1. 4. 20

UPOZNAJMO NAŠEG POSLANIKA A.S.


Poslanik a.s. se osamljivao
Prije nego što ga je Uzvišeni Allah odabrao za poslanika i počeo mu slati poslanicu, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, osamljivao se određeni broj dana i noći u pećini Hira, gdje je na svojevrstan način obožavao Svevišnjeg Allaha, iskazivao Mu svoju poniznost i potrebu za Njim.
Podsticao je ustrajnost u namazu
Aiša, radijallahu anha, prenosi da joj je jednom prilikom došao Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, a kod nje se nalazila jedna žena. Poslanik je upitao: ,,Ko je ova (žena)?”, a Aiša je odgovorila: ,,To je žena koja mnogo klanja (o tome svi pričaju).” Na to je Poslanik rekao: ,,Na vama je da činite ono u čemu možete ustrajati! Tako mi Allaha, Allah se neće okrenuti od vas sve dok se vi ne okrenete od ibadeta!” (Muslim, br. 785)
Bio je strpljiv u iskušenjima volio namaz i nije se hvalisao time
Sve što je doživljavao i proživljavao, u čemu se nalazio, svejedno bila to blagodat ili iskušenje, smatrao je Allahovom dobrotom prema njemu. Kada bi se strpio na iskušenju, on bi zahvaljivao Allahu na Njegovoj podršci, što ga je učinio strpljivim! Na ibadetu ne bi prigovarao, niti bi se njime hvalisao, već bi tražio oprosta, bojao se da je u ibadetu bio manjkav. Predavao bi selam nakon obaveznog namaza, najboljeg djela u islamu, i opet bi tri puta izgovarao: Estagfirullah!
Često je plakao, volio učiti i slušati druge kako uče Kur'an
Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mnogo je plakao, oči bi mu često bile orošene suzama, a to bi se najčešće dešavalo onda kada svojim riječima i djelima ne bi znao iskazati svoju zahvalnost na Allahovim blagodatima.
Ibn Mesud, radijallahu anhu, prenosi da mu je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ,,Uči mi Kur’an!” Ibn Mesud, radijallahu anhu, začuđeno je upitao: ,,Zar da ja tebi, Allahov Poslaniče, učim Kur’an, a on se tebi objavljuje?!”
Poslanik je odgovorio: ,,Volim slušati kada ga neko drugi uči.”  Ibn Mesud, radijallahu anhu, kaže: ,,Učio sam mu suru En-Nisa sve dok nisam stigao do ajeta: ‘A kako li će tek biti kada za svaki narod dovedemo svjedoka, a tebe dovedemo kao svjedoka ovima!’ (En-Nisa, 41) Tada mi je rekao: ‘Dosta je!’ Pogledao sam u njega, a njegove oči su bile pune suza.” (Buhari, br. 5055; Muslim, br. 800)
 
Priredio: Nijaz Salkić 

Ni komentarjev:

Objavite komentar