26. 11. 19

VUNENE ČARAPE PRIGLAVCI


Nijaz SALKIĆ


Ima nešto lijepo u nas. Lijepi su nam običaji, lijepi su nam krajevi iz kojih dođosmo, lijepi su nam preci od kojih otpadosmo, lijepe su nam avlije po kojima cvijeće sadismo, lijepi su nam sokacu po kojima ašikovasmo. Bošnjake život nije mazio u proteklih 200 stotine ljeta. Protjerivani sa ognjišta, potiskivani i stiskani, pokušali smo bar običaje i kulturu da sačuvamo. Dobri Bošnjani su bar odjeću pokušali čuvati, ponosno su nosili čakšire od sukane vune i šalvare čiji je kvalitet odgovarao statusu u društvu.
Čestite Bošnjanke su u seoskim područjima nosile dimije od ,,aladže” i ,,šamaladže”- pamučne ili svileno prugaste tkanine, od materijala tamnocrvene ili tamnoplave i bijele boje. Bošnjakinje su same šile svoje haljine, ženske ječerme i kratke ili duge anterije a neke dijelove su pravile i zanatlije - terzije i abadžije. Bošnjaci i Bošnjanke su kroz vijekove sačuvali kulturu pletenja džempera, pulovera, kapa, rukavica a najviše su razvili umijeće pletenja čarapa-priglavaka.
Vuna je tijesno povezana sa životom Bošnjaka. Naša domaja Bosna i Hercegovina i Sandžak, bili su naša domaja i stanište autohtonih bosanskih konja, autohtonog psa Baraka i pitomih ovaca. Od ovčije vune Bošnjanke i Bošnjaci su pleli zdrave, čvrste, tople i predivne čarape. Na njihovim šarama zavidjeli su nam komšije preko Une i Save i Drine, i često naše mustre posvajali i usvajali kao svoje. Komšije su nam krali i uzorke i šare sa čuvenih bosanskih ćilima, koje su naše Bošnjakinje tkale na stanovima koji su krasili zidove u skoro svakoj našoj seoskoj kući.
Čarape su pleli jednako uspješno i Bošnjakinje i Bošnjaci. Radili su to na prelima, sijelima, baš kao čobani čuvajući ovce, na strništima, planinskim proplancima, prevojima i livadama. Tradicija pletenja se i danas nastavlja. I dalje se pletu čarape i priglavci u selima, naseljima i čaršijama u kojima obitavaju autohtoni i predivni ljudi Bošnjaci i Bošnjakinje.
Zato, kada naiđete na Bošnjaka ili Bošnjakinju koji vam nude prelijepe vunene čarape, kupite ih i zahvalite im što održavaju ovčiji fond u našoj domaji a ujedno se pletenjem i prodajom čarapa prehranjuju i održavaju ostanak i opstanak u teškom vremenu koje prati Bošnjake i Bošnjakinje u domaji Bosni i Hercegovini i Sandžaku.   
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar