6. 5. 12

TITIZ I DŽOMET



Nijaz SALKIĆ
 

Ono živjeli u jednoj mahali i čaršiji Titiz i Džomet. Titiz, k'o titiz, bio škrt i vazda brojao i prebrojavao ušteđevinu. Svakog mjeseca je vršio inventuru svojih  vrijednosnih papira, pregledao spiskove dužnika te obilazio svoje iznajmljene stanove i kuće, i pobožno ubirao najamninu. 

Džomet nije bio siromah. Imao je on dućana, magaza i stanova. Ljudi su mu tražili robu na kredu i na teku. Nikoga džomet nije odbio, pa taman kada je bio uvjeren da mu neki nikada neće platiti kupljenu robu. Često bi dug otpisivao svojim dužnicima. Kod njega bi s vremena na vrijeme dolazio titiz i čudio se njegovom nazadnom tumačenju zakona trgovanja.

Čaršija je podjedanako cijenila i mrzila obojicu. Titiza su poštovali svi njegovi dužnici, ulizice i zavidnici. Dužnici, jer su se laskanjem željeli dodvoriti titizu i dug odgoditi. Ulizice, jer su dodvoravanjem i hvalom željeli kakvu korist pribaviti ili dobar zalogaj na njegovoj sofri pojesti. Zavidnici su ga hvalili, a potajno proklinjali da što prije propadne. Džomet je bio i ostao džomet. Njega su prijatelji poštovali zbog dobrote i pružene ruke, a neprijatelji smatrali naivčinom i budalom, jer je dijelio kapom i šakom i tanjio svoj imetak.

Helem, titiz i džomet su potrošili svoje godine. Oba su Allahovim emerom preseljena na čaršijsko mezarje. Čitaoci će se zapitati šta je ostalo poslije smrti ove dvojice uvaženih čaršijskih ljudi. Što se titiza pak tiče, na njegovom mezaru je nikla teška mermerna nadgrobna ploča koja bi trebala kazivati da je u životu imao i preimao. Boljem posmatraču je padalo u oči da titiza taj mermer ustvari samo više pritiska. Džomet je ukopan u isto mezarje a viš' glave su mu djeca postavila obični jeftini nišan. Kako je živio, haman je i na mezarju takav jednostavan ostao. 

Neko će se upitati da li je nadgrobna ploča i nišan glavna razlika između njih dvojice?!  Neću se u to upuštati u ovom tekstu, to ostavljam vama da protabirite i dokučite.

Upamet!


Ni komentarjev:

Objavite komentar