanicima i onima kojima su poslani, ono što se među njima desilo, jer Mi znamo ono što oni kriju i ono što javno čine.  Iznijet će se knjiga koja će govoriti o svemu što su radili, "jer Mi nismo odsutni bili.", tj. Allah, dž.š., sve vidi, Njemu se ništa ne može sakriti, niti On i jednoga trena biva odsutan. On zna skrivene poglede i ono što grudi taje.  Mjerenje toga dana bit će pravedno: oni čija dobra djela prevagnu, oni će šta žele postići";/8/  "a oni čija dobra djela budu lahka, oni će, zato što dokaze Naše nisu priznavali, stradati." /9/  Allah, dž.š., kaže:

 "Mjerenje" djela na Sudnjem danu, "bit će pravedno", tj. Allah, dž.š., nikome neće nepravdu učiniti. Kao što Allah, dž.š., kaže:  "Mi ćemo na Sudnjem danu ispravne terezije postaviti, pa se nikome krivo neće učiniti; ako nešto bude teško koliko zrno gorušice (koliko jedna trunka), Mi ćemo za to kazniti ili nagraditi. A dosta je što ćemo Mi račune ispitivati." (21: 47) Na Sudnjem će se danu djela staviti na vagu, iako su ona fizički neodređena, jer će im tada Allah, dž.š., dati fizički oblik. El-Begavi kaže: Slično ovome prenosi se od Ibn-Abbasa, što se navodi u sahih hadisu (276): "Na Sudnjem danu doći će sure El-Bekare i Ali-Imran u obliku dva oblaka ili dva oblačića ili kao dva jata gusto poredanih ptica..." A u hadisu El-Beraa u kome se govori o ispitu u kaburu stoji: (277) ...Vjerniku će prići mladić lijepa izgleda i mirisa, pa će mu on reći: "Ko si ti?" Odgovorit će: "Ja sam tvoja dobra djela", a za kafire i munafike spominje se suprotno. A neki kažu da će se vagati knjige djela, kao što se navodi u hadisu o "listu". Misli na hadis u kome se spominje čovjek koji će imati 99 svezaka tako velikih da ih oko neće moći pregledati, svi o njegovim grijesima, a zatim će se doći sa jednim listom na kome je napisano: la ilahe illallah (nema drugog boga osim Allaha), pa će on reći: "O Gospodaru, šta je ovaj list pored ovolikih svezaka?", pa će Allah, dž.š., reći: "Prema tebi neće biti učinjena nepravda." Taj list će se staviti na drugi tas terezije pa će, kako kaže Poslanik, s.a.v.s.: "... raspršati se svesci, a prevagnuti list."


Sjetimo se ovog ramazana i jetima, siročadi iz svog komšiluka ili jetima u rodbini.
Pokazati milost i pažnju prema njima ubraja se u velika i boguugodna djela. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je govorio da  „džehennemska vatra neće dotaći ruku koja pomiluje kosu jetima",kao i to „da će on i skrbnik jetima zajedno biti u Džennetu."  Islam je vodio računa o jetimima, što pokazuje i slijedeći primjer. Enes ibni Malik, ra., priča da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., jednom izašao radi  klanjanja Bajram-namaza i na putu do džamije susreo grupu djece koja  su se igrala. Nedaleko od njih, po strani, sjedio je dječak oskudno  obučen koji je plakao. 'Dijete, što plačeš, što se i ti ne igraš?', pitao ga je Vjerovjesnik, s.a.v.s. Ne prepoznavši Poslanika, s.a.v.s., dječak je rekao: `Čovječe, umro mi je babo, majka mi se preudala, prisvojen je moj imetak i očuh me istjerao iz moje kuće, tako da ja nemam ni odjeće ni obuće, ni hrane ni stana.  Kada danas pogledam djecu koja imaju očeve, sjetim se svoga babe pa me obuzme tuga i zato plačem.' Vjerovjesnik, s.a.v.s., ga je uzeo za ručicu i rekao mu: 'Jesi li zadovoljan da ti ja budem umjesto oca, Aiša da ti bude majka, Alija amidža, Hasan i Husejn braća, a Fatima da ti bude sestra.' Tek tada, dječak je shvatio da je to bio Allahov Poslanik, s.a.v.s. Nakon toga je rekao: 'Kako da ne budem zadovoljan, Allahov Poslaniče!' Resulullah, s.a.s.v., ga je uzeo u naručje i ponio svojoj kući, lijepo ga obukao, nahranio i namirisao najljepšim mirisom. Dječak je, poslije, sretan istrčao među djecu koja su ga, primijetivši promjene na njemu, pitala: `Šta ti je? Do maločas si bio plačan i tužan, a sada si veseo i sretan?' 'Da, bio sam gladan, pa sam se najeo. Bio sam skoro go, pa sam se lijepo obukao. Bio sam siroče, a sad mi je Allahov Poslanik umjesto oca, Aiša umjesto majke, Alija umjesto amidže, Hasan i Husejn umjesto braće, a Fatima umjesto sestre, pa kako da ne budem sretan i veseo!  

Draga braćo i sestre u vjeri. Nažalost ode trećina ramazana u nepovrat ali hvala Bogu Dragome  dvije trećine ramazana su pred nama. Natječimo se u ibadetu, radujmo se dolasku u džamiju na namaz, na teraviju, slušajmo učenje Kur'ana na mukabeli, činimo iftare i pozivajmo komšiluk, rodbinu i postače na iftar, pomažimo i hranimo sirotinju, očistimo imetak zekatom a post sadekatul fitrom. Nemojmo zaboraviti ni svoju dragu islamsku zajednicu i njene projekte. U Ljubljani još uvijek nismo otplatili zemlju za buduću džamiju, pomozimo koliko smo kader i materijalno sposobni da ovaj projekat dovedemo do kraja.


  Dova   

Gospodaru naš, izliječi nam grudi i odstrani iz naših srca brige. Učini nas spokojnim. Primi naš namaz i post i naše veličanje Tebe.

Obraduj nas radosnim vijestima, budi nam Blag i Milostiv i počasti nas Džennetom. Učini da nam je draži život na Ahiretu, učini da smo zadovoljni.

Učini da nam je lahko jedni drugima izvinjenje dati. Udalji nas od licemjerstva, udalji nas od prigovaranja i ogovaranja. Učini da možemo spoznati istinu i rastaviti je od neistine. Učini da ne miješamo dobra djela sa hrđavim.
   
       Primi naše pokajanje, oprosti grijehe nama, roditeljima našim, našim umrlima i svim muslimanima. Naša posljednja dova je:  الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ  Hvala Allahu gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.«

Literatura:  Prijevod Kur'ana od Besim Korkuta, Tefsir Ibni Kesir, Sahihul Buhari

Ni komentarjev:

Objavite komentar