10. 11. 15

NE PRODAJI (SE ) BOLAN



Nijaz Salkić


-  Ne prodaji nipošto miraz i zemlju od roditelja naslijeđenu i ukesimljenu, (za)trebaće rode potomcima tvojim.

- Ne prodaji kuću, šumu i njivu u okupiranom dijelu domaje Bosne, neka rode  ima sin, kćer tvoja, i unuče ti gdje doseliti i sjetiti se, đe su im djedo i nena na zemlji bosanskoj  ponikli.

- Ne zagrađuj i ne ugrađuj staze i bogaze, rode moj, i putiće kojim su hodali rođaci, komšije i sugrađani tvoji, i ti si belćim preskakao prijelaze i tim stazama hodao dok si odrastao.

- Ne uzdiži se imetkom, položajem, znanjem i gordošću  iznad roda svog,  a nemoj se rode moj, ni poniziti i prodavati dušmanima ni za blago svijeta cijeloga.

- Ne ruši ognjište oca svoga rode moj, ne ruši kuću čardakliju, ni ahar, ni mutvak ne izbacuj iz avlije svoje, ne modernizuj staru bosansku avliju ni za najmodernije dvorište nadžidžano lažnim simbolima, motivima i hibridima.

- Ne ismijavaj ulemu, niti školovani bosanski rod, ulema i učenjaci u domaji Bosni i učeni dobri Bošnjani rasijani u svijetu bijelome su stubovi i garanti opstoja države nam Bosne i Hercegovine.

-  Poštuj majku i oca rode moj,  oni su koda tvoja, DNK kojim se trebaš ponositi i osobe koje s ponosom trebaš voljeti, poštovati i slušati, sve dok kuca njihovo plemeniti srce.

- Izučavaj našu tisućljetnu  bosansku historiju, zapisuj i kazivanja mudrih bosnjačkih i bosanskih savremenika i to sve čuvaj u deveterim  tefterima. Narod koji nema (za)pisanu povijest, adete, viševjekovno skoljenanakoljeno iskustvo, osuđen je na propast i nestanak.

- Školuj svoju djecu, makar prodao zadnji komad zemlje i podigao kredit na 30 godina. Sve materijalno će proći a od znanja će biti fajde na obadva svijeta, i  u koljenu desetome.

- Nauči se marifetluka. Prepoznaj prepredenjaka, ulizicu, licemjera i dušmana. Ne dozvoli da te dušman zavede i na tanak led dovede. Bošnjaci danas prodaju kuće i zemlje i tijesne se po gradovima na polovici domaje Bosne. Kad se magla raziđe, guraćemo se po gradovima i tući za kvadrat zemlje, a zemlje, šuma i sela nećemo nikad više imati.

- Cijeni svog čovjeka, bio on težak (seljak), trgovac, rudar, drumar, šumar, policajac, knjigovođa, geometar, šofer, monter, hodža ili bilo kakav vođa, on je tvoj a ti si njegov, od njega ti niko preči nije.

-  Posebno imaj osjetljiv želudac kada ti perfidno diraju jezik bosanski, kad ti prekrajaju povijest bosansku i kada pljuju na heroje Bosne i na oca nacije.

-  Nedaj na intelektualce i čuvare jezika Bosanskoga, kao što to ovih dana čine prodane duše i intelektualci lažnjaci, omalovažavajući i negirajući jezik nam i Riječnik nam jezika Bosanskoga.

-  Poštuj svakoga, a nedaj roda svog, domaje Bosne i jezika svoga!


Upamet rode moj!




Ni komentarjev:

Objavite komentar