16. 8. 10

BOSNA U LJETU I MI OVOG LJETA U BOSNI (3.dio)


Lijepa je Bosna s kraja na kraj. Lijepa su sela i čaršije Podmajevičke. Sela se nanizala ko grozdovi uzrelog grožđa a čaršije ko niske bisera sjaju i nižu se k'o na đerdanu kakve ponosite djevojke sa Podmajevice. Biseri se nižu od Tuzle do Zvornika i od Brčkog i  Bijeljine, Teočaka,  Srebrenika, Gračanice pa sve do Gradačca. 
U jednom grozdacu Podmjevičkom, u Vražićima, započe još jedan stanak i to ne kakav bilo, održa se »Vražićki stanak«.  U petak, 30.7.2010, tu kulturnu manifestaciju otvori promocija knjige »U amanet za selamet« autora sa ovih prostora, Nijaza Salkića. U 15 sati na ovdašnjem radiu »Avaz« za njene slušaoce knjigu promoviraše: Sead Muminović, Sevleta Arnautović-Osmanović  i Nijaz Salkić, autor knjige. Uspješno i nadareno je emisiju uvezivao  direktor radia »Avaz« i dugogodišnji spiker Ramiz Muminović. 

U 45 minuta su knjigu predstavili široj slušalačkoj publici u Sjeveroistočnoj Bosni gdje se ovaj radio dobro čuje i sluša, kao i širokom auditorijumu slušalaca širom svijeta putem interneta. Naglasili su da je urednik knjige Samra Salkić, recenzenti; Mustafa Smajlović, Sulejman Aličković, Sehija Kobić i Izet Ćosić. Lektor je bila Emina Hatunić a štampana je u Zenici u štampariji »Meligraf«.  Na kraju je autor poklonio 3 knjige najbržim slušaocima koji su nagrade osvojili javljajući se uživo u emisiju.


PROMOCIJA ISPRED ZANATSKOG CENTRA VRAŽIĆI

Zanimljivo je da »Vražićki stanak« već nekoliko godina prati kiša. Tako je bilo i u petak, 30. jula, u 20 sati. Kiša ipak nije smetala narodu koji  voli izaći makar i po kiši i podržati svoje ljude. Više desetina starijih, srednjovječnih ljudi i žena, omladine i djece prisustvovalo je promociji. Uspješno su knjigu predstavili Sead Muminović, Nusret Salkić i direktor JU »Gradske Biblioteke Čelić«, Amel Mehanović.

Svi su zanimljivo iznijeli svoja zapažanja o knjizi, čitali recenzije a Nusret Salkić je svojim presjekom kulturnih događanja u Vražićima ranih 80-tih posebno spomenuo osnivanje Kulturno umjetničkog društva »Polet«  (AKUD »Polet« Vražići) i njenog uspješnog djelovanja na području Sjeveroistočne Bosne čiji je predsjednik bio autor ove knjige.


 Nusret je poklonio autoru i kopiju iskaznice privatne biblioteke Nijaza Salkića iz tog perioda. Ne gledajući na kišno vrijeme i samo nekoliko prodatih knjiga promocija je uspjela da na kulturan način otvori još jednu originalnu vražićku manifestaciju i vražićki brend »Vražićki stanak«.

Do slijedeće manifestacije i promocije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar