12. 8. 11

MIMBERA-VELIKA PRILIKA


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون.
 قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الصَّابِرِينَ وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنْفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ
صدق الله العظيم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može izvesti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas

Allah, dž.š., u  50. suri Ali-Imran u  17. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الصَّابِرِينَ وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنْفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ
"Strpljivi, i iskreni, i Allahu poslušni, i koji od imetka dijele, i koji u osvit zore za oprost mole!"
A zatim, danas je petak, 12. avgust 2011., ili  12. ramazan, 1432. hidžretske godine. Ovo je trideset šesta džuma u novoj hidžretskoj godini.

       Cijenjeni džemaate!
Ostalo nam je još 17 dana blagoslovljenog mjeseca. Pojačajmo svoje aktivnosti na duhovnom, ibadetskom i materijalnom planu u džematu. Džemat je dragi brate i poštovana sestro živo biće. Može biti veseo i razdragan, imati puno prijatelja ili biti ostavljen, baš kao kakav garib- usamljenik. Ne zaboravi sestro i dragi brate svrhu džemata. Dobro znaj da si džemat ti, da sam džemat ja, da je džemat on, da je džemat ona, džemat to smo mi svi. Ne zaboravi da džemat počinje sa mnom, sa tobom, sa tvojim ocem, bratom, majkom, sa tvojim djetetom, znaj da džemat zavisi od mene i od tebe. Jer ako ja i ti ne dođemo u džamiju, vjeruj da neće biti ni džemata. Ne očekuj da ezan dopre do tvoje spavaće, dnevne i primaće sobe. U skoro svim džematima u dijaspori se ne čuje ezan kao što odzvanja u Mekki, Medini, Kairu ili Istanbulu. Teško se li se onima koji imaju čast i bereket da ga čuju pa se pozivu mujezina ne odazivaju. Znaj brate da je dužnost svakom muslimanu da li čuo ili ne čuo ezan da namaz obavlja u džematu, jer su za vrijeme Poslanika s.a.v.s., one koji ne bi došli na namaz smatrali da su haste-bolesni ili da su postali munafici, ne dao Allah da se za nekog od nas veže to ime i 'titula'.
Poštovani džemaate!
Ovo je vrijeme svakodnevnog druženja sa Kur'anom a.š., da li na teraviji ili na mukabeli. Da li nas peče savjest ako smo to dvoje zapostavili? Koliko nas dolazi i sluša učenje Kur'ana na mukabeli ovog ramazana?! Koliko nas presjedi cijelu večer pored televizora, na sijelu sa jaranima a nema ga na teraviji sa braćom mu'minima!?
Poslušajmo kako su časni ashabi doživljavali ramazan i ibadete u njemu.
Ibn Abbas kaže: "Vjerovjesnik s.a.v.s., je bio najdarežljiviji u činjenju dobra, posebno u mjesecu ramazanu kada mu je dolazio Džibril poučavajući ga Kur'anu i preslušavajući ga." (Buhari i Muslim.
 Muslimani prvih generacija brižno su pazili na učenje Kur'ana Ali Ezdi svake ramazanske noći proučio jedanput Kur'an, a spavao bi između akšama i jacije u ovom blagoslovljenom mjesecu. Mudžahid prenosi da je. Poznati tabi'in Katade običavao je sedmično proučiti Kur'an. Kada nastupi ramazan proučio bi ga svaka tri dana, a u zadnjoj trećini ramazana činio bi to svake noći. Prenosi se da je Esved svakog drugog ramazanskog dana proučio Kur'an, a mimo ramazana bi to činio svakih šest dana.
Da li smo svjesni težine hadisa:“Ko iskreno i svjesno isposti mjesec ramazan, biće mu oprošteni svi grijesi“! Ili:“Ko iskreno i svjesno bude obavljao teravih namaz, biće mu oprošteni svi grijesi“! Ili za samo jednu noć insan može postići nagradu od 83,5 godina ibadeta! „Ko iskreno i svjesno provede noć lejletul kadr u ibadetu, biće mu oprošteni svi grijesi“!
U oba Sahiha, Musnedima i Sunenima stoji predanje od ashaba da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: - Allah Uzvišeni se spušta svaku noć na ovozemaljsko nebo, gdje ostaje posljednju trećinu noći, pa kaže: "Ima li koga da nešto traži, pa da mu dam? Ima li koga da nešto moli, pa da mu udovoljim molbi? Ima li koga da traži oprost, pa da mu oprostim?"... Abdullah ibn Omer bi klanjao noću, a zatim govorio: "O Nafi', je li nastupila zadnja trećina noći?" Ako bi mu odgovorio da jeste, on bi tada počeo s dovom i istigfarom (traženjem oprosta) sve dok ne bi svanulo. To prenosi Ibn Ebi-Hatim.
Ibn-Džerir navodi predanje od Hatiba, koji kaže: - Čuo sam nekog čovjeka u drugom dijelu džamije kako u zadnjoj trećini noći govori: "Gospodaru moj, zapovjedio si mi, pa Ti se pokoravam! Ovo je 'sehar', pa oprosti mi grijehe!" Pogledao sam tamo, i vidim Abdullaha ibn Mesuda, r.a. Ibn-Merdevejh navodi predanje od Enesa ibn Malika, koji kaže: "Bilo nam je zapovijeđeno da nakon klanjanja noću, pred zoru, sedamdeset puta uputimo Allahu molbu za oprost grijeha."
Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu! To je zajednica vjernika koji se Uzvišenog boje, vrijeme u namazu i džamiji provode i grijeha i đunaha se klone. Naša zajednica treba da bude jaka. Jesmo li upitali haznadara (blagajnika) u svom džematu da li ovog mjeseca naš džemat funkcionisati može. Jesmo li podmirili svoju vazifu (članarinu)? Dok budemo dijelili sadekatul fitr i imetak zekatom čistili, nipošto ne zaboravimo svoju islamsku zajednicu, jer nam je ona najbolji i najbliži prijatelj.
Na kraju podsjetimo se dragocjenosti i neprocjenjive vrijednosti preostalih dana i noći ramazana.
1. Znajmo da post sprječava i liječi preko stotinu vrsta bolesti među njima čak i one najteže! „Postite, bićete zdravi“!
2. Jedan obavljen farz u ramazanu ima vrijednost sedamdeset farzova izvan ramazana, a jedna nafila obavljena u ramazanu ima vrijednost farza izvan ramazana.
3. U ovome mjesecu nafila se vrjednuje kao farz u nekom drugom mjesecu, a farz se vrjednuje kao sedamdeset farzova mimo ramazana.
4. Post pribavlja višestruke radosti postaču, posebno pri iftaru i na ahiretu.
5. Neka djela kvare post, a neka mu umanjuju vrijednost. Gibet, prenošenje tuđih riječi, smutnja, laž itd. „Ko se ne prođe lažnog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i piće“!
6. Ramazanska sadaka ima posebnu vrijednost. Poslanik je bio najdarežljivije stvorenje baš u ramazanu.
7. Za priređen iftar vrijedi nagrada kao dan posta, bez da se imalo umanji, zato napravi iftar u svom stanu, kući i pozovi makar nekoliko ljudi, postača i time osvijetli svoju kuću. Jesmo li priredili iftar u svom stanu ili kući?
8. Post, ako je iskren, treba regulisati odnos prema Allahu, odnose u braku, u porodici, u džematu itd.
9. Razmišljanje je poseban ramazanski ibadet koji donosi nove ideje i smislove. Svaki početak nastao u ramazanu je hajirli početak!
10. U toku dana na desetine puta kažimo, izgovorimo, zikrimo, veličajmo Allaha riječima: La ilahe illellah, koliko možemo ponavljajmo: subhanallah, elhamdulillah, allahu ekber itd.
11. Poslanik a.s., kaže: „Zaista riječi: „El-hamdulillah“ i „Subhanallah“ i „La ilahe illellah“ čine da sa čovjeka spadaju grijesi kao što lišće opada sa drveta.“(Et-Tirmizi)
Dragi brate, poštovana sestro!
Koristimo li iftarsko vrijeme za upućivanje dova? Prije samog nastupanja iftara iz dubine svog srca i suznim okom upućujmo iskrene dove Milostivom Gospodaru, jer to je trenutak ogromne blizine Allaha Uzvišenog i to su momenti kada Allah prima našu dovu. Molimo za sebe, svoju porodicu, ali molimo i za druge muslimane širom svijeta, jer naša dova koju činimo za našeg odsutnog brata neće biti odbijena. Ne zaboravimo da su se u mjesecu ramazanu događale presudne stvari za naš ummet: Bitka na Bedru i Oslobođenje Mekke-i mukerreme. Ono što su Objava, te 'Isra' i Mi‘radž za vjeru i vjerovanje muslimana to su Hidžra, Bedr i Feth/oslobođenje Mekke za život i egzistenciju muslimana. Kao što imana i mu'mina nema bez Objave i Mi‘radža tako Islama, Šerijata, Ummeta i Džemata muslimana nema bez Hidžre, Bedra i Fetha/oslobođenja Mekke. Pouke i poruke Bedra su: muslimani moraju imati permanentnu svijest o Allahu, dž.š., (et-Takva), bez prestanka se oslanjati na Njega (Tevekkul), nikada ne zapadati u očaj, beznađe, tjeskobu, niti gubiti vjeru i nadu u Allahovu pomoć (Nasrullah), te nadati se milostu (Rahmetullah) i dobroti (Fadlullah).
Što se tiče obilježavanja Bedra 17-ste noći koja pada ove godine u utorak, muslimani Bošnjaci u čitavom svijetu proglasili su u znak svebošnjačke muslimanske solidarnosti Dan Ramazani šerifa - Danom dijaspore. U funkciji toga uoči Lejletu'l-Bedra, sedamnaestu noć ramazana ukuplja se sergija u svim džematima Bošnjaka u svijetu za potrebe najugroženijih bošnjačkih džemata. Danas su to džemati u manjem entitetu BiH i mali džemati u dijaspori kojima je itekako potrebna ovakva vrsta solidarnosti, a sutra... Mjesta teškôćâ i iskušenjâ se mijenjaju a osnove solidarnosti među muslimanima ostaju iste.
Dova
      Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Mustafa Spahić, O Bedru kroz 3 dimenzije. 
Nijaz SALKIĆ

Ni komentarjev:

Objavite komentar