8. 3. 12

MIMBERA - GOVORI DOBRO, RADI DOBRO, PA SE DOBRU NADAJ


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون.
 قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الر ۚ كِتَابٌ أُحْكِمَتْ آيَاتُهُ ثُمَّ فُصِّلَتْ مِن لَّدُنْ حَكِيمٍ خَبِيرٍ تَذَكَّرُونَ
صدق الله العظيم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
   Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Hvala Allahu na nimetima kojima nas svakodnevno obasipa. Hvala Allahu koji nas je uputio ka nuru Islama, i koji nas je učinio muslimanima. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda a.s., na njegovu porodicu, časne ashabe i sve one koji ih slijede u dobru do kijametskog dana. 
Allah, dž.š., u  11. suri (Hud / Hud) u  1. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَأَنِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ يُمَتِّعْكُم مَّتَاعًا حَسَنًا إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى وَيُؤْتِ كُلَّ ذِي فَضْلٍ فَضْلَهُ
..Da od Gospodara svoga oprosta tražite i da se pokajete, a On će vam dati da do smrtnoga časa lijepo proživite i svakom čestitom daće zasluženu nagradu.
  A zatim, danas je petak, 09. mart 2012., ili  16. rebiu-l-ahir, 1433. hidžretske godine. Ovo je petnaesta džuma u novoj hidžretskoj godini.
       Cijenjeni džemaate!
 Biloški sahat insanski otkucaje naše sudbine čas. Poput pijeska iz šake odlaze nama sahati i dani u nepovrat ovodunjalučki. Vallahi obistinjuju se kijameski alameti,  između kojih  je i nepoštivanje roditelja od vlastite djece. Svjedoci smo toga vremena kada smo mnogi prije reda osijedili. Prenosi hafiz Ebu-Ja'la od Ebu-Bekra, koji je rekao: Pitao sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: Šta te je obijelilo?A on je rekao: Obijelili su me sura Hud, El-Vaki'a,  Amme jetesa'elun i Izeš-šemsu kuvviret,  a u drugoj verziji: poglavlje Hud i njemu slična.″ Sura Hud počinje ajetom ″Elif-lam-ra.Na početku poglavlja El-Bekare naći ćemo tumačenje skraćenica na početku pojedinih poglavlja, a Allah najbolje zna šta je istina. كِتَابٌ أُحْكِمَتْ آيَاتُهُ ثُمَّ فُصِّلَتْ مِن لَّدُنْ حَكِيمٍ خَبِيرٍ  Ovo je Knjiga čiji se ajeti pomno nižu i od vremena do vremena objavljuju, jer ova Knjiga je kompletna,  kako po formi, tako i po značenju. Ovo tumačenje daju Mudžahid i Katade, za što se opredijelio i Ibn-Džerir. Jer je ovo Knjiga...od Mudrog i Sveznajućeg, Da se samo Allahu klanjate, i da samo Njemu Jedinom iskazujete  pokornost (ibadet).
وَأَنِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ يُمَتِّعْكُم مَّتَاعًا حَسَنًا إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى وَيُؤْتِ كُلَّ ذِي فَضْلٍ فَضْلَهُ Da od Gospodara svoga oprosta tražite i da se pokajete, a On će vam dati da do smrtnog časa lijepo proživite i svakom čestitom dat će zasluženu nagradu, jerbo ako budete pokajnici i oprosta tražitelji On, Allah s.v.t.a., će dati da lijepo proživite, na ovom svijetu, do smrtnog časa i svakom čestitom dat će zasluženu nagradu  na budućem svijetu, kao što Uzvišeni kaže: مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً ۖ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ [١٦:٩٧]
 Onome ko čini dobro bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život.(16:97)  U sahih - pouzdanom hadisu prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao Sa'du: "Nećeš ništa potrošiti ili podijeliti u ime Allaha, a da ne budeš nagrađen, pa čak i ono što potrošiš na svoju ženu.
Draga braćo!
Čestitost i bogobojaznost je pribrana osobina vjernička koja je potvrđena u Allahovim riječima: وَيُؤْتِ كُلَّ ذِي فَضْلٍ فَضْلَهُ   ...i svakom čestitom daće zasluženu nagradu. Ibn-Džerir prenosi Ibn-Mes'udove riječi, koji o tome kaže: Ko učini nešto ružno piše mu se jedan grijeh, a ko učini jedno dobro, piše mu se desetostruka nagrada, pa ako bude na ovom svijetu kažnjen za neko ružno djelo, ostaje mu desetostruka nagrada, a ako za učinjeno djelo ne bude kažnjen na ovom svijetu, uzet će mu se jedna nagrada, a njemu će ostati devet.Zatim je dodao: Propao je onaj u koga jedinice nadvladaju desetice.
Prema ajetima iz sure el-Džumu'a ,,O, vjernici, kada se u petak na namaz pozove, kupoprodaju ostavite i pođite da  namaz obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se namaz obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite'' - vidimo da Kur'an vodi računa o interesu oba svijeta. Musliman radi ili trguje prije džume-namaza, a zatim odlazi na džumu-namaz. Nakon namaza nastavlja tražiti Allahove blagodati, tj. opskrbu i zaradu. Iz ovih ajeta uočavamo da nema kontradiktornosti, nesklada, između ibadeta i ovosvjetkih poslova. Zapravo, uspjeh počiva u usklađenosti, u uravnoteženosti između djela ibadeta prema Uzvišenom Allahu i truda u traganju za ovodunjalučkim dobrima.  Hazreti Omer r.a. je rekao: ''Ne odrecite se dunjaluka radi Ahireta, niti Ahireta radi dunjaluka. Nastojte osvojiti oba svijeta!''
Poštovane sestre, draga braćo! Zbilja, vjernici traže i dunjaluk i Ahiret, traže dobra obadva svijeta i sreću na ovom i na onom svijetu. Njihova dova je:  
رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ Gospodaru naš, daj nam na dunjaluku dobro i na Ahiretu dobro!  Riječ hasene (dobro) ovdje ima općenito značenje. Na dunjaluku to znači posjedovati ili steći: zdravlje, dobrog supruga, dobru suprugu, djecu, korisno znanje, obilnu nafaku, ljubav, sreću itd. Na Ahiretu hasene je dobiti: Allahov rahmet, Njegovo zadovoljstvo, vječnu blagodat... Otuda vidimo da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., odbio ideju zanemarivanja ovoga svijeta radi ahireta.
Cijenjeni džemaate! Ko god nije zemlju s ranog proljeća obrađivao i zasijavao sigurno se ne nada da će u ranom ljetu ili ujesen iz svoje bašte nešto uzbrati, otrgati ili iskopati. Slično je i sa onima pored kojih njihov život prođe u gafletu, razbibrizi, džahilijjetu i beznamazluku. Zašto bi takvi živjeli u lažnoj nadi da će oni takvi proći bez računa i da će im se grijesi otpisati poput nečije neplaćane vazife. Zato vjernici i bogobajazni Kur'an iščitavaju i u njemu uputu i odgovore otkrivaju: وَإِن تَوَلَّوْا فَإِنِّي أَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ كَبِيرٍ A ako leđa okrenete - pa ja se, zaista, bojim za vas patnje na Velikom danu.Ovo je žestoka prijetnja onima koji negirajući napuste Allahove zapovijedi. Kazna će ih, bez sumnje, stići. إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ  Allahu ćete se vratiti, tj. Allahu ćete se na Sudnjem danu vratiti. وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ   On sve može, tj. On je moćan da nagradi Svoje dobre robove i kazni Svoje neprijatelje i da proživi sva stvorenja na Kijametskom danu. Ovo je forma zastrašivanja, kao što je prije bilo podsticanje na dobro
Dova     
      Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema džamijama i onima koji nas pravu stazu vode. Učini da volimo džemat, pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     Svemogući Allahu, poduči nas ispravnom razumijevanju naše vjere, učvrsti dobro u nama i daj da dugo traje, učini našu omladinu da se po dobro razlikuje, učini ih vjernicima, učenjacima, vrijednim radnicima i korisnim članovima našeg društva. Amin.

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari

Nijaz SALKIĆ 

Ni komentarjev:

Objavite komentar