11. 8. 10

BISERJE RAMAZANA


Nijaz SALKIĆ

Još jedna džennetska gromada se otisnula dunjalučkim morem i plovi ovog mjeseca prema ummetu Muhammedovom. Nije to ledena  santa sa Antarktika, to je ogromna i neopisana gora na kojoj su pripremljene nagrade za ašike sehura, iftara, mukabela i ibadeta. Na toj gori ima svega za vrijedne džomete i neumorne mu'mine, insane i muttekije. To je zato što je Ramazan baška mjesec koji ima svoje svoje svjetlo, svoj nur i svoje  biserje.

PRVI BISER-MU'MIN

Sjećate se kazivanja o prvim ashabima? Sigurno ste upamtili nebrojena kazivanja  o h. Ebu Bekru r.a. On je bio istih godina kao i Poslanik a.s., živio je u istom gradu, kretao se istom u društvu  i u svemu je slijedio postupke Resulullaha s.a.v.s.

Baš Ebu Bekr el-Siddik r.a., nam je ostavio najljepši primjer po pitanju iskrenog odnosa do vjere a ovdje iznosim momenat kada je Allahov Poslanik s.a.v.s., pitao svoje ashabe: „Ko je danas od vas osvanuo kao postač? Ebu Bekr r.a., reče: Ja. Ko je od vas danas ispratio dženazu? Ebu Bekr r.a., reče: Ja. Ko je od vas danas nahranio siromaha? Ebu Bekr r.a., reče: Ja. Ko je od vas danas posjetio bolesnika? Ebu Bekr r.a., reče: Ja. Poslanik s.a.v.s., reče: „Neće se ova djela sastaviti u jednom danu kod nekog čovjeka a da neće ući u džennet!“ (Muslim)

Ovaj događaj nam slikovito govori o tome da je Ebu Bekr r.a nastojao da iskoristi u hajru i različitim dobrim djelima svaki momenat dana i noći.

Poslanik s.a.v.s., je iznenada postavio navedeno pitanje – a Ebu Bekr r.a., je bio u trenutku spreman da pozitivno odgovori na to poslanikovo s.a.v.s., pitanje, što nam ukazuje na to da je Ebu Bekrov r.a., dan bio ispunjen ibadetom, dobročinstvom i raznim dobrim djelima kojih je imao u izobilju.

Normalno je da ne možemo porediti Poslanikovo vrijeme sa ovim današnjim. Ipak se u svakom džematu osjeti miris djela vjerničkih. Mu’mini se trude da uoči ramazana organizuju čišćenje džamija i njihovo osvjetljenje, uređuju i čiste  prilaze džamijama, svojski brinu da ispred džamije bude svjetla prije i za vrijeme teravije. Ti naši Mu’mini koji liče makar malo Ebu Bekru su mehke duše, veselog lica i lijepe riječi. Među ljudima su dobrodošli a džemat se tim ljudima ponosi kao kakvim velikim i skupocjenim biserom. Zato je zaslužiti njihovo društvo nagrada.

Rekao je Allahov Poslanik, a.s.: “Primjer dobrog i lošeg društva jeste kao primjer onog ko nosi miris i onog koji puše u kovački mijeh. Onaj koji nosi miris, ili će ti ga pokloniti, ili ćeš ga od njega kupiti, ili ćeš od njega osjetiti ugodan miris. A onaj koji puše u kovački mijeh, ili će ti zapaliti odjeću, ili ćeš od njega osjetiti ružan miris.” (Mutefekun alejh)
Nastavićemo inšaAllah!

Ni komentarjev:

Objavite komentar