23. 12. 19

ČISTA DŽAMIJA-NAŠE OGLEDALO

Naša domaja Bosna i Hercegovina u svojoj višetisućnoj postojanosti, imala je dobre, čestite, džometne, sabur insane i gazi sahibije. Svi odreda bili su čisti ljudi, voljeli su čistoću i ondje gdje su živjeli, sve je bilo čisto i na svom mjestu. Naša Bosana je u svakom vremenu imala alime koji su učili Bošnjane da su džamije Božije kuće koje treba održavati i čistim držati.
Dobri Bošnjani i čestite Bošnjanke su časno održavali svoje džamije. Ženama i djevojkama je bila velika čast četvrtkom pomesti dvorišta džamija i očistiti prostirke u džamiji. Otresali su ćilime, postekije i serdžade a hrabri su metlom čistili unutrašnjost munare.
Oni ljudi koji i fizički i duhovno održavaju džamije u Kur'anu su posebno pohvaljeni i opisani najljepšim svojstvima. Njihove vrline su da čvrsto vjeruju u Allaha i u Sudnji dan. Nikakvi poslovi ih ne mogu odvratiti od spominjanja Allaha. Namaz obavljaju, zekat daju, nikoga se osim Allaha ne boje i oni su sigurno na Pravom putu.
,,Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu." (Et-Tevbe,18) 
Ibn Kesir, tumačeći ovaj ajet navodi da Uzvišeni Allah, dž.š., potvrđuje iman onome koji održava džamije, a nakon toga navodi hadis o onima koji ih posjećuju. Svjedoci smo današnje situacije kako se više brinemo o vanjskom izgledu u odnosu na svoje unutrašnje biće. Na primjeru džamija vidimo da često ističemo vanjsku ljepotu džamija dok unutrašnjost džamije često pada u drugi plan.
Zaista je džamija ogledalo jednog džemata, zajednice, mahale, čaršije ili grada. Dobra ideja je realizovana u lijepu praksu glede održavanja čistoće i urednosti džamijskih prostora u jednom uspješnom džematu. Dogovorili su se da svake sedmice jedna famelija čisti džamiju. Na oglasnoj dasci džematlije sedmično mogu pročitati imena i prezimena onih koji čiste džamiju te hefte.
Da je časno održavati čistoću u džamiji vidimo iz primjera Allahovog poslanika s.a.v.s. Prenosi se od Ebu Hurejre radijellahu 'anhu da je „Vjerovjesnik sallallahu 'alejhi ve sellem  osjetio da mu nedostaje žena crnkinja koja je čistila mesdžid od krpi i  trunja, pa je pitao: ‘Gdje je  ta i ta?’ Rekoše: ‘Umrla je.’ Reče: 'Zašto me niste obavjestili o tome?’ Rekoše: 'Umrla je noću i ukopana, pa nam je bilo neprijatno da te budimo.’ Tada je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem otišao do njezinog kabura i klanjao joj dženazu, i onda rekao: 'Kada umre neko od muslimana, nemojte ostaviti da me obavjestite.’ “
Upamet!
 Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar