22. 9. 10

U HLADU HADISA – IZVODI IZ RIJADUS - SALIHINA. DIO 41.

Priredio: Nijaz SALKIĆ


Poštovanje i uvažavanje uleme i velikana i davanje prednosti njima u svemu





Allah, džellešanuhu, kaže: بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم     
قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ  "Reci: 'Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju, pouku primaju!'" (Ez Zumer, 9)

Prenosi se daje Ebu-Mes'ud 'Ukbe b. 'Amir el-Bedri el-Ensari, r.a., rekao: "Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao je: 'Neka imam u džema'atu bude onaj koji najviše Kur'ana zna napamet, a ako u Kur'anu budu jednaki, onda najučeniji u hadisu, a ako budu i u hadisu isti, onda onaj koji je prije hidžru učinio, a ako i u hidžri budu isti, onda onaj koji je stariji po godinama. Neka nipošto čovjek ne staje pred džema'at u nečijoj kući, ili sjedne na posebno (odredeno) mjesto, izuzev nakon dozvole domaćina.."' U drugom rivajetu stoji: "Onda onaj koji je prije primio islam", umjesto: "stariji po godinama". (Muslim)

U jednom, pak, rivajetu stoji: ‘'Imam je medu vama onaj koji najviše Kur'ana zna napamet i koji je prije počeo učiti Kur'an, a ako u Kur'anu budu isti, onda neka vam imam bude onaj koji je prije hidžru učinio, a ako i u hidžri budu isti, onda neka vam imam bude onaj koji je stariji po godinama."

Od Ebu-Mesuda Ensarija, r.a., prenosi se daje rekao: "Allahov Poslanik doticao nas je svojim rukama po ramenima pred namaz i govorio: 'Ujednačite se, uravnajte se. Nemoj da budete jedan mimo drugog, pa da vaša srca Allah rastavi i razjedini, nek mi je bliži onaj ko je dostojan i razuman, pa oni koji su iza njih."' (Muslim)

Abdullah b. Mesud, r.a., prenosi daje Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Neka su bliži meni oni koji su dostojni i razboriti, a zatim oni koji su iza njih (ponovio je to tri puta) i čuvajte se čaršijskog nereda i galame."   (Muslim)

Džabir, r.a., pripovijeda daje Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi ve selleme, poslije Bitke na Uhudu. stavljao u kabur po dvojicu pitajući: " Koji je više Kur'ana napamet znao?" Pa kada bi mu pokazali na jednog od njih dvojice, njega bi prvog stavio u kabur.

Ebu-Musa, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Zaista, u veličanje Allaha, dž.š., spada i poštovanje starog (sijedog) muslimana, hafiza Kur'ana, koji ne pretjeruje u traženju skrivenih propisa u njemu, kako bi ih strogo primijenio, niti je od onih koji rijetko Kur'an uče i slabo se po njemu vladaju, kao i poštovanje i pravedna vladara."  (Ebu-Davud)

Amr b. Šu'ajb prenosi od svoga oca, a ovaj od svoga djeda, da je Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi ve selleme, rekao: "Nije od nas onaj koji nije milostiv prema našim mladima, i koji ne poštuje naše starije." (Ebu-Davudi Tirmiz, sahih)  U Ebu-Davudovom rivajetu stoji: "...koji ne poštuje prava naših starijih."

Nastavićemo, inšaAllah!

Ni komentarjev:

Objavite komentar