1. 9. 10

RAMAZANSKI POST I U NJEMU IFTARI


Nijaz Salkić

Evo dana itikafa koji otvara zadnjih 10 dana blagoslovljenog ramazana. Nisu prećerali oni što su davno kazali, sve što je lijepo brzo mine. Ramazan je belni k'o život. Prvih deset dana mladosti, drugih deset radosti a zadnjih deset starosti. Ostari bome i ovaj ramazan. Slijedeće hefte ćemo ga ispratiti u vječnost da se o njemu priča k'o o svakom rahmetliji koji je među ljudima živio i preselio u bolje vrijeme i na bolji svijet.



 




Helem ramazanski ašici su neumorni. Asli, nejma ih bukadar. Jopet, istina je da nije kvalitet u količini već u vrijednosti. Jerbo, mu'mini su k'o začin u jelu ili još bolje k'o skupocjeni miris koji opija mjesto na kome se nađe i začini kraj u koji dođe. Ove rede hoću kazati. Vjerniku nije ništa teško. Bolan ne bio, vjernik može cijeli dan bez hrane i vode izdurat, vrelinu predurat, i sve do iftara saburli i lahak ostat'.






Vjernik kad se iftari on to radi gospodski, on jede po malo, vodu uzima po istilahu i bez jordama a hitar je k'o kakva mlada nevista. Vjernik junaci moji, je u sve potaman i insan k'o čigra. On na vrijeme akšam klanja, spremi se na teraviju i svjež k'o da je cijelu noć spavao sklanja svoju teraviju . Niko ba nije k'o mu'min-vjernik, a vi govorite šta hoćete!! Evo nekoliko momenata sa ovogodišnjih iftara da makar sa po jednom slikom osjetimo ljepotu kućnih doživljaja na iftarima u naših mu'mina.


 


Ni komentarjev:

Objavite komentar