31. 5. 19

MIMBERA - NA KRAJU RAMAZANA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَكَانُوا لَنَا عَابِدِينَ
 صدق الله العظيم
U ime Allaha, svjetova Gospodara!
Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Njega hvalimo, od Njega pomoć tražimo i za uputu Ga molimo. Utječemo Mu se od zla duša naših, od loših prohtjeva i od posljedica loših djela koja smo počinili. Neka je salavat njemu, njegovoj porodici i ashabima.
A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 26. ramazan 1440. ili 31. maj 2019. godine. Ovo je 38. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Polovina ramazana', a današnja je ,Na kraju ramazana.'
Cijenjeni džemaate!
 Učenjaci se slažu da je najbolji put koji vodi Allahu, dž.š., ibadet, jer je Allah, dž.š., pohvalio Svoje poslanike, a.s., sljedećim riječima: ",,A samo su se Nama klanjali." (ElEnbija,73) Nakon što je učinio da žena Zekerijaova, a.s., ozdravi, Allah, dž.š., o njemu veli:  ,,I izliječivši mu ženu, Jahjaa mu poklonismo. Oni su se trudili da što više dobra učine i molili su Nam se u nadi i strahu, ibili su prema Nama ponizni."(ElEnbija,90)
Danas je posljednja džuma namaz u ramazanu. Molimo Allaha dž.š., da nam ukabuli ramazanske ibadete, isto onako kako nas je poživio da dočekamo Ramazan.
Pred nama su još dvije neparne noći ramazana u kojima tražimo noć Kadra.
Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: „Ko provede Lejletu-l-kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni prethodni grijesi“!
Eto, ramazan je pri kraju, mi smo činili razne ibadete i dobre stvari u ovom mubarek mjesecu. Radili smo to iz pokornosti prema Allahu i Njegovom Poslaniku. Hoćemo da vvjerujemo da smo sve to radili  ,,tražeći zadovoljstva kod Allaha, a ne nedaj Bože, za pokazivanje ljudima ili bilo koju drugu svrhu koja ide protiv iskrenosti.”
Dragi ramazan nas polahko napušta. Jesmo li se navikli na njegovo društvo i namirisali njrgovim mirisima? Šta nam je ostavio i šta ćemo čuvati do njegovoe slijedeće posjete?
Allah dž.š., kaže: „I ne budite poput one koja bi svoju pređu rasprela kad je već bila čvrsto oprela…!“ (el-Nahl, 92.)
Šta bi ste rekli za ženu koja bi cijeli mjesec dana plela lijepi i bogati džemper od šarene vunice, pa kad ga dovrši sve ispori što je plela?! Ovaj kur’anski primjer opisuje neke ljude, koji se odmah po svršetku ramazana vraćaju svojoj ranijoj praksi i svojim starim grijesima. Tokom mjeseca Ramazana su bili neprestanom zikru, na namazu, u postu, na teravijama i noćnom namazu, strahopoštovanju i bogobojaznosti, u dovama, poniznosti –ispreli sebi odjeću od ibadeta i bogobojaznosti! Ramazanski osjećaji slasti ibadeta i dobrih djela su toliki da bi svaki iskreni musliman poželio da je svaki dan tako ali,  neko ćemo tu odjeću bogobojaznosti raskrojiti i odbaciti odmah iza bajrama.!
Šejtan je neprijatelj kojeg mnogi potcjenjujemo, malo ga se čuvamo, izuzev onih kojima se Allah dž.š., smilovao. Jerbo, šejtan uvijek ima unaprijed  razrađen  plan zadataka, cilj mu je da budemo članovi njegove partije koju će sa kompletnim članstvom dovesti pred džehennemska vrata.
Šejtan je proklet, on je svjestan toga ali ipak zna šta mu je zadatak i uporan je u tome. Mi nismo prokleti, da li  mi znamo šta je naš životni zadatak. Je li naš zadatak samo da jedemo, da pijemo, da spavamo, i da ,pletemo kotac kako nam je pleo naš otac'???!
Šejtanski generali i oficiri su bili zarobljeni i sputani mjesec dana Ramazana, budimo svjesni da oni ,dolaze do sebe' skidaju lance i okove sa sebe, bude se i počinju postrojavati svoje jedinice i dijeliti pozive novim regrutima. Kako poslije bajrama da izbjegnemo uručenje njihovih poziva nama da se pridružimo u njihove jedinice? Hoćemo li poslije bajrama uspjeti sačuvati miris ramazana i voljeti društvo meleka ili se prikloniti društvu haramlija.
Jesmo li isplanirali da postimo 6 dana posta u mjesecu ševvalu i da redovno i poslije ramazana klanjamo, zikr činimo i Kur'an svaki dan u ruci držimo, njegove ajete razabjeremo i analiziramo, i džumu namaz petkom posjećujemo? Zapamtimo da je šejtan zadovoljan i s našim malim grijesima, jesmo li mi svjesni svojih grijeha?
Kako je bio lijep osjećaj gledati naše muške ramazanske safove u kojima su sjedili skupa mladi i stariji i ženske safove sastavljene od omladine i odraslih.  Džamije su nam bile pune života a mi bogati voljom u želji za blagodatima da što više zaradimo dobrih djela. Hoćemo li to sve ostaviti kao serdžadu na klin, pa serdžadom ukrasiti zid u svojoj dnevnoj sobi sve do slijedeće teravije.
Ako želimo da nam miris i radost ramazana potraje do slijedećeg onda izaberimo  dobro društvo – a dobro društvo je samo ono koje je namazu i ibadetu i pokornosti Allahu dž.š. Praktikujmo dovu i nakon ramazana jer smo ovisni o dovi i potrebi za Allahom dž.š., dok Allah dž.š., nije ovisan o nama! Neka nam ne prođe dan bez dove, kao što smo svakog dana dovili u Ramazanu!
Kako ćemo znati da li su nam ramazanska djela primljena ili ne?
Poslanik s.a.v.s., je rekao da je znak primljenosti nečijeg djela to da i nakon toga djela taj čovjek nastavi sa činjenjem dobrih djela, a ne da se nakon tih dobrih djela čovjek predadne ma’asijetu, neposlušnosti i grijesima. Ako nastavimo sa dobrovoljnim postom i namazom, dovama i zikrom, učenjem Kur’ana i nakon ramazana, makar i u umanjenoj verziji, to će biti jasan i očit znak učinkovitosti ramazanskog posta i ibadeta.
Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: „Ko isposti mjesec Ramazana, pa zatim taj post proprati sa postom 6 dana mjeseca Ševvala, imaće nagradu kao da je postio čitavog života!“
Dakle, poenta samog ramazanskog posta i ostalih ibadeta jeste istrajati na ,ibadetu i takvaluku, tokom cijele godine, i tokom cijeloga života!
Ramazan je početak naše vjerske priče a nije bajram kraj, gdje se priča naše vjere završava!
Ramazan nas je učio saburu – trpljenju i strpljenju, opraštanju ljudima, ne učestvovanju u svađama i prepirkama, i davanju prednosti drugima oko sebe, dešavalo se da dajemo drugome do sebe svoju hurmu ili svoju čašu vode a mi smo pri tom gladni i žedni!  Allahov je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ,,Obožavaj Allaha,dž.š., i nemoj Mu ništa pripisivati kao druga, obavljaj namaz, udjeljuj zekat, posti mjesec ramazan i ako si u stanju obavi hadž.
,,Post je štit a sadaka poništava grijehe kao što voda gasi vatru. ,,Sadaka je drugi ključ činjenja dobrih djela, jer lijepa riječ jeste sadaka, osmjeh pri susretu s bratom muslimanom jeste sadaka, blagost prema muslimanima jeste sadaka''.
Autor djela EtTezkira navodi da je Atabin Ebi Rebbah rekao: ,,Ljudi, bojte se Allaha, dž.š., kada su u pitanju vaši jezici, govorite samo ono što je dobro, učite Kur'an, spominjite Allaha, dž.š., naređujte da se dobra djela čine,  a loših se klonite, jer sve što učinite pomno se prati. ,,Aiša, r.a., jedne je noći poslije jacije namaza čula neke svoje komšinice da razgovaraju pa je poslala svoju sluškinju, i po njoj im je poručila: ,,Bojte se Allaha,dž.š., i prestanite pričati neka se i meleki pisari malo odmore.''
Utječemo se Allahu, dž.š., od jezika koji je sklon griješenju, od jezika koji nije u stanju da govori istinu ,od jezika koji govori besmislice, jer znak da je Allah, dž.š., uputio Svoga roba jeste to da on sa svojim jezikom govori samo ono što je ispravno.
Dova
O ti koji srca okrećeš, učvrsti srce naše u vjeri Tvojoj! Gospodaru naš, primi od nas dobra djela naša, i oprosti nam loša djela naša, i učini nas postojanim u vjeri i nakon Ramazana! Molimo Te da nas i naše potomstvo zaštitiš od šejtana prokletog! Amin!
Molim Te, daj nam mudrosti da očuvamo poštovanje prema džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Volimo džamiju, radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari.

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar