11. 5. 13

DOMAJA BOSNA U MAJU I MI U DOMOVINI BOSNI



Nijaz SALKIĆ


Bosanski čovjek hita i ako ne može drugačije gamiže svome topraku. Doziva ga k sebi iz djetinjstva putić i sokak, taraba i kapija, tapija i avlija, sećija i tevsija demirlija sa koje se naučio jesti.








 To je učinio onda kada je prvi put okusio kolač maslenjak i umočio komadić vruće pogače u tanijr pekmeza.
 
Ovogodišnji pohod u domaju je vrijeme obilježilo. Kada kažem vrijeme govorim u smislu meteorskih promjena i ono drugo vrijeme koje daje ukus i pečat svakom živom i neživom. Zakašnjelo proljeće i poodmakla recesija zbilja djeluje na čovjeka.








Helem, Bosna nas je dočekala kao majka koja pruža gostoprimstvo i daje nam sve od sebe iako sama nema ni za sebe. Bosanski čovjek je u nekom polusnu. Spava, a radi i sanja da radi. Zbilja neki rade da nemaju vremena za odmor a neki odmaraju zato što nemaju zaposlenja. 

Ko nije u snu nešto ipak raduka i mašta o boljem sutra, neko ga dočeka a većina ipak živi, od danas do sutra. Jedino što se prodaje je gorivo za auta, brašno, hljeb i hrana bez koje se ne može živjeti. Drugi proizvodi počev od jeftinih i skupih automobila, namještaja, odjeće i obuće, građevinskog materijala se prodaju od prilike do prilike. Građevinastvo, (gradnja kuća) je definitivno stalo.

Praznik 'rada' je dočekan i pozdravljen od svih kategorija bosanskog građanstva. Ko je imao ušteđenih maraka kupio je ćevapa, pljeskavica, ića i pića i to iznio pored potoka i rječica da rahat ćejfi i roštilja. 













Šetajući Bosnom nisam mogao odoljeti njenom proljetnom ruhu kojim se zakitila. Hej, koliko bogatih mahala imaju naše čaršije i kakve su u tim pustim mahalama avlije bosanskim cvijećem zakićene. 


Kako samo sokaci mirišu jorgovanima i opijaju beharli šeftelije, kajsije, rozdelije...  Evo i trešnje mostarke nabubrile samo što nisu prsnule a pitanje je dana kada će ih djeca početi trgati i zobati.

 
Bosna ti je moj jarane poput Bošnje koji je krenuo na sohbet pa se odjenuo u đahtalno ruho, za pas zadjenuo kuburu, a na noge nazuo podmazane i izglancane kundure. Ko bi ga takvog vidio pomislio bi, vidi bogatuna, a da mu kojim slučajem izvratiš džepove u njima bi našao mahramicu, češalj i ogledalo, možda duhansku kesu i dvije tri marke.


Šta ćemo, samo da se domaja Bosna davraniše pa preživi ovaj tuhafli vakat i Bošnjak u njemu!

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar