25. 1. 19

MIMBERA - (NE)RASPOLOŽENJE



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللَّهِ 
أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
 صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!            
 Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam Muhammedu, a.s, njegovoj porodici, ashabima i svim vjernicima i vjernicama.
 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 19. džumade-l-ula 1440. ili 25. januar 2019. godine. Ovo je 20. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Ostavljeni emanet', a današnja je, ,(Ne)Raspoloženje.'
Poštovani, braćo i sestre.
 Čovjek je biće željno savršenosti, spokojstva, mira, sreće, blagostanja i dugog života. Neko se rodi u okruženju u kojem lakše ostvari želje, dok drugi sam krči put ka uspjehu. Blago li se onome ko na početku ima mudre i učene pomagače. Blago li se i onome ko uspije, stečenim znanjem, strpljenjem i uloženim trudom, a vjernik je.
 Rekao je Poslanik, alejhiselam: „Čudan li je primjer vjernika!“ „ U svakoj situaciji vjernik dobiva, a takvo stanje nije ni sa kim drugim, osim s vjernikom. Ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje Allahu, dželle šanuhu, što mu donosi korist, a ako ga, pak, pogodi kakvo zlo i šteta, on se strpi i postojano drži, pa mu i to donosi nagradu kod Allaha, dželle šanuhu.“
 Naš Poslanik, alejhiselam, nije rekao da vjernik dobiva u ovakvoj ili onakvoj situaciji, već u svakoj! Kada je tužan, kada je sretan, kada je bolestan i zdrav, kada je sam i kada je među ljudima, kad ima posao ili kad nema posao; gdje god se vjernik nađe, on dobiva ako sagleda situaciju na ispravan način. Čak i kada se na licu prikazuju emocije suprotne sreći, vjernik ima spokojne misli i mirno srce jer zna da mu Allah neće dati ono što nije dobro za njega i iz toga proizlazi naše zadovoljstvo Allahovom odredbom. Kada je čovjek zadovoljan sa svojim stanjem, tada će biti i sretan.
 Životni put vjernika je stalno kretanje i planiranje. Vjernik je radiša poput mrava, koristan poput pčele i hrabar poput lava. Nezamjenljiv je porodici i koristan je društvu i zajednici. Marljivo radeći, pa dio namijeni dunjaluku a drugi dio odvoji da ga nađe na ahiretu. Vjernik zna koju će suru učiti ujutro, koju u toku dana, a koju pred spavanje. Cijeli Kur'an prouči za 7, za 15,  ili za mjesec dana. Vjernik je uglavnom osoba prijatnog raspoloženja, a nipošto napuhana osoba mrzovoljnog lica.
 Primjećujemo, koliko je siromaha koji su sretniji od bogataša, zato što su zadovoljni onim što imaju, za razliku od bogataša koji su pohlepni, jer im nikad nije dosta para. Upratili ste da njihova sreća ovisi o stvarima koje su prolazne.
 Mi kao vjernici znamo da nam je Allah obećao da je sa svakom mukom i slast, a naša je muka sve ono što nas čini tužnima i zabrinutima.
 Svjesni smo Allahove milosti i moći te Njegovih riječi da samo nevjernici gube nadu u Njegovu milost. Bolesni smo? Nezaposleni? Usamljeni? Zabrinuti?
 Proći će jer je u Kur'anu zapisano:
 „Pa, doista je Allahova pomoć blizu.“
„Allahova milost je blizu onih koji dobro čine.“
 „I doista, s poteškoćom  dolazi i olakšanje! I doista, s poteškoćom dolazi i olakšanje!“
 Baš kako poplave izmijene izgled naselja, tako i iskušenja koja su dio Allahove odredbe izmijene stanje našeg srca, a time i naše misli. Znamo da zdravlje naših organa ovisi o zdravlju srca, a jedan od lijekova za srce je definitivno i poteškoća kroz koju prolazimo. Vjernik je zadovoljan. I zato je vjernik sretan.
 Desiće se da ponekad zalutamo u šumi života, poput vozača koji na autoputu promaši znak za silazak s ceste. Vjernik ne očajava već je staložen i raspoložan, jer zna da će uskoro biti novi izlaz sa autoputa, pa da ima još prilika da se ispuni zacrtani plan.
 Vjernik iz svega izvlači pouku-ibret. Čuli smo koliko je ljudi počelo klanjati u teškoćama, koliko je oboljelih počelo pomagati siromašnim, koliko je ostarjelih zažalilo za propuštenim prilikama, pa počeli hoditi u džamiju, učiti sufaru i čitati Kur'an. Zato, nikada ne očajavajmo nad svojom situacijom, već se okitimo zadovoljstvom, strpljivošću i izdržljivošću.
 ,Lijep život’ zvani dobro raspoloženje je sam po sebi sreća. Lijepo raspoloženje dolazi  kroz vjeru i dobra djela. I kada se okitimo lijepom vjerom i raspoloženjem, to ne znači da nećemo upadati u probleme. Zato što je ovaj svijet prebivalište prepreka i truda, kao što Allah s.v.t.a., kaže: ,,Mi čovjeka stvaramo da se trudi.'' (El-Beled, 4)
 Drugi izraz je ,smirenje srca’. Allah dž.š., kaže: ,,…one koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!'' (Er-Ra’d, 28)
  Allah dž.š. kaže: ,,Onoga dana kad dođe, bez dopuštenja Njegova niko ni riječ neće izustiti, a među njima biće nesretnih i sretnih. I nesretni će u Džehennem, u njemu će teško izdisati i udisati; dok je nebesa i Zemlje, u njemu će ostati – osim ako drukčije Gospodar tvoj ne odredi. Gospodar tvoj, zaista, radi ono što želi. A sretni će u Džennet; dok je nebesa i Zemlje, u njemu će boraviti – osim ako drukčije Gospodar tvoj ne odredi; biće to dar koji će neprekidno trajati.'' (Hud, 105-108)
 Budimo od onih koji su korisni, sretni i vedrog raspoloženja, bez obzira kakav status i stepen na društvenoj ljestvici imali, koliko imetka, kuća i stanova posjedovali i šta o nama ,uspješni' dunjalučari mislili. Najvažnije je da Uzvišeni s nama bude zadovoljan i da uveče na jastuku mirno i spokojno, kao beba zaspimo. Sve ostalo je itako prolazno i sudu vremena podložno.
Dova
 Mu’min je prijatan i o­n pomiruje, a nema dobra u o­nom ko ne miri i zbližuje i u čijem društvu prijatno nije.
 Milostivi Allahu, daruj mudrost onima koji nas na pravi put vode. Neka nam srca ustrepte u džamiji i na džumi namazu. Čuvajmo svoju islamsku zajednicu. Amin!


ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari.,Nermina Piragić,Selman el-Auda,


Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar