8. 8. 10

BOSNA U LJETU I MI OVOG LJETA U BOSNI (1.dio)

Nijaz  Salkić

Kada Bošnjo dođe kući prvo što uradi je da odmah izotvara pendžere i izluftira kuću. Nakupi se brate svega u zatvorenom prostoru u kome ima svega ima osim čiste have. Drugi dan se domaćini razlete po kući da poskidaju paučinu sa ormara, iza stora, u kupatilu u hodnicima i sa plafona.


Kada se insan malo odmori i aklimatizira onda hanuma izopjere haljina za pet mašina 'perilica' a haljinku povješa na srgove i štrikove po avliji. Prepoznatljiva bosanska bijela haljinka je sa crnim malim tufnama, tačkicama, to je kodirani znak koje udaraju bosanske muhe. Sreća je da to rade samo muhe a kad bi to činili komarci bjelina bi u Bosni hitro nestala sa odjeće.


Obilasci i vrućina

Vrućo je bilo ovog ljeta. Izgleda da je Afrika izvozila višak toplote u Evropu. Hvala Bogu da i oni nešto izvoze. U Vražićima je bilo ove godine vode u česmama iako je ponekad na kratko nestajala, voda je bila mehlem za iscrpljeno tijelo. Ništa nije jeftino u Bosni, čak ni voda. Opterećena je ona sa desetinama drugih dažbina koje su prikopčane na 'vodenom računu'. Daj Bože da sve ono što je napisano tamo na tom računu za plaćanje vode stigne na svoje mjesto.



Vodu za piće sam sipao u Velinom selu na čuvenom »Hajdarovcu« i u Čelići na poznatoj vodi »Kapavac«. Velino selo zbilja ima dobre vode a evo i Čelić uredi svoju čuvenu vodu.







Kad smo se malo uklopili u vražićku zbilju i 'idilu' počeli smo obilaziti poznanike. Trknuli smo do komšiluka na kahvu. Kahva bosanska je lijepa i prava razgovoruša. Pijući kahvu insan dokuči sve tajne naših mahala i skrivene recepte za dug život. U Bosni je sve ljekovito a zrak najbolji. Tamo se rano liježe htio ili ne, i to odmah poslije jacije. Haman je zrak čist, pa se pred jaciju usta iskrive od zijevanja i valja leći ranije a ranije i ustati, jer bosanski horozovi bude i gluhe ljude.


Gradi ko ima para

Ne gradi se kao prije. Besparica je zavladala u Bosni. Ko ima kakvu paricu on je brižno čuva i ostavlja pod jastuk ili ispod ponjave. Oni drugi koji još nisu kuće završili a para su negdje malo 'namakli' rade i izgrađuju.






 Bosanski majstori i firme jedva čekaju takve ljude da im štogod odrade i koju paricu zarade. Ako se nema novca za izgradnju, para mora biti za drva. Traktori bruje na čelićkoj općini vukući drva u 'kiretama' starijim ljudima koji se boje nadolazeće zime. Bruje motorke i odzvanjaju udarci sjekira omladine koja cijepa drva po vražićkim mahalama.


Ćaskice i ćevapi

Hodajući poslom vaktile navratimo  u čelićku i brčansku aščinicu. Najviše mi pašu ćevapi a na 'kašiku' čorba iz zemljane ćaskice. Bili smo u čuvenoj maloj ali lijepo po bosanski uređenoj aščinici »Kaldrma« u Brčkom kod Bijele džamije.


Kao i u drugim sferama života i ovi restorani i aščinice imaju svoje mušterije i ašiklije u uživanju hrane.

Nastavićemo inašaAllah!

Ni komentarjev:

Objavite komentar