26. 10. 18

MIMBERA - VRIJEME I MOGUĆNOSTI



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَمَا تِلْكَ بِيَمِينِكَ يَا مُوسَىٰ
قَالَ هِيَ عَصَايَ أَتَوَكَّأُ عَلَيْهَا وَأَهُشُّ بِهَا عَلَىٰ غَنَمِي وَلِيَ فِيهَا مَآرِبُ أُخْرَىٰ
 صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!            
 Hvala Allahu što mi je darovao vrijeme da ga po svojoj želji koristim. Hvala Bogu Dragom što mi daje mogućnost da mu svakodnevno ibadet činim i zahvalim na svim pruženim mogućnostima.
 Salavat i selam na Ahmeda, Mustafu, Muhammeda, Njegova miljenika i zadnjeg Poslanika. Salavat i selam na Poslanikovu časnu porodicu, vrle ashabe i sljedbenike s kraja na kraj svijeta, od hidžre do kijameta i ponovnog proživljenja i ustajanja.
 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 17. saffer 1440. ili 26. oktobar 2018. godine. Ovo je 7. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Bogu Dragom hvala', a današnja je, ,Vrijeme i mogućnosti.'
Poštovana braćo i sestre.
 Uzvišeni Allah kaže u Kur’anu: ,,A šta ti je to u desnoj ruci o Musa? Ovo je moj štap – odgovori on – kojim se poštapam i kojim lišće ovcama svojim skidam, a služi mi i za druge potrebe.” (Ta ha: 17,18)
Uzvišeni Allah je svakom čovjeku darovao šanse i  mogućnosti u životnom vremenu. Prilike su prijatna iznenađenja koja se iznenada ukazuju. Vozimo auto pa ugledamo lijep perivoj, imamo mogućnost stati, možemo izaći i razgledati, prošetati i odmoriti se ili jednostavno nastaviti dalje.
 Primjera lijepih mogućnost kao i propuštenih prilika ima puno, prisjetimo se podizanja vlastite djece. Jrdan poznati profesor psihijatrije tvrdi, Adolescencija nije, „divljanje hormona“, poremećenost ili nervoza, već ključni period remodelovanja mozga u kome se razvijaju najvažnije osobine ličnosti potrebne za zdrav, sretan i uspješan budući život.
 Najvažnija je u tom periodu razgovor sa djecom, strpljivost roditelja i davanje mogućnosti da se zajednički pronađu rješenja. Svađa zbog posljednjeg uštipka.
Plač, jer se nema šta obući pola sata prije odlaska u školu. Rečenica: ,,Ja sam jedina koja to mora... jedini koji ne smijem..." Tinejdžerske ,,mušice" koje roditeljima zagorčavaju život?  Ili važne prilike da se uključimo, da slušamo i pomognemo svojoj djeci da se razviju?
 Drugi učenjak razotkriva probleme koji utiču na roditelje i njihove tinejdžere u tim godinama odrastanja koje su često haotične. On roditeljima pokazuje kako treba iskoristiti nabrojene mogućnosti da prodube komunikaciju, nauče i rastu zajedno sa svojim tinejdžerima.
 Kad mladi odrastu ili se prestanu školovati, društvo (država) pravovremeno treba pomoći mladima, na vrijeme im omogućiti da se zaposle ili zabave korisnim projektima. Bolje je mladima dati mogućnost da se bave sportom, učenjem, i svakovrsnom nadogradnjom, nego ih prepustiti u kandže droge i alkohola. Ako država na vrijeme ne pruži mogućnost mladima oni će vremenom postati breme toj istoj državi kroz svakovrsnu destrukciju, vandalizam i vršnjačko nasilje, pa će opteretiti na kraju budžet i zdravstveni sistem, kroz liječenje i odvikavanje.
 Društvo treba na vrijeme olakšati i dati mogućnost zaposlenim i nezaposlenim građanima da štede i da na lahak, human, poticajan i jednostavan način riješe svoje stambeno pitanje. Stambena štednja treba biti poticaj i nada svakom građaninu da dođe do svog doma. Društvo je dužno da nađe načina da ljudi budu sretni i zadovoljni.
 Pet sati sedmično provedenih sa samim sobom navodno utječe na naš razvoj, čuveni profesor ukazuje da je čitanje jedna od najvažnijih radnji, koja je ujedno i zajednička svim uspješnim ljudima. Bilo da je riječ o čitanju knjige ili časopisa, čitanje puno utiče na razvoj našeg mozga, ne samo u sadašnjosti, nego je ujedno i zalog za uspjeh u budućnosti.
 Recesija- gubitak posla, vrijeme panike ili prilika. Živimo u vremenu ,,velike informisanosti.''  Kada svakodnevno gledamo i slušamo vijesti imamo osjećaj da smo jaki i da sve znamo. Ipak ne nasijedajmo svemu što čujemo pa da postanemo depresivni. Snaga je u nama. Svako od nas ima moć. Zapravo, toliko smo moćni, da kad nešto kažemo da možemo, možemo, a ako kažemo da ne možemo, onda zbilja ne možemo. Na nama je da nešto promijenimo, tako da donesemo drugačije odluke. Ako smo do sada nešto ostvarili, možemo to i nadgraditi i promijeniti. Stoga počnimo stvarati vlastitu stvarnost a ne živimo u onoj, koju nam drugi serviraju.  Imajmo na umu da kad se jedna vrata zatvore, druga, veća i važnija će se otvoriti.
 Svako od nas je važan činilac u vremenu i ima mogućnost da nešto promijeni, doprinese i ostavi iza sebe. Ne trebamo se letargijski vraćati u prošlost i ponavljati kako nam je nekad (lijepo) bilo a ovu sadašnjost samo nijemo posmatramo i govorimo ,,ja tu ništa ne mogu učiniti ,niti promijeniti.'' Mogućnosti svako ima. S tim u vezi je rahmetli Alija Izetbegović, još davne 1971. godine, zapisao jednu sjajnu misao: ”…danas je korisnije popraviti dotrajali krov skromne džamije u svojoj mahali nego znati nabrojati sve veleljepne džamije što ih sagradiše naši davni preci.”
Dova
 Molim Te Uzvišeni Bože, daruj mi svijest o vrijednosti darovanog vremena i pruži mi mogućnost da vrijeme pravilno iskoristim. Amin!
 Milostivi Allahu, daruj mudrost onima koji nas na pravi put vode. Neka nam srca ustrepte na džumi namazu. Zavolimo svoju islamsku zajednicu. Amin!


ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari,Mujo Slatina,(M.K.),Danijel Sigel- Centra „Mozak tinejdžera“,Paul Tripp.,Michael Simmons.


Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar