1. 2. 19

MIMBERA - DOBRO ČINITI



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَىٰ وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ
 صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!            
 Hvala Allahu Koji među robovima najviše voli dobročinitelje, kojima uvečava dobra djela i nagradu. Svjedočimo da je samo Allah Bog, jedan i jedini, Kojem ravnog nema, i svjedočimo da je vjerovjesnik Muhammed a.s., Allahov rob i poslanik. Allah blagoslovio Pejgambera našeg, njegovu porodicu i ashabe, kao i one koji ih slijede do Dana obznanjivanja Istine. 
 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 26. džumade-l-ula 1440. ili 01. februar 2019. godine. Ovo je 21. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,(Ne)Raspoloženje', a današnja je, ,Dobro činiti.'
Poštovani, braćo i sestre.
U Uzvišeni Allah objavio nam je da je smisao smrti i života u tome - ko će bolje ili ljepše postupati od ljudi: Onaj koji daje život i smrt da bi vas iskušao koji će od vas bolje-ljepše postupati... 
 Mufessir Ibn Džuzejj veli da se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., jene prilike proučio 2. ajet sure El-Mulk, a zatim rekao: ,,Koji će od vas ljepša djela činiti, više se Allaha bojati, bolje se harama čuvati i biti brži u pokornosti Uzvišenom Allahu''.
 U komentarima Kur'ana navodi se da je, u vrijeme objavljivanja Kur'ana, sjedila skupina sastavljena od jevreja, kršćana i muslimana. Svaki od njih je tvrdio da su oni, za razliku od svih drugi ljudi, tī koji su najpreči da uđu u Džennet. Jevreji su rekli: ,,Mi smo sljedbenici Musaa (Mojsija) koga je Bog odabrao poslanstvom i s njime razgovarao!'' Kršćani su kazali:  ,,Mi slijedimo Isaa (Isusa) koji je Ruhullah (,Allahov Duh') i Njegova Riječ!'' Muslimani su ustvrdili: ,,Mi slijedimo Muhammeda, pečata vjerovjesnika, i mi smo najbolji ummet (zajednica) koji se ikada pojavio među ljudima!'' Tada su objavljena dva ajeta iz Kur'ana kao jasna i konačna presuda upućena muslimanima: To neće biti ni po vašim željama ni po željama sljedbenika Knjige. Onaj koji radi zlo bit će kažnjen za to i neće naći, mimo Allaha, ni zaštitnika ni pomagača.  A onaj ko čini dobra djela, bio muškarac ili žena, a vjernik je, takvi će ući u Džennet i neće im se učiniti nepravde ni koliko trun (En-Nisa', 123-124).
 U hadisi kudsijji Allah dž.š., kaže: „O čovječe! Vatru sam stvorio za svakog nevjernika, svakog onog koji ogovara ljude, svakog neposlušnika roditeljima, svakog licemjera, svakog onoga koji ne daje zekat, svakog bludnika, svakog onoga koji uzima kamatu, svakog alkoholičara, svakog ko prisvoji(ja) jetimski imetak, svakog trgovca prevaranta, svaku narikaču i svakog onoga koji komšiju uznemirava. ,Osim onih koji se pokaju i uzvjeruju, i rade dobro, takvima će Allah zla djela njihova u dobra promijeniti, a Allah grijehe prašta i samilostan je'./Furkan,70./. Smilujte se prema sebi, o Moji robovi! Doista su tijela slaba, a put dalek, tovar težak, a Sirat tanak. On vas neprestano motri, a sudac vam je Gospodar svjetova svih“.
 Dobro djelo čini onaj koji uščuva svoj jezik, jer je ogovaranje velik i ozbiljan grijeh. Toliki da vjernika, dobročinitelja, klanjača i postača može učiniti gubitnikom na Sudnjem danu.
 Dobročinstvo je roditeljima biti poslušan. Takvo je to dobro da čak život onima koji poslušno služe roditelje biti produžen.
 Dobro djelo je biti pobožnjak i dobričina a ne pretvarati se i ne glumiti dobričinu i pobožnjaka, jer licemjer-munafik, će sam sebi načiniti cestu, „u najdublje dubine Džehennema“. Nije šala, licemjer šteti prvo sebi, pa džematu, Zajednici, društvu jer ih djelovanjem svojim razara.
 Dobročinstvo je dijeliti a zekat je obaveza prema džematu i Zajednici, a sadaka prema čovjeku, pojedincu. Ko je dužan a ne daje zekat, veliki je griješnik i treba znati da će mu Allah iz imetka kad tad uzeti ono čime je škrtario.
 Dobrota prema sebi je sačuvati se od razornog djelovanja alkohola, jer alkohol je Allah dž.š., zabranio.
 Dobrota je biti zadovoljan halalom zalogajem koji poštenjem zaradimo a treba znati da svako, ko tuđe u kuću unosi, da u stomaku svom, i u porodici svojoj, vatru potpaljuje.
Dobro djelo je graditi slogu i ljubav, dobrosusjedske odnose a grijeh je uznemiriti komšiju.
Jedan čovjek je ispričao događaj: Jedna je starica bila u prodavnici. Ko bi je vidio posvjedočio bi da je siromašna. Stajala je u trgovini ispred blagajne sa korpom izabrane robe. Bila je zamišljena, trgnula se kada je trgovac zatražio da plati kupljeno. Počela je nervozno pretraživati po torbi tražeći novac da plati. Zapravo ona u torbi nije imala ništa. Gledala je preplašeno čas u trgovku pa postiđeno u one kupce iza nje… Jedan mladić se progura do nje i reče: ,,Nano, ovo je vaših 50 eura – dajući joj pare. Starica je dobro znala da to nije njen novac… Ali nisu znali oni ljudi oko nje.
 Treba požuriti sa činjenjem dobrih djela koje Kur'an spominje da treba požuriti sa činjenjem dobrih djela:
 Jer se kaže za Musa a a.s.: „Pohitao sam Ti, Gospodaru moj, kako bi bio zadovoljan mnome!“ (Taha, 84.)
 Jer su Zekerijja a.s., i njegova familija žurili: „Oni su žurili kada su hajrati bili u pitanju, i dove su nam upućivali iz straha i nade, i bili su pred Nama skrušeni!“ (el-Enbija’, 90.)
 Jer je Poslanik s.a.v.s., rekao: „Polagahnost (el-Tu’edeh), je tražena u svemu izuzev u ahiretskim djelima!“ (Ebu Davud)
 Kako se mi danas odnosimo prema ovom hadisu? Većina govori, polahko, neka, ima vremena, još smo mladi, puno nas je, neka to oni urade i odrade itd. Kada je u pitanju biznis-para ili zarada uz grijeh, onda vele: Trči! leti! ustani! Nećeš imati kad ako sada ne zaradiš, ako sada ne ukradeš, ako sada ne slažeš… Drugi veli, mlad sam, šta ako pogriješim ako činim harame, ako malo popijem, ako što god pogledam, blud učinim, ako se prodam, ako se drogiram, kad ostarim neću moći, onda ću  krenuti u džamiju…
 Jedan ,pobožni' savremenik je rekao: ,,Hvala Bogu da su nemuslimani na Zapadu tako napredni i inovativni pa su izumili sve ove stvari kojima se i mi, muslimani, možemo bez pola muke koristiti tako da nam ostaje dosta vremena za molitvu.''. Inovativnost je jedan vid ibadeta Allahu dž.š. koji u Kur'anu podsjeća: ,,I reci: ,Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas On o onome što ste radili obavijestiti'.''(Tevbe 105).
 Primjer uvećavanja dobrih djela. Nazivajući selam musliman će reći: ,,Es-selamu 'alejkum'' (Neka je Allahov mir s tobom), ali ako, pri tome rekne: ,,Es-selamu'alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu'' (Neka je s tobom Allahov mir, milost i bereket), to će biti još bolje i potpunije djelo. Ali i od toga ima nešto bolje a to je rukovanje pri nazivanju selama, a ako sve to bude popraćeno osmjehom na licu, eto vrhunca dobrog djela. Na ovaj način se iz običnog postupka nastoji izvući maksimum dobra.
Dova
 Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim i da činim dobra djela na zadovoljstvo Tvoje, i uvedi me milošću Svojom, među dobre robove Svoje. Amin.
 Milostivi Allahu, daruj mudrost onima koji nas na pravi put vode. Neka nam srca ustrepte u džamiji i na džumi namazu. Čuvajmo svoju islamsku zajednicu. Amin!


ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Tefsir ibni Kesir:Sahihul Buhari,Izet ef. Čamdžić.

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar