5. 8. 11

JUSUF RAMAZAN I MI



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون.
 قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
قَالَ لَا تَثْرِيبَ عَلَيْكُمُ الْيَوْمَ ۖ يَغْفِرُ اللَّهُ لَكُمْ ۖ وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ
صدق الله العظيم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može izvesti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.  Allah, dž.š., u  12. suri Jusuf  u  92. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
قَالَ لَا تَثْرِيبَ عَلَيْكُمُ الْيَوْمَ ۖ يَغْفِرُ اللَّهُ لَكُمْ ۖ وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ
"Ja vas sada neću koriti" – reče – "Allah će vam oprostiti, od milostivih On je najmilostiviji!
A zatim, danas je petak, 05. avgust 2011., ili  05. ramazan, 1432. hidžretske godine. Ovo je trideset peta džuma u novoj hidžretskoj godini.
       Cijenjeni džemaate!
Nalazimo se u mubarek mjesecu ramazanu. To je period svakojake dobrote. U njemu je sehur, post, mukabela, lijepi i poučni dersovi, razmišljanje u miru, iftar i teravih namaz. Posebnost ovog mjeseca se ogleda u mirnoj i opuštenoj atmosferi duha i tijela, jer je Uzvišeni Allah šejtane onemogućio da djeluju punim kapacitetom. Ramazansko vrijejem je jedinstveno vrijeme. Vjernike prate i sustižu intervali dobrote, aška, ni'meta, berićeta, rahmeta, magfireta i sabura. Dani polahko klize između sehura i iftara. Pred nama je Dan Bedra koji nosi veliku poruku o muslimanskom oprezu, jedinstvu, slozi i promućurnosti. Opet ćemo tražiti najblagoslovniju i najbogatiju noć. U noći Kadra počelo objavljivanje Kur'ana. S obzirom da je ona bolja od hiljadu mjeseci, onda je mjesec ramazan bolji od svih drugih vremena u kojima se naša duša prazni a srce puni i prazni. Jerbo je čovjek kompozicija duše i tijela. Ostalo nam je polijepo ovog mjeseca. Ramazan je zaista prilika da se posvetimo Kur'anu, da ga učimo, uzimamo pouke i crpimo poruke iz njega. Ovo je prilika da Kur'an shvatimo kao opomenu, jer je mnogo primjera koje Uzvišeni Allah, dž.š., navodi kako bismo uzeli pouku iz događaja koji su se dogodili prije nas. Slušajući mukabele u džamijama vasionske islamske zajednice, počnimo promišljati o onome što smo čuli na mukabeli. Pročitajmo prijevod i tumačenje džuza koji melodično saslušasmo. Jerbo, Kur'an Časni je odista putokaz ljudima. On ukazuje na pravi put, rastavlja istinu od neistine. Puno poređenja treba da izvučemo učeći Kur'an. Mjesec Ramazan je u usporedbi na ostale mjesece kao Jusuf  alejhi selam prema svojoj braći. Baš kao što je Jusuf bio voljeni sin Jakubov tako je i Ramazan kod Allaha s.v.t.a. najomiljeniji mjesec. Jedno lijepo i primjerno ponašanje Jusufa a.s., njegova samilost, sabur, prema braći, kada im je rekao:
  قَالَ لَا تَثْرِيبَ عَلَيْكُمُ الْيَوْمَ ۖ يَغْفِرُ اللَّهُ لَكُمْ ۖ وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ "Ja vas sada neću koriti" – reče – "Allah će vam oprostiti, od milostivih On je najmilostiviji!
 Razmišljajući o ovom kur'anskom kazivanju možemo kazati da je i Ramazan mjesec milosti, dobrote, spašavanja od vatre, mogućnosti koje čovjek može postići ibadetom u danima i noćima ramazanskim.
Milostivi Rabb nam pruža mnoge mogućnosti i prilike u životu. Ipak najbolja i najveća prilika je ramazanska. Uzvišeni  ramazan izdvaja od svih ostalih 11 mjeseci. Baš kao i kod Jusufa alejhis-selam, nakon zla koja mu braća uradiše, on im je sa Allahovom voljom oprostio i dao mogućnost da isprave načinjene greške. Na loše postupke i prijetnje po život, on im je uzvratio dobrotom tako što ih je nahranio i dopustio im da se vrate dostojanstveno među poštene ljude.
Poštovana braćo, cijenjene sestre!
Ima mnogo gafleta i lutanja među ljudima. Zaborav je ono što čovjeka prati. Zaboravljamo na druge, zaboravljamo i na sebe. Koliko ljudi od trke za dunjalukom ne stigne na vrijeme jesti, spavati i izvršavati obaveze prema drugima. Ako se to dešava u  svih 11 mjeseci, prilika se pruža u 12-tom mjesecom Ramazanu. To je mogućnost da se popuni praznina, isprave greške, i dohvate se uže spasa koje Allah s.v.t.a. nudi, da Mu se sa dječijom radošću vjernika u ramazanu vrate.
 Jakub a.s. je imao 11 sinova sa kojima je živio, koje je hranio očinskom ljubavlju a njihova sinovska djela kroz žvot nisu bila za pohvaliti. Doista Jakub od plača bijaše oslijepio, onemoćao, snaga ga je bila izdala, ali kada su mu donijeli Jusufovu košulju i on osjetio Jusufov miris, progledao je i ponovo došao do snage. Može se desiti i zalutalom i odlutalom griješniku da ga miris, bereket i Allahov magfiret zapuhne u ramazanu pa da progleda, ojača kao vjernik i vrati se svome islamskom korijenu. Nije šala biti i sjediti u društvusa onima koji ga podsjecaju na Allaha s.v.t.a., koliko je zdravo slušati učenje Kur`ana a.š. prihvati se vjere, čuvati se daljnjeg griješenja.
Poštovane sestre, draga braćo u dini islamu!
Iskoristimo ove blagoslovljene dane i noći ramazanske za razmišljanje, pokajanje, zikr i učenje. Jerbo, ko skonta šta je život, shvati vjeru i svoju insansku misiju, onda će postići deredže neviđene. Započeće svoje napredovanje u vjeri i približavanju  Allahovoj Milosti od koje se bio udaljio. Zaslužiće bezbeli Milost Gospodara, koji će mu svakim ramazanom skidati duhovno slijepilo i smanjivati srčanu dioptriju.
Dova
      Ja Rabbi molimo Te svim Tvojim lijepim imenima pokazi put zalutalima, Svoju milost potrebnima, daj u naša srca milost kao što si Jusufovo alejhis-selam srce milošću napunio.
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
Amin!
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, nadauboljesutra.blogger.ba
Nijaz SALKIĆ

Ni komentarjev:

Objavite komentar