9. 9. 11

MIMBERA-POČINJE VJERONAUKA


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون. قال الله تعالى فى كتابه الكريم: ..

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ
صدق الله العظيم

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti.
   Allah, dž.š., u  39. suri (Ez-Zumer / Skupovi) u  9. ajetu kaže:

  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ

Reci: "Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!"

       A zatim, danas je petak, 09. septembar 2011., ili  11. ševval, 1432. hidžretske godine. Ovo je trideset deveta džuma u novoj hidžretskoj godini.
       Cijenjeni džemaate!
        Sutra inšaAllah, počinje nova mektebska godina. To je još jedan svijetli trenutak u životima roditelja i naše djece. To je dan za nezaborav. Polazak u mekteb je najsretniji životni  tren.  To je momenat kada se mlado mlado biće (na)uči kako se i u kojoj ruci nosi fenjer vjere kroz tminu dunjalučkih zabluda. Mekteb je doista kuća svjetla koja obasjava mlada srca svjetlom vjere i toplinom imana. Zaista  se u mektebu stiče znanje bez kojeg nema napretka. Jerbo znanje je životna luč koja vodi putem spasa i berićeta.
Uzvišeni Stvoritelj Allah dž.š. znanje stavlja na prvo mjesto, samim stvaranjem pera. "Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: 'Prvo što je Allah stvorio je pero, a zatim mu rekao: 'Piši!' - i tada je zapisano ono što će se desiti do Sudnjeg dana. "( Bilježe Ebu-Davud, Tirmizi i imam Ahmed u svome Musnedu)
Da je znanje doista nimet i berićet za insana svjedoče i prve riječi u Kur'anu:
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ
Uči, čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,
Zatim Uzvišeni u suri Ez-Zumer u 9. ajetu veli:
قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ
Reci: "Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!"
Ovdje je znanje stavljeno ispred svakog drugog djelovanja. Dakako, prednost svakom znanju da se uči i nauči i ovlada njime, pripada znanje o našem Stvoritelju s.v.t.a. To znanje bezbeli (na)učimo u našim mektebima.
Naša ulema su naši predvodnici i lučonoše znanja o vjeri. Oni nas vode sigurnim i utabanim  stazama vjere. Oni su naši brižni pastiri koji paze da ne zalutamo u labirintu života i  prašumi šejtanskih zamki i šarenih laža.
Draga braćo i poštovane sestre!
Sutra je baška dan kada ćemo svoju dječicu povesti za ruku i upisati kod svojim imama i muallima u mekteb. To je početak mektebske godine kada će  djeca i učenici koji su već pohađali mekteb nastaviti i utvrditi naučeno iz prethodnih godina. Prvi mektebski dan treba biti svečan dan. Taj dan ćemo polaznike, našu djecu okupati, obući im najljepšu odjeću, namirisati ih, opremiti ilmihalima, sveskom i priborom i dovesti u mejtef. Imami će sigurno biti najsretniji ljudi kada ponovno ugledaju roditelje i djecu u džamiji i u mektebskim klupama. Bezbeli da će vas na vratima dočekati imam, mutevelija i džamijski odbornici i poželjeti vam dobrodošlicu. Imam i džamijski odbor su belćim naši najbolji prijatelji baš kao što smo i mi povremene džematlije dragi prijatelji redovnim namaskim džematlijama u džamiji.
Poštovani džemaate!
Poradimo malo na animiranju, obavještavanju svoga komšiluka, a dahabetile onih koji imaju djecu mektebskog uzrasta da ih sutra u subotu dovedu i upišu u mekteb. Za svako dijete koje tvojim sebebom krene u mekteb imaćeš inšaAllah nagradu, znajući pri tom da je naše da pozivamo a Allah je onaj Koji upućuje na pravi put.
Kada dijete prijeđe mektebski (džamijski) prag ono doživljava ambijent džamije, njene čistoće, uređenja i dočeka. Zato je zadatak imama, mutevelija, džamijskog odbora i imućnijih džematlija da mekteb i učionica imaju dobre uslove za odvijanje vjerske nastave. Svaki mekteb bi trebao imati bar jedan računar sa dobrim vjerskim programima i grafoskop za produciranje nastavnih sadržaja, od ilmihala, sufare, tedžvida, grafikona i vjerskih crteža. Za najmlađe bi trebalo pripremiti vodene bojice, plastelin, makaze, platno, papir za crtanje i druga pomagala. Učionica bi obavezno morala imati kakve, takve klupe i tablu sa flomasterima tipa  'piši-briši' a u najgorem slučaju klasičnu tablu sa kredama. To sve zato što djeca dolaze iz moderno opremljenih škola u kojim se služe svim tim naučno-nastavnim pomagalima. Uz sve to treba znati da je škola obavezna i tamo djeca sjede u klupama kojiko moraju a u mektebu provedu onoliko vremena koliko ih imam i džamijski prostori budu uspjeli privući i zadržati u mektebu.
Draga moja braća i poštovane sestre!
Na kraju ove današnje hutbe iskreno i od sveg srca apelujem i u neku ruku molim imućne, bogatije a dahabetile bogate muslimane i muslimanke da se stave svojim novcem na raspolaganje svom imamu i muallimu da saslušaju potrebe imama i svojim novcem pomognu opremiti učionice i povremeno novcem pomagati da se djeci kupuju topli obroci, slatkiši i organizuju mektebski izleti. Samo na taj način možemo djecu privući i zadržati u mektebu i samo na taj načn imamo potpuno pravo od naših imama i vjeroučitelja zahtijevati i očekivati dobre rezultate na vjerskoj pouci.
    Dova
           Gospodaru pomozi nam da svoju djecu izvedemo na pravi put i da ih u islamskim istinama odgojimo jer smo pred tobom odgovorni za njih.Gospodaru daj da ih se ne zastidimo i da nas se ne zastide!
Svemogući Allahu, podari svakom džematu džometa i vakifa, muslimana i muslimanki pružene ruke, koji će razumjeti važnost vjerskog odgoja naše djece i omladine, pomaganja vjeronauke i koji su svjesni trenutka u kojem se nalazi naš ummet.
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari  

Nijaz SALKIĆ

Ni komentarjev:

Objavite komentar