25. 4. 17

ŠTA JE ŠTA U BOŠNJAKA - OSOLJAJ




 Nijaz Salkić

Kada horozovi najave zoru, halis Bošnjak i Bošnjakinja pale svjetla u svom staništu, lože vatru na ognjištu i nijete da se abdeste. Bošnjak džematile klanja u džamiji  a Bošnjakinja u kući. To je trajnica,odrednica i koda naša,  sve od vakta kada su dobri Bošnjani prvi put izgovorili šehadet.

Kašljucanje duhandžija, tihi razgovor domaćica i pozivanje komšinica preko tarabe i prošća na prvu jutarnju kahvu, jesu znaci da se mahala probudila i čaršija oživjela. Domaćini uče Kur'an, potom odlaze u dućan ili nešto raduckaju po kući, dok se sobe i noćne haljinke prozrače.

 Prije kahve, vrijedna Bošnjanka će svoga dragog ponuditi osoljajem. Osoljaj može biti i kajmak rastopljaj, a nemora. Ima osoljaja što miriše na pastrmu, suho meso i sudžuku, a ima ga i od kajmaka na kriški somuna. Nekada je osoljaj bio klasovni kolač i pogača i onaj kolač truljo.

Negdje još ima prijašnjih  osoljaja a ima Bogme i novokomponovanih. Danas se osoljaj sastoji od kriške hljeba namazanog margarinom, maslacem ili paštetom ribljom ili onom pilećom. Omladina će pred kahvu ili uz kahvu pojesti hamburger, najburger ili cheeseburger.

Sve je manje vremena za natenane osoljaje i uz kahvu eglenisanje i sevdisanje.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar