2. 9. 11

ŠTA JE ŠTA U BOŠNJAKA


Nijaz SALKIĆ  

SERGIJA
         
Ko je odrastao u Bosni zna šta je sergija. To je dobrovoljno davanje novca na određenom mjestu (obično u džamji) kada se najavi da će 'prostrijeti sergija slijedećeg petka ili koji dan kasnije. Sergija se stere obično na izlazu iz džamije a pare se 'bacaju' na prostrtu serdžadu kod koje stoje najmanje dva zadužena čovjeka. Povod za 'steranje' sergije može biti odluka džamijskog odbora ili nekog nadležnog organa, za pomoć nekom siromahu, nevoljniku ili (za)tražena pomoć za izgradnju nekog vjerskog objekta u okolini.
Nisu se sterale sergije samo za pomoć oko izgradnje džamije, u mom kraju su prije agresije na BiH-u, sterane sergije za komšijsku pomoć oko izgradnje vjerskog objekta komšija pravoslavaca i katolika. Te su im se pare poslije nosile na šljemensku ili temeljsku svečanost. Imaju sergije koje su stotinama godina prisutne u našim džematima a steru se se redovno u polovici i pri kraju ramazana.  Imaju sergije za muezina, softu, imama, mukabelu, itikaf, opravku puta….
Ima ljudi što im je milo i drago 'baciti' koju novčanicu na sergiju, a ima ih što bi bacili štogoderce na sergiju a nemaju šta, pa bi voljeli da tada ne prođu pored sergije. Opet ima i takvih što imaju šta baciti na sergiju a neće to da (u)rade i niko ih živ na to nagovorio ne bi.  Ima i takvih što ne daju ni za sergiju, ni za vazifu, ni za siromaha, ni za hairli djelo, a najviše se sikiraju što se steru sergije i gdje pare od njih 'idu'. Ima i sergija što se steru negdje malo, negdje dovoljno a negdje i malo više.
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar