3. 4. 20

MIMBERA - PRODUHOVIMO SE



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم:
 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ
وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ ۖ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ
 صدق الله العظيم
S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Slava i hvala pripadaju samo Allahu Uzvišenom, Njega slavimo i od Njega pomoć, uputu, milost i spas tražimo. Salavate i selame donosimo na Muhammeda, s.a.v.s., na njegovu časnu porodicu i ashabe i sve sljedbenike Kur'ana i Sunneta do Sudnjega dana.
A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak, 03. april 2020., ili 10. ša'ban 1441. godine. Ovo je 31. džuma u novoj hidžretskoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Sve je promjenljivo', a današnja je, ,Produhovimo se.'
Osvjedočili smo se da je dunjaluk kuća iskušenja, u kojoj se smijeh miješa sa plačem, a tuga sa radošću, i tako mi Allaha nema ni jedne nesreće koja će vječno čovjeku trajati, pa makar bila i velika.
Koliko nas je u ovim danima pomoć poiskalo od našeg Gospodara, znajmo da je svako iskušenje koje nas vrati Allahu je zapravo blagodat. On želi da vidi koliko smo jaki a ne slabi, pa nam sa svakim iskušenjem oprašta grijehe.
,,Kome Allah hoće dobro, stavi ga na iskušenje" (Buharija)
Ummu Selema je čula Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: ,,Kojeg god muslimana pogodi iskušenje, pa kaže ono što mu je naredio Allah: ‘Mi smo Allahovi i mi se Njemu vraćamo, O Allahu, daj mi nagradu u ovom mom iskušenju i zamijeni mi ga nečim što je bolje od njega, Allah će mu to zamijeniti nečim boljim.” (Muslim)
Koliko god nam se činila teška situacija u kojoj se nalazimo moramo imati na umu da ćemo možda tim iskušenjem pridobiti Allahovu milost i da će nas zbog tog uvesti u Džennet.
Svaki iskreni vjernik mora imati iskušenje, a ako ga nema onda neka se zapita šta nije u redu sa njegovim imanom.
,,Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: ,,Mi vjerujemo! i da u iskušenje neće biti dovedeni? A Mi smo u iskušenje dovodili i one prije njih, da bi Allah sigurno ukazao na one koji govore istinu i na one koji lažu." (El-'Ankebut,2-3)
Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: ,,Kada bi muka došla i ušla u kamen, za njom bi došla i ušlo olakšanje da je iz njega istjera". Allahova milost i Njegova pomoć je uvijek blizu."
Dovimo svom Milostivom Gospodaru u ovim predramazanskim danima i noćima, pomoći će nam. Kada u dovi pred Allahom dignemo svoje ruke, nikada nam ih neće prazne vratiti. Allah zna za svaki list koji otpadne sa grane pa kako da ne zna za svog uplakanog roba koji mu traži, kojem želi hajr? Ako se ne nadamo Njegovoj pomoći i milosti, čemu da se nadamo?
Jedino nas Allah s.v.t.a., može izvesti iz situacije u kojoj smo. Bez Njegove dozvole i volje, niko nam ništa ne može učiniti niti nam ko može pomoći bez Njegova dopuštenja. Samo On nam mora, i treba nam biti dovoljan, samo nam On može pomoći i dati, niko više.
Sjetimo se Ibrahimove, alejhis-selam, situacije, kada su ga bacili na lomaču, u vatru, pa je on rekao: HASBUNALLAHU VE NI'MEL VEKIL - ,,Dovoljan je nama Allah! Divan li je On zaštitnik!”, i Allah je učinio da ta vatra bude hladna i spasonosna za njega.
Pored redovnih namaza, pojačajmo noćni namaz dove, imajući na umu da Uzvišeni Allah svaku noć silazi na dunjalučka nebesa u zadnjoj trećini noći i govori: ,,Ko mi upućuje dovu, primiću je, ko mi traži, biće mu odobreno i ko moli za oprost, biće mu oprošteno?”  Pored vijesti koje pratimo, dane koristimo za učenje Kur'ana, stalnog zikra i čitanju korisnih knjiga?
Naš život se sastoji od naših izbora. Svaka odluka nas vodi drukčijem djelovanju. U ovim dugim danima i noćima u osami, vidimo da smo puno puta birali sebe i svoje želje, umjesto onog s čime je Allah zadovoljan?  
Zapamtimo i usvojimo, vjernici su posebni ljudi. Allah je dao da svi pojačano razmišljamo, zaključujemo činjenice o sebi i drugima. Uviđamo da su vjernici vrijednost i Posebni su prema sebi, prema drugima i prema životu. Nisu grubi ni osorni, prosti i teški, već su poput svilene mirišljave tkanine koja se blago vihori na vjetru. Oni se stalno preispituju, popravljaju i usprkos svemu, pokušavaju ostati bliski sa svojim Gospodarom.
Dova    
Plemeniti Allahu sačuvaj nas svakog belaja na ovom svijetu i spasi od džehennemske vatre na budućem svijetu. Pomozi nam da samo istinu govorimo i da na istini ustrajemo. Amin
Milostivi Allahu, daj nam svijest da volimo džamiju i one koji nas vode na pravi put. Oživi naša srca da ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu ma gdje bili i živjeli. Amin!
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا.  اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir Ibni Kesir, Sahihul-Buhari.


Nijaz SALKIĆ



Ni komentarjev:

Objavite komentar