1. 10. 10

KONE I KOMŠILUK

Nijaz SALKIĆ

Komšiluk je u Bošnjaka muslimana nešto veliko. Toliko je Poslanik s.a.v.s., preporučivao pažnju među komšijama da su njegovi drugovi-ashabi pomislili da će komšija komšiju početi u imovini naslijeđivati. Puno je hadisa-Poslanikovih izreka o komšijama.  Najupečatljiviji  je za mene onaj:  Ibni Abbas prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao: ”Nije vjernik onaj ko je sit,a zna da je njegov komšija gladan.” (Taberani u El-Ke-biru,El-Bejheki u Es-Sunenu i Ebu Ja`la u Musnedu)

Govorimo o konama. Kona je osoba koja zna biti blizu. Nije rečeno da mora živjeti odmah do tvoje avlije, stanovati u istom sokaku. Puno je važno da kona konu poštuje i da joj je bliska po srcu. Iskrena i dobra kona se zna radovati uspjehu svoje kolegice.  Svaki uspjeh kone i njene porodice je i njen uspjeh. Normalno je da se pobjede životne i uspjesi proslavljaju uz kahvu i dostum eglenu. Tokom svačijeg života koji je znao biti buran i pun nepredvidih događanja kone su ostajale u lijepim odnosima i međusobnom potpomaganju.


 Mudri su oni koji čuvaju komšiluk.  Pametne su one kone koje uče svoju djecu da cijene njihovo proteklo poznanstvo, zajedničko odrastanje u komšiluku.  Svo stečeno prijateljstvo i lijepe odnose sa komšilukom kone ostavljaju u amanet djeci i zadužuju ih da nastave  prijateljevanje sa njima i poslije svoje smrti.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar