6. 10. 11

GIBET OGOVARANJE TRAČ PRENOŠENJE TUĐIH RIJEČI



Rekao je Uzvišeni Allah: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا  “O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu, يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَمَن يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا  On će vas za vaša dobra djela nagraditi i grijehe vam vaše oprostiti. A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će ono što bude želio.” (El-Ahzab, 70.-71.)
I rekao je Uzvišeni: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ “O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhudite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekom od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga, – a vama je to odvratno -, zato se bojte Allaha. Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.” (El-Hudžurat, 12.)
I rekao je: وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ ۖ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ  “Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice. إِذْ يَتَلَقَّى الْمُتَلَقِّيَانِ عَنِ الْيَمِينِ وَعَنِ الشِّمَالِ قَعِيدٌ  Kad se dvojica sastanu i sjednu jedan sa desne, a drugi s lijeve strane, مَّا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ on ne izusti nijednu riječ, a da pored njega nije prisutan Onaj koji bdije.” (Kaf, 16.-18.)
I rekao je: وَالَّذِينَ يُؤْذُونَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ بِغَيْرِ مَا اكْتَسَبُوا فَقَدِ احْتَمَلُوا بُهْتَانًا وَإِثْمًا مُّبِينًا  “A oni koji vjernike i vjernice vrijeđaju, a oni to ne zaslužuju, tovare na sebe klevetu i pravi grijeh.” (El-Ahzab, 58.)
Imam Muslim je u svome Sahihu (2589) zabilježio hadis kojeg prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Da li znate šta je ogovaranje / gibet?” Rekli su: “Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju”, pa je rekao: “Ogovaranje / gibet je da spomeneš svoga brata po onome što on ne voli.”, rekli su: “A ako pri njemu bude ono što sam rekao?” “Ako bude pri njemu ono što si rekao onda si ga ogovorio / ogibetio, a ako to ne bude pri njemu onda si ga potvorio.”
Rekao je Uzvišeni Allah: وَلَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ ۚ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَٰئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا  “Ne povodi se za onim što ne znaš! I sluh, i vid i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.” (El-Isra’, 36.)
Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah je zadovoljan sa tri stvari i mrske su mu tri stvari. Zadovoljan je da Ga obožavate i da mu druga ne pripisujete, da se čvrsto Allahova užeta držite i da se ne razjedinjujete. Dok mrzi da prenosite tuđe riječi, da mnogo zapitkujete i rasipate (uništavate) imovinu.” (Bilježi Muslim)
Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, se prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ademovom potomku (čovjeku) je zapisan njegov udio u zinaluku i on će ga, sigurno, počiniti. Tako je zinaluk očiju gledanje, zinaluk ušiju je slušanje, zinaluk jezika je govor, zinaluk ruke je dodir, zinaluk noge je primicaj, dok srce žudi i priželjkuje, a spolni organ to ili potvrđuje ili negira!” (Bilježe Buhari i Muslim)
Bilježi Buhari u svom Sahihu (10) od Abdullaha b. Amra, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku mirni drugi muslimani.” Ovaj hadis takođe bilježi Muslim u svom Sahihu ali slijedećim izrazom: “Neki čovjek je upitao Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Koji musliman je najbolji musliman?’ On mu je odgovorio: ‘Najbolji musliman je onaj od čijeg jezika i ruke su pošteđeni ostali muslimani.’” (Prenosi Muslim)

Ni komentarjev:

Objavite komentar