14. 8. 10

BISERJE RAMAZANA

   
 Nijaz SALKIĆ

Kako su neki bili zakukali pred ramazan ja se pobojao da ramazan neće ove godine stići do nas. Kako će se, dugi dani, vrućina, neće se moći postiti, teravija je kasno, valja raditi i ustajati rano, bile su tužbalice u tom stilu. Ove rede ne bih želio davati neke paušalne ocjene našeg stanja a još manje jadikovati u stilu mogle bi bolje, ovo nije u redu i tako dalje. Uglavnom postimo 4-ti dan ramazana koji polahko ali sigurno odmiče. U proteklim ramazanskim danima klima je ugodna, nema puno sunca, temperatura je podnošljiva a ima i rahmet kiše. Uzvišeni Allah daje poruke i išarete vjernicima. Ko je postio cijeli ramazan osjetio je te išarete dobro. Uglavnom sve je u ramazanu lijepo ako na ramazan gledamo kroz vjerničke đozluke. Dunjalučki i vjernički đozluci nisu isti  jer se razlikuju u dioptriji. Dunjalučka dioptrija na đozlucima je previše izoštrena pa sve vidi i želi da sve bude perfektno, precizno i dostupno odmah. Vjernička dioptrija je mehka, kroz nju sve ljude gledamo istim očima te zbog takve dioptrije ljudi nisu ružni, malehni, debeli, mršavi i siromašni. Baš zato vjerničke oči su zadovoljne i sa manjom dobrotom a džamovi na đozlucima mogu podnijeti mnoge udare i ostati čitavi. Baš zbog vjerničkih đozluka danas govorim o pripremanju piređivanju hrane za ramazanske sofre.


ČETVRTI  BISER-PRIPREMANJE HRANE RAMAZANIJE

Ramazanija je bešlema koju mora uabatiti i nabaviti svaki čestiti domaćin. Kako se u muslimanskim kućama džumle i redom posti od malog do najstarijeg člana porodice, zbog toga se i jelo za ručak i sehur mora dobro pripraviti. Muž pita svoju prvu damu, hanumu šta mora kupiti a ona mu to lijepo ispiše ili izdeklamuje te poslušni mužić sve to nabavi i donese. Domaćica zajedno sa kćerkom ili snahom ako je ima, održi sastanak svakog dana poslije podne namaza u jemekhani, u kuhinji i onda se krene sa zadacima. Jedni gule i režu krompir, drugi mijese tijesto, treći kuhaju variva. Normalno, ako je samo jedno žensko čeljade u kući sve to ona radi sama. Ako se dobro pogleda i iskreno izanalizira rad na pripremanju hrane u toku ramazana, uvidi se da žene u kući ništa drugo ne rade (i ne mogu raditi) do da spremaju hranu, čiste domove, peru suđe i brinu se da se sa ramazanske sofre jede ono najbolje što se ima.
Posebno su draga sjećanja na djetinjstvo i sofre koje je pripremala naša majka. Djeci su tada majke pravile male pitice koje su djeca čuvala da se njome iftare pred džamijom iščekujući da kandilji ‘planu’ na munari.

Ni komentarjev:

Objavite komentar