LIJEPA NAŠA BOSNA
Nijaz Salkić
Rastiranje tahrane-trahane
Kao mnogo štošta, uamanetili smo sa istoka i trahanu-tahranu. Za veće količine tahrane pobrinemo se tokom ljeta, baš kao što to radimo i sa drvima, jerbo, zima je duga i zahtjevna.
Za pripremu trahane se može koristiti ,kupovna' germa-kvasac a možemo je i sami napraviti od komada tijesta pripremljenog za hljeb. Baš taj kvasac trahanu učini tahranom i dadne joj njen specifičan kiselkasti ukus.
Postupak
Prvo što uradimo, umiješamo tijesto
kojeg ostavimo da ‘odleži’ najmanje jednu heftu na hladnom i suhom mjestu, kojeg bar jednom
dnevno promiješamo. Ko hoće kiseliju tahranu može je držati da 'odstoji' i 3
hefte. Kada se poslije 7 dana tijesto ,odmori', onda ga rastiremo, odnosno
utrljavamo kroz rešeto.
Težak i zahtjevan je to
postupak ali se na kraju obradujemo kada dobijemo kuglice trahane. Postupak ,rastiranja'
traje najmanje jedan dan a rade ga strpljive i jake žene. Tako dobijeni proizvod
zvani tahrana, suši se na velikoj bošči-čaršafu najmanje dva tri dana na ljetnjoj
temperaturi ili u avliji na suncu.
Čim se
dobro osuši, trahanu spakujemo u suhe posude a najbolje da ih saspemo u
staklene galone. Kada nam prahne dobra čorba od trahane, začas nastavimo vodu i
zaspemo svoju porciju ukusnu supe od tahrane.
Afijetola i upamet!
Ni komentarjev:
Objavite komentar