9. 8. 10

RAMAZAN I MIRUH DUŠA


 Nijaz SALKIĆ

Večeras je iza akšama nastupio zadnji dan mubarem mjeseca Ša'bana ili Šabana kako većina balkanskih muslimana viču i nazivaju ovaj mjesec. Asli nikakvo čudo nije da puno muslimana nosi ime Šaban. Naravno, više je imena Ramadan, Ramo,  Ramiz, Ramiza, Ramza i Remza, sve je to zbog ramazana. Narode, blagoslovljeni mjesec posta nam stiže u srijedu.

Ramazanske hedije

Njemu, Rami se raduje sve živo i to od malog do velikog muslimana i muslimanke. Sutra će se i duše naših rođaka i najmilijih koji su nekada živjeli sa nama isto tako radovati ramazanu i iščekivati hedije. Darovi koje oni iščekuju nisu materijalne prirode, njihove duše žele da ih se sjetimo dovama, El- Fatihom, Ja'sinom, hatmom i sadakom podijeljenom za njihove duše. Pa sjetimo se prije svega svojih dragih roditelja, šehida, braće i sestara, amidža, dajdži, tetki, amidžinica ( strina), dajdžinci (ujni) i svih onih dragih i milih sa kojima smo muhabetili i makar jednom kahvu zajedno popili.

Neka zamiriše halva

Sutra će otprilike oko 22 sahata u većini evropskih zemalja krenuti prva teravija. Kod nas bošnjačkih i balkanskih muslimana po starom adetu će zamirisati halva koja će se poslije prve teravije podijeliti u džamijama ili ispred njih. Dragi moji dostovi, napravite i u svojim kućama halvu, neka zamiriše ramazan i preko naše halve, nek se vidi da nas ima i da koliko nas god ima volimo svoje i ne stidimo se svoga. Podijelimo halvu i komšijama, obradujmo siromahe i obiđimo bolesne. Ramazan je.

Ramazan šerif mubarek olsun ummete muslimanski!

Ni komentarjev:

Objavite komentar