3. 11. 11

KAKO ĆU USTATI NA BAJRAM?



 Nijaz SALKIĆ


U nedjelju 6. novembra veselićemo se još jednom svom mubareću. Biće to blagan sa dva imena, hadži-bajram ili kurban-bajram. Ovaj blagdan sa sobom donosi veliko bogatstvo. Hadžije će u subotu 5. novembra biti na Arefatu i mnogo doviti i Boga Dragog moliti za sebe, svoje porodice, za nas koji nismo ove godine uspjeli otići na hadž. Dovimo i mi muslimani  na ovim prostorima u subotu, da nam se dove podudare sa onim milijonskim hadžijskim dovama.. Molimo Uzvišenog Allaha da nama i našim porodicama pomogne da izađemo iz svog ćorsokaka zabluda, umišljenosti, zaspanosti, ljenosti, neznanja, predrasuda i naivnosti. Postimo subotnji uočibajramski dan. Klanjajmo što više namaza u džematu a sjetimo se dovama, fatihom i jasinom svojih roditelja i rodbine koji ove godine neće biti s nama u kući, u džamiji i za bajramskom sofrom.

Bajram će se klanjati u nedjelju 6. novembra


Uoči Bajrama je lijepo puno iz Kur'ana učiti, razne ibdete činiti, nafilu koju klanjati i svojim umrlih se sjetiti. Muškarci-muslimani će na bajramsko jutro u nedjelju rano ustati. Okupaće se (gusul uzeti). Dobro je lijepim mirisom se namirisati da se miris osjeti i (pro)širi avlijom, sokakom, ulicom, mahalom i džamijskim haremom. Džaiz  je najljepše odijelo ili odjeću obući. Pri susretu sa svojom braćom (vjernicima) veseo, dobrodušan i nasmijan biti. U džamiju pješke hoditi i na kurban-bajramsko jutro do džamije naglas tekbiriti. Pri polasku od kuće ili stana ništa ne jesti sve do klanja kurbana (poželjno je kurbanskim mesom) ili pri zajedničkom ručku, bajramskoj sofri. Ako je moguće iz džamije se pješice sokakom ili putem drugim vratiti.
Bajram namaz je dvorekatni namaz i klanja se džematile (u džematu). Klanja se 45 minuta poslije izlaska sunca. Na prvom rekatu bajramskog namaza se prouči subhaneke a potom se spuštaju i ponovno dižu ruke donoseći 3 bajramska tekbira. Pri prva dva tekbira ruke se spuštaju niz tijelo a pri trećem rekatu se svežu. Na drugom rekatu, prije rukua, (pregibanja) se prouče još 3 bajramska tekbira i pri trećem se ruke spuste i ide se na ruku a potom se učine sedžde, sjedenje u namazu i predaja selama. Hoću naglasiti da je bajramski namaz kratak, jednostavan za svakog muslimana i jako potreban svakom čovjeku. Bajram namaz ne može klanjati samo onaj ko je zauzet (obavezan) redovnim poslom, dakle zaposlen čovjek, ili bolesnik, zatvorenik, kratko rečeno, neslobodan čovjek. Svi drugi nemaju nikakav izgovor da u nedjelju ne budu u svojoj džematskoj džamiji, jer je dolazeće bajramsko vrijeme jedan veliki užitak, bereket i doživljaj koji nikoga ravnodušnim neće ostaviti, dahabetile što će vjernici na Bajram vidjeti mnoga zaboravljena lica, što će čuti od svog imama najnoviji vazu nasihat, a od mutevelije i  džamijskog rukovodstva novosti iz džematu u kome žive i rade i kome pripadaju.
Od subote 9. zu-l-hidždžeta, dakle od 5 novembra ove godine i to od sabah namaza pa sve do ikindije 4. dana Bajram namaza potrebno je poslije predaje selama iza farza donositi tekbire, tekbiri tešrik. Tekbiri tešrik glasi: Allahu ekber, Allahu ekber, La ilahe illallahu vallahu ekber, Allahu ekber ve lillahil hamd.

Ni komentarjev:

Objavite komentar