7. 2. 20

MIMBERA - DOSLJEDNOST



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم:
 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ
الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ
أُولَٰئِكَ هُمُ الْوَارِثُونَ
الَّذِينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ
 صدق الله العظيم
S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.
A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak, 07. februar 2020., ili  13. džumade-l-uhra 1441. godine. Ovo je 23. džuma u novoj hidžretskoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Trunka dobra trunka zla', a današnja je, ,Dosljednost.'
Dosljednost znači slijediti svoj odabir, svoj pravac i svoj orjentir. Dosljednost ima dvije riječi, do-slijediti. Kada slijedimo pratimo pratimo zacrtane ideje, puteve, orjentire, znakove i snove, poštujemo sebe i one koji nas dopratiše do onoga što smo i nivoa na kojem jesmo. Dosljedan je zahvalan roditeljima koji pomogoše, da propuže, da prohoda, razgovjetno razgovara, da je imao šta pojesti, lijepo se obući, svojoj kući doći, i da je s ponosom imao koga majkom, ocem, sestrom i bratom zvati. Dok slijedi ono što su ga njegovi roditelji mukotrpno učili i Boga Dragoga molili da djeca ostanu na istini djedova, svako od nas svoj din i pradjedovsku čehru mora čuvati jer su nam ih oni u amanet ostavili.
Hadis kudsi pojašnjava dosljednost: ,,Doslijednost u vjeri neki od Mojih robova sačuvat će isključivo u izobilju, a kada bih ih osiromašio, izgubili bi tu doslijednost. Neki od Mojih robova sačuvat će svoju doslijednost u vjeri isključivo kroz siromaštvo, jer kad bih ih učinio imućnima, ta doslijednost bi se pokvarila. Dosljednost u vjeri neki Moji robovi sačuvat će isključivo u zdravlju, jer kada bih ih učinio bolesnima, izgubili bi tu vrlinu. Neki Moji robovi sačuvat će svoju doslijednost u vjeri isključivo kroz kušnju bolesti, jer kada bih ih učinio zdravima, izgubili bi tu doslijednost'' (nav. prema: Ša'ravi, Nafaka, 96).
U suri El- Mu’minun, Uzvišeni Allah kaže:
,,Ono što žele – vjernici će postići”
,,Oni koji namaz svoj ponizno obavljaju”
,,I koji ono što ih se ne tiče izbjegavaju”
,,I koji milostinju udjeljuju” (zekat daju)
,,I koji stidna mjesta svoja čuvaju”…..
….,,Oni su dostojni nasljednici”
,,Koji će Džennet naslijediti, oni će u njemu vječno boraviti.”
Sve što želimo postići, zahtijeva strpljenje. Svaka želja je popločana preprekama koje dosljedno savladati moramo. Strpljivost je važna kada nam je lijepo i kada nam je teško.
Probuditi se na sabah, ostati budan, trošiti svoj imetak samo na pozitivne stvari, biti prijatan prema roditeljima iako te uznemiravaju. Sve su to različite vrste strpljenja. Najteže je biti strpljiv i dosljedan u periodu lahkoće. Pravi test u životu nije da budemo strpljivi u teškoćama, Istinsko iskušenje je kada nam je lijepo, onda kad imamo sve što na ovom svijetu poželimo. Tada ustrajati na pravom putu je istinsko iskušenje. Ako prođemo taj test rahatluku, kada nam kasnije bude teško osjetićemo kako nam od Allaha dolazi čudesna pomoć.
Mu'minska dosljednost temelji se na Kur'anskom načelu kontinuiteta vjere: ,,Reci: Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dato Musau, i Isau, i vjerovjesnicima od Gospodara njihova. Mi nikakvu razliku među njima ne pravimo, i mi se samo Njemu iskreno klanjamo.,,(Ali’ Imran,84.)
Nedosljednost u vjeri i gubitak čehre vodi nestanku identiteta i vodi nas na stranputicu. Čovjek kada skine jednu odjeću mora je zamijeniti drugom. Znajmo da naša čehra nije trend u oblačenju koja se često mijenja. Kada prihvati tuđu čehru musliman iz nje uzima često ono najgore. Često je to alkohol, droga, različiti oblici kriminala i vulgarnosti. Čuvanje namaza je najbolji način očuvanja čehre.
Zanimljivo je da u Časnom Kur’anu uz namaz nije upotrijebljen glagol ,,klanjati” nego termin ,,ikame”, što ukazuje na posebnu važnost načina obavljanja namaza. Ikame znači: podignuti nešto, ispraviti, urediti, dati vrijednost, izvršavati ustrajno, izvršavati s pažnjom… Dakle, termin ikame sadrži mnogo šira i dublja značenja od glagola klanjati i dosljedno izvršavati.
Zbog toga su i roditelji dužni da dijete privole i naviknu na namaz; prijatelji da se međusobno podsjećaju na važnost namaza, vođe da omoguće klanjanje namaza, šefovi firmi i preduzeća, (koji su muslimani) da omoguće klanjanje džuma-namaza i da podstiču na obavljanje namaza u džema’atu.
Ukoliko bi Allahov Poslanik, s.a.v.s., pored farzova, započeo da klanja neku nafilu, trudio bi se da u tome bude ustrajan. Dokaz tome su riječi naše majke Aiša, r.a.: ,,Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., najdraže djelo je bilo ono koje je stalno, makar bilo i malo. On, s.a.v.s., je i nafila-namaze klanjao redovno.” (Muslim, ,,Salatu’l-Musafirin”)
Kako se prenosi u izvorima, Firdevs je naziv za Džennet ili dio Dženneta. Aludira na središte Dženneta ili njegov najuzvišeniji dio. U jednom hadisu kojeg bilježe mufessiri, Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ,,Za svakog čovjeka na Ahiretu su pripremljena dva mjesta; jedno u Džennetu i jedno u Džehennemu. Kada poricatelji umru i budu bačeni u Džehennem, vjernici će pored svog naslijediti i njihovo mjesto u Džennetu.
 Dova
Uzvišeni Allahu, ukabuli našu hutbu, nagradi one koji su je čitali i slušali, podari nam radost u namazu, oprosti nam grijehe i sastavi nas u Džennetu sa Tvojim miljenicima i odabranicima.
Milostivi Allahu, daj nam svijest da volimo džamiju i one koji nas vode na pravi put. Daj nam da ustreptimo kada se približi petak i džuma namaz i da pohrlimo u džamiju. Oživi naša srca da ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu ma gdje bili i živjeli. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا.  اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul-Buhari. Ko su stanovnici dženneta?, časopis Semerkand, br. 105.

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar