1. 3. 19

MIMBERA - MUHAMMED A.S.



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
لَّقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا
 صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!            
 Hvala Uzvišenom Allahu, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, Allahov blagoslov i mir na Njegovog poslanika Muhammeda a.s., njegove ashabe i sve koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin!
 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 24. džumade-l-uhra 1440. ili 01. mart 2019. godine. Ovo je 25. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Upisao sam dijete u mekteb', a današnja je, ,Muhammed a.s..'
 Živ čovjek živi svoj život kojim želi opečatiti darovano vrijeme. Život svakom natovari breme koje valja iznijeti do kraja. Insan se mnogo puta zapita kako su drugi nosili teškoće. Zato dođe trenutak kada poželimo nekoga uzeti za primjer i uzor. Ja sam danas želio osvijetliti primjer Poslanikove bogobojaznosti i njegovog oslanjanje na Allaha, dž. š., u svakoj situaciji, te njegovu svjesnost sudbine koju stvara Gospodar, Allah, dž. š.
Rođenje i djetinjstvo
Muhammed, Allahov mir na njega, rođen je u Mekki u proljeće 571 godine. Proljeće u našem pojmovanju znači buđenje, rast, novi život i novu priliku. Uzvišeni Allah je Muhammeda uzeo za primjer kako jedno siroče u neimaštinji i bez tople roditeljske ljubavi izrasta u najbolje biće. Sa 6 godina ostaje bez oba roditelja. Dvije godine o njemu se brine djed a poslije djedove smrti preseljavaju ga u porodicu amidže Ebu Taliba. Živeći kod Ebu Taliba mališan se mnogo trudio da ne bude na teretu. Po brdima Meke je za male novčiće čuvao ovce i na taj način pomagao domaćinstvu svog amidže. Bio je sam, nije imao braće, čak iza sebe nije ostavio muškog poroda.
Nije znao čitati ni pisati. Došao je narodu koji je zapao u međusobne ratove, bio na rubu istrebljenja, i narodu koji se nadmetao u porijeklu, i porodu. Došao je narodu koji nije imao nikakve predispozicije za preporod. Uprkos svim ovim faktorima, za ograničeno vrijeme – oko dvadeset godina - od naroda koji je čuvao ovce, uzgradio je narod koji je upravljao svijetom. Historija je prije njegovog poslanstva išla jednim tokom, a nakon njegovog poslanstva drugim.
Vremenom je postao sposoban i ugledan trgovac kojeg je krasilo poštenje, ugled dignitet. Osamljujući se tokom odrastanja imao je vremena da razmišlja o Allahovom stvaranju i Njegovim stvorenjima.
Kao muž i otac
Njegov život od rođenja pa do smrti, obrazac je na koji način treba živjeti lijepe, ali i teške trenutke u životu, kako se treba radovati životu i uživati u širini dozvoljenog, ali i ne zaboraviti smisao života. U svom braku sa Hatidžom, r.a., i drugim svojim suprugama, pokazao je sve plemenite ljudske osobine koje nije mogao vidjeti u relaciji između svoga oca i majke. Uzvišeni Allah učinio je da ga majka pouči najbitnijoj ljudskoj osobini kad ga je, iz Mekke u Medinu, povela za ručicu na očev mezar, na putovanje dugo pet stotina kilometara. Kada je postao otac, ustajao bi na noge svojim kćerima, utemeljujući time međusobno poštovanje ukućana i općenito ljudi.  

Kao imam, vođa, sudija, vladar i vojskovođa

Činjenica je da je Vjerovjesnik, a.s., u Mekki živio potlačen, a u Medini je bio vladar i predsjednik države. Teškoće koje doživljava u Mekki zamjenjuje snaga i moć koju mu Allah, dž.š., daruje u Medini, učinivši ga zapovjednikom muslimanske vojske. Svojim postupcima Muhammed, a.s., nas poučava kako se tegobe dočekuju strpljenjem, a lijepi životni trenuci zahvalnošću. Poslanik, a.s., je sa svega nekoliko muhadžira s bolom u grudima napustio rodnu Mekku, na prvi pogled izgledajući slabiji nego ikad (to je bio korak unazad zbog zaleta, a ne zbog povlačenja), da bi za svega osam godina, sa šest hiljada ashaba, trijumfalno ušao u Mekku. Uzvišeni kazuje: ,,Zaista, s mukom je i (s)last!''(XCIV, 6)  Allahov Poslanik je rekao: ,,Kada bi muka došla i ušla u kamen, za njom bi došlo i olakšanje da muku istjera”.
Muhammed a.s. je bio izvrstan odgajatelj, reformator društva, vojskovođa, utemeljivač države, pravnik, govornik, emancipator žena, humanista, vjerski lider, naučnik. Njegovu veličinu i vrijednost nisu prepoznali samo islamski učenjaci i sljedbenici, nego i mnoge druge istaknute ličnosti koje direktno nisu slijedile njegov put.
Kao komšija
Muhammed a.s. ukazuje na osnovna prava komšije i dobrosusjedskih odnosa, govoreći: ,,Kad komšija zatraži pomoć, pruži mu je. Kad zatraži u zajam, daj mu. Kad je u oskudici, pomozi ga. Kad je bolestan, posjeti ga. Kad ga zadesi dobro, čestitaj mu. Kad ga zadesi nesreća, izrazi mu saučešće. Kad umre, prisustvuj mu sahrani.”
,,Nemoj dizati zid da mu zakloniš vjetar osim s njegovom dozvolom. Nemoj ga uznemiravati mirisom svog lonca, a da mu ne zahvatiš iz njega. Ako kupiš jabuka pokloni i njemu ili ih krišom unesi, i neka tvoje dijete s njima ne izlazi da prkosi komšijskoj djeci.”
Kao pedagog
Tokom svoje misije, Poslanik je od svojih ashaba ponekad tražio savjet, na taj način ih hrabrio da izraze svoje mišljenje. Jednom prilikom je rekao: „Nije jak onaj ko savlada svoga neprijatelja!“ Ashabi su o tome razmislili, pa ga upitali: „A ko je, onda, jak?“ Poslanik je iznenadio slušaoce i doveo ih do dubljeg razumijevanja pitanja ovim odgovorom: „Jak je onaj ko se kontroliše kad je ljut!“
Ponekad se figurativno izražavao: „Bogatstvo nije u mnoštvu onoga što posjedujete!“ nakon što bi se ashabi zamislili nad tim, Muhammed, a. s., je nastavljao: „Istinsko bogatstvo je bogatstvo duše.“
Kao učitelj
Poslanik je bio brižan, pažljiv i strpljiv odgajatelj i učitelj. Nije koristio riječi poput:  ,,Hajde, bježi tamo!“, „Prestani, smetaš mi!“ Dozvoljavao je djeci da budu u mesdžidu tokom zajedničkih namaza, strpljivo podnosio njihove nestašluke tokom namaza, čak i ako su uzrokovali buku i ometanje.
Abdullah ibn Shaddas prenosi od svog oca: „Došao je Allahov poslanik s.a.v.s., jedne noći da predvodi akšam ili jaciju, i nosio je svoga unuka. Božiji poslanik prošao je u mihrab i spustio dijete, a zatim je izgovorio tekbir i započeo namaz. Klanjajući, krenuo je na sedždu i zadržao se dugo.
Rekao mi je otac: „Podigao sam glavu sa sedžde i vidio dijete na leđima Allahovog poslanika, pa sam se vratio na sedždu. Kada je Allahov poslanik završio namaz, ljudi su rekli: „O Allahov poslaniče, tokom namaza ostajao si na sedždi tako dugo da smo mi mislili da se nešto odgodilo ili da si primao Objavu.“ On je rekao: „Ništa se od toga nije dogodilo, nego je moj unuk jahao na mojim leđima i nisam ga htio ometati dok sam nije odlučio da siđe.“ (En-Nesa’i)
Kao uzor svima
Vi, uistinu, u Allahovom Poslaniku imate usvetu'l-hasene (savršeni uzor) za one (vjernike) koji se nadaju Allahovoj milosti i nagradi na Ahiretu, i koji mnogo Allaha spominju.“ (El-Ahzab, 21)
Veliki islamski učenjak Imam Gazali je slijedećim riječima rezimirao Poslanikov odnos prema onima iz svog okruženja: "...Svima onima koji su sjedili u njegovom prisustvu davao je udio svog mubarek lica, bivao je veoma ljubazan. Zbog toga, sve one iz njegovog prisustva obuzimalo je uvjerenje da kod njega nema niko vredniji od njih samih. Da, njegov način sjedenja, slušanje, riječi, lijepe dosjetke i ljubaznost bili su uvijek za one koji su sjedili pored njega.
Pogledamo li njegov vokabular-riječnik, uočićemo da nije nikada upotrebljavao riječi: ahmak, idiot, budala, ili da je nekome rekao da je kafir, da je ikoga proklinjao i vrijeđao!?
S neprijateljem je komunicirao na način uvažavanja njegova ljudskog dostojanstva i digniteta?! Zna se da je otišao na mezar nekoj ženi crnkinji koja je čistila džamiju i na mezaru joj klanjao dženazu; zabilježeno je da je ustao na noge kada je prolazila povorka sa umrlim nemuslimanom i sl.
Prema svima koji su kod njega imali neko pravo, a pogotovu prema suprugama, vodio je računa. Nikada ni jednu ženu nije udario ili malteretirao! Bio je dobar i brižan muž. Nije mu dosadilo da ljudima govori da budu pažljivi prema svojim suprugama!
 Dova
 Uzvišeni Bože, pomozi nas da djecu svoju osposobimo za dunjalučki život ovdje i kad se u mezar naselimo, da nam i tamo sevapi stižu, jer je odgojeno dijete najbolja investicija i dobro koje traje. Amin!
 Milostivi Allahu, daruj mudrost onima koji nas na pravi put vode. Neka nam srca ustrepte u džamiji i na džumi namazu. Čuvajmo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Kenan Musić, Amila Tarakčija.

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar