3. 8. 18

MIMBERA - SVJESTAN HADŽIJA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا 
 صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!            
 Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i preselili sa vjerom u srcu.
 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 21. zu-l-ka'de 1439. ili 03. avgust 2018. godine. Ovo je 46. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Žrtva i žrtvovanje', a današnja je, ,Svjestan hadžija.'
 Nije šala donijeti odluku za obavljanje hadždža. U momentu donošenja presudnih odluka, naumpadnu mi svi moji mili i dragi koji su ugledali Kabu.  Znajmo da je hadžija u narodu nešto veliko, pa kad se ta riječ izgovori o njoj se dugo razmišlja. Šta je to ustvari, svako po svoje objašnjava. Jasno je da je to odluka velika, da se za hadžski put treba pripremiti, jer to i nije obično putovanje i uzaludno trošenje novca. Kako je put na hadž događaj, i povratak s hadža ima težinu i sigurno to nije, dolazak kući sa godišnjeg odmora.
Šta kaže Zakon i Poslanikova praksa
 Hadždž je stroga obaveza: ,,Hodočastiti hram dužan je, Allaha radi, svako ko je u mogućnosti."(Al-Imran, 97.)  Allahov Poslanik a.s. je rekao: „Obavljajte hadž i umru, jer vam oni odstranjuju siromaštvo i grijehe, kao što kovački mijeh odstranjuje u kovačnici trosku rude željeza, zlata i srebra. Za hadž primljen kod Allaha nema druge nagrade osim dženneta!“
Ko nas je pozvao na hadž
 Kada je Allah dž.š. naredio Ibrahimu a.s. da objavi ljudima hadž, Ibrahim a.s. sav začuđen je upitao: ,,O Gospodaru, kako da pozovem ljude kada moj glas ne može doprijeti do njih?” Pa mu je rečeno: ,,Pozovi, a Naše je da dostavimo!” Pa se popeo – na stijenu, i povikao: ,,O ljudi, vaš Gospodar je odredio Sebi – Hram, pa ga posjećujte!”
 Ovaj Allahov poziv, putem Ibrahima a. s. bio je glas iz pustinje. Ibrahim a. s. nije imao nikakvih medija: telefona, mobitela, radija, televizije, novina, interneta, satelitskih veza i drugih oblika moderne komunikacije, ali je taj poziv bio i ostao najglasniji i najmoćniji poziv koji se prenosio i prenosi kroz sve generacije i sve prostore svijeta.
Zašto odgađam ibadete
 Zato što često činim dobra djela i ibadete bez potpunosti, iskrenosti, skrušenosti, i što sa činjenjem dobrog djela odgađam za kasnije. Šejtan mi otupljuje kondiciju do namaza i ibadeta, čini me lijenim i planski radi da me udalji od činjenja dobrih djela. Ibadete mi šejtan analizira kao nešto zamorno, teško i u nedogled ponavljajuće, da mi ibadeti ,pokupe' slobodno vrijeme.
 Ako sam ,jači' u vjeri, onda mijenja taktiku i tješi me da sam dobar vjernik (kakvih sve ima) i da malo odahnem od ibadeta, da nešto ostavim za kasnije, kada budem imao više vremena. Ali, ako mu ni to ne uspije, onda nastoji da me zainteresuje nečim jako ,bitnim', da me odvoji od ibadeta i činjenja dobrih djela. Pa, kada dođe vrijeme namaza, baš se tada na TV-u ,potrefi' neka interesantna dokumentarna ili humoristička serija, kakav dobar film ili utakmica, ili bahnu gosti.
 Dešava se da krenem na džumu s nijjetom da na sergiju ,bacim' novčanicu od  5 ili 10 evra u hajr, i taman kad trebam dati pripremljeni novac, ruka mi zadrhti ili ,skontam' da nemam sitno, pa onda ili prođem pored sergije ili u džepu napipam metalni evro i bacim u kutiju, velim, neka, biće još džuma i petaka.
 I tako, i pored dobrog nijjeta, rezultati u činjenju dobrih djela često ostanu ,mršavi', jer nemam snage ,da savladam visinsku razliku i trenutnu uzbrdicu'.
 Nije džaba prije svakog dobrog djela propisana ,euzu-bismila', koja će me između ostalog podsjetiti da djela činim isključivo u ime Allaha, dž.š., i da stalno upotpunjavam svoj nijjet.
Zašto nisam bio na hadžu
 Zato što mi šejtan cijelog života maže oči. Ono kupiš auto koje je skuplje od hadža, ili imam neke investicije koje nisu nužne… Idem na putovanje (na koje mogu i da ne idem), kupim vitrinu ili kauč (bez kojih bi živio i da ih nemam), kupim novi  kompjuter, na rate uzmem skupi telefon (a i postojeći bi zadovoljio svrhu)... i onda kažem kako nemam uslova da odem na hadž. Vrijeme je da kažem, sljedeća investicija je: hadž! Moram donijeti tu odluku, štediću novac i začepiću jednu rupu šejtanu i to je to.
Čast  je biti hadžija
 Zabilježeno je da je neki Hadži Ajvazi, bio prvi hadžija iz Lapa, sjevernoistočnog regiona Kosova. Kada se vratio sa hadža, to je bio veliki događaj za Lap, za sela koja su na izlazu Prištine. On je bio prvi hadžija iz tog kraja i imao je veličanstven doček. Svi seljani na izlazu iz Prištine i Besije (Podujeva) izašli su sa konjskim kolima da ga sačekaju na putu koji vodi u selo Perane. Red kola je bio dug 15 kilometara. Ljudi sa svih strana su došli da ga vide i razgovaraju sa njim, jer je bio na hadžu. Danas hadž više nije ,težak' kao što je bio 1930. godine, kada je hadži Ajvazi iz kosovkog Lapa krenuo u Meku. Većina naroda u to vrijeme nije bio u mogućnosti da ide na hadž, i smatralo se da je otići kod onog ko je bio na hadžu, bio sevap kao da si bio i sam na hadžu….
Hadžija u anegdoti
 Ima jedan hadžija koji ima neki biznis i kad mu uđeš u radnju stalno se vrti video s njegovog hadža. Čovjek se uistinu promijenio i vodi život dostojan jednog hadžije. Ima ih koji na vizit-kartici napišu hadžija i u ličnoj korespodenciji upotrebljavaju tu titulu. Hadžija nije titula. Onaj ko obavlja namaz bi, po tome, trebao dobiti titulu. Zamislite ja vam dam vizit karticu gdje pored mog imena piše beš-namašdžija, has-postadžija, bir-zekatlija, halis-kelimeišehadetlija. Jedan hadžija kaže: Ma džaba sam išao na hadž, ko može među ovakvim džahilima obdržati hadž. Izjava koja govori o dvostruko pogrešnom razumijevanju. Nije krivo vrijeme za moje propuste, i ne znači da će me, nakon što obavim hadž, šejtan napustiti. Šejtan će me napustiti de facto samo kad umrem.
Kad dođem s hadža
 Kada obavim hadž i vratim se kući, neću se vratiti starim navikama i grijesima, za koje sam tražio oprost na hadžu. Svevišnji Allah mi je, za obavljen hadždž, obećao Džennet, to me raduje i obavezuje da se drugačije ponašam prema Gospodaru. Do kraja života, kao hadžija biću uzor i primjer u svakom ibadetu, u svakom obavljenom poslu i u svakom susretu s ljudima. 
 K tomu još, biću merhametli, prijatan, blag, strpljiv, milostiv prema svojim najbližim, prema svim muslimanima i prema svim Allahovim stvorenjima, k tomu još, očistiću svoj jezik od psovke, ružnih riječi, ogovaranja, proklinjanja i prenošenja tuđih riječi. Najlakše mi je danas prepoznati hadžiju, ako se radujem susretu s njim, ako ga se u komunikaciji ne bojim, i ako se poslije susreta s njim lijepo osjećam.
 Kao hadžija, svojim uzornim ponašanjem, probudiću želju kod onih koji me gledaju i prate, da i oni obave hadždž, time ću dati doprinos napretku i razvoju  svoga džemata.
Dova
Molimo Uzvišenog Allaha da svim novim hadžijama hadždž bude mebrur, da ostatak života provedu u jačem imanu, u miru, sreći, rahatluku i da sa uživanjem izvršavaju Allahove naredbe i svoje vjerske obaveze. Amin!
Milostivi Allahu, daj nam svijest da volimo džamiju i one koji nas vode na pravi put. Daj da ustreptimo kada se približi petak i džuma namaz. Oživi naša srca da ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu ma gdje bili i živjeli. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir,Hadži Senad ef. Agić,Džemat Vukovije.


Nijaz Salkić


Ni komentarjev:

Objavite komentar