28. 5. 18

MIRUH RAMAZANA (14)



 MUKABELA I RAZUMIJEVANJE POSLUŠANOG 14. džuz
 
Mukabela je učenje (čitanje) po 10 lista ili 20 stranica svakog dana u džamiji. Mukabela se može učiti u tri vremenska perioda, iza sabaha, iza podne ili iza ikindije namaza. Najviše je rasprostranjeno učenje mukabele iza ikindije namaza. Mukabelu uče imami, hafizi i oni koji znaju i umiju pravilno i tačno čitati Allahovu knjigu. 
Počinjemo sa prvom mukabelom dan prije ramazana a završavamo Hatma-dovom uoči Bajrama ili prije klanjanja Bajram namaza. Velika čast je znati pravilno učiti Kur’an a.š,, a velika nagrada čeka one koji dolaze da slušaju i prate učenje mukabele u džamijama.
Zašto nas je malo na mukabelama?
 Da bi mogli sebi odgovoriti nadvirimo se u dušu i srce. Ako su nam u životu prioriteti imetak, bogata sofra, ormari puni odjeće i obuće a mi i pored toga ,nemamo' vremena za abdest, za namaz, te da je jacija u kasne sate a sabah prerano, sa nama nešto u redu nije.
13. džuz
,,Nadu u Allahovu milost Gospodara svoga mogu gubiti samo oni  koji su zabludjeli“ – ovo su, iz sure Hidžr, riječi Ibrahima, a.s., čovjeka koji uistinu nije gubio nadu. Nije gubio nadu da će pronaći pravu vjeru, i našao je; ni kada je ostavio svoju trudnu suprugu u pustinji, koju je Allah počastio izvorom Zemzema; ni kada je trebao svoga sina zaklati, kojeg je Allah zamijenio kurbanom; niti kada je bačen u vatru, koja je postala hladna. Da imamo toliko povjerenja, istinskog povjerenja, u Allahovu milost i Njegov nadzor i nama bi ovodunjalučke ,,vatre“ u svakodnevnom životu bile hladne. Ibrahim je nekoliko puta iskušan i nikada nije izgubio nadu u Allahovu pomoć, vjerovao je da je On vlasnik svakog njegovog trenutka. Allah ga je učinio svojim prijateljem (Halilullah). Kako odan i iskren moraš biti da te Allah nazove svojim prijateljem?
U suri Hidžr spominje se narod Hidžra koji nije vjerovao. Stanovnici ovog mjesta klesali su prelijepa zdanja u planinama, a Allah ih je uništio jednim krikom. Kada Allah govori o uništenju prijašnjih naroda primjetit ćemo da su kazne brze, ne traju dugo. Nakon spomena tih kazni Allah nam kaže da tim narodima od koristi nije bilo što su stekli niti će im ikada biti od koristi. Drugim riječima, čovjek godinama, stoljećima nešto gradi, a Allah za trenutak sve uništi, odnosno sve može uništiti.
U suri En-Nahl (Pčele) Allah nam daje raznovrsne primjere o Svom stvaranju te blagodatima koje nam daje. Nakon opisa brojnih blagodati koje nam daje, Allah nam skreće pažnju na čovjekovu jednu mahanu. U 71. ajetu kaže da nam daje različito, nekome više a nekome manje, stoga zašto se međusobno ne pomažemo i zašto nismo zahvalni.  Iz ovog ajeta uzimamo dvije pouke. Prva jeste da nije slučajnost niti plod našeg rada i pameti to što imamo više od drugih, već ustanovljeno pravilo na Ovom svijetu, stoga nikada čovjek ne smije ni pomisliti da je imućniji jer je poseban.  Drugo, ako ne dijelimo nismo ni zahvalni Allahu, jer svoju zahvalnost pokazujemo dijeleći drugima.
U ovoj suri se nalazi 90. ajet kojeg svaki petak slušamo na kraju hutbe. Da nema nijedne rečenice na hutbi, citiranje samo njega bilo bi nam dovoljno, samo nažalost hatibi ga ne prevode več samo prouče na kraju hutbe. On je suština, kodeks našeg ponašanja na Ovom svijetu, stoga čitajmo njegov prijevod i svaki dio sprovedimo u životu. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar