28. 6. 19

MIMBERA - BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ بَعْضُهُم مِّن بَعْضٍ  
يَأْمُرُونَ بِالْمُنكَرِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمَعْرُوفِ وَيَقْبِضُونَ أَيْدِيَهُمْ 
نَسُوا اللَّهَ فَنَسِيَهُمْ 
إِنَّ الْمُنَافِقِينَ هُمُ الْفَاسِقُونَ
 صدق الله العظيم
Bismillah, vel hamdu lillah, ve selamun ara resulillah!
Uz ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Draga braćo, zahvaljujemo Allahu dž.š. što nas je milošću svojom uputio da volimo bismillu, da je ona sastavni dio našeg života, da s njome ustajemo i s bismillom u postelju liježemo.
Salavati i selami neka su na Muhammeda, a.s., našeg miljenika i poslanika, njegovu porodicu, selam od prvog do zadnjeg ashaba, neka selami idu do Sudnjega dana na svakog pravovjernog muslimana.
A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 25. ševval 1440. ili 28. juni 2019. godine. Ovo je 42. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Šta je nama džuma namaz', a današnja je ,Bismillahirrahmanirrahim.'
Živimo u času, u kome u kome dan i noć hitro mine, pa nam dani često liče na godine. Sve se hitro odigrava pa ne znamo kad od djece postanemo omladina a od doba omladine ne bi željeli da se odvojimo, sve dok duboku starost na kostima ne osjetimo. U mladosti dosta toga naučimo, pa i Bismillu znamo da upotrijebimo i značenje njeno protumačimo. Kada nas potjera (zajmi) dunjaluk, onda nam bismillu potisne danonoćni rad i umor, jer smo se pretovarili kreditom za auto, stan, kuću, vikendicu ili dječiju školarinu. Baš kad nam je najviše potreban zikir i spominjenje riječi Allah, mi zapadnemo u gaflet i ibadetski nemar. Tada čujemo od nekih opravdanje da za nafakom valja ustati, i da nam samo spominjanje Allaha neće popraviti finansije.
Mnogi nisu svjesni da bez Bismille i spominjanja Allaha, rad nije ibadet veće takmičenje i doživotni srklet. Danas hoću s vama da podijelim i rastabirim važnost jedne rečenice, od koje ovisi sav naš rad i uspjeh, i od koje zavise sva naša dobra djela, a to je naša Bismilla.
Govoreći o Bismilli, Poslanik, a.s., je rekao: ,,Kada bi sva stabla na zemlji bila pera, a more tinta, pa kada bi se sva ta pera umakala u tintu i pisala značenje Bismille, prije bi se tinta istrošila nego što bi se zapisalo značenje Bismille, pa čak i kad bi je pisali i meleki i džinni, bili bi nemoćni ispisati ovog ajeta značenje.''
Navodi se da kada je Uzvišeni Allah prvi put objavio Bismillu, da je Džibrila, koji je nosio Bismillu pratilo 1000 meleka iz počasti prema njoj i njene veličine, a da su, kada je Bismilla bila napisana, iz počasti prema njoj svi džini pali na sedždu Allahu, dž.š.
Ko se s Kur'anom druži i ko Kur'an čita i uči, vidio je da se Bismilla nalazi na početku svake sure u Kur'anu, osim jedne i to sure Et-Tevbe, jer se u njoj govori o ratovanju, a u ratu nema milosti. S druge strane, u suri En-Neml Bismilla je spomenuta dva puta, tako da se u Kur'anu Bismilla spominje ukupno 114 puta.
Kada izbrojimo riječi, Bismilla ih ima pet, mogle bi da znače: ,,S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog.'' Te riječi bi trebale da nam život krase i da se prije i da svako naše dobro djelo otvore i zatvore.
Glede slova, Bismilla sadrži 19 harfova, a toliko je i čuvara Džehennema (zebanija), pa onaj ko bude Bismillu stalno učio, on se Allahovim emerom zebanija sačuvao. Kad god insan Bismillu izgovori, džennetski poslužitelji progovori: ,,Ja Rabbi, ovaj tvoj rob uči Bismilla hirrahman nirrahim, molim Te uvedi ga u Džennet, sačuvaj ga od vatre džehennema.''  
Bismilla ima blagodati ahiretske a sadrži i dobrote dunjalučke. Ko u Bismilli bude tražio slast u životu će osjetiti, zadovoljstvo, berićet i sigurnost. Poznato je u hadisima da Bismilla štiti čovjeka od nesreća i belaja. Poslanik, a.s., je rekao da kada čovjek uđe u kuću bez Bismille, onda šejtan vikne svojim ortacima: ,,Hodite, našli smo sebi konaka.'' A kada čovjek započne jesti bez Bismille, onda šejtan vikne: ,,Hodite, evo nama i obroka.''
Učimo što češće Bismillu i njome udaljimo šejtana od sebe, od porodice i od imovine svoje. Učimo je svakočasno naglas u kući i stanu, dok Bismillu i naše porodice ne nauče, da ima Bismillla postane nešto normalno i svakodnevno.
Muhammed a.s. kaže „Zaista se djela vrednuju prema nijetu“ a Bismilla nas podsjeća na nijet da sve što radimo radimo u ime Allaha. Bismilla nas drži budnim i na oprezu da ne pogriješimo, ne pristoji Bismilla u grijehu, ne možemo izgovoriti Bismillu ni prije grijeha!
Bismillom krećemo na džumu-namaz, Bismillom se obuvamo, sa Bismillom izuvamo, odjeću oblačimo, sa Bismillom raspremamo. Desnom nogom ulazimo i Bismillu mi učimo, Bismillahirrahmanirrahim proučimo i onda kada izlazimo. Koliko smo danas proučili Bismillahirrahmanirrahim? Upamtimo, Bismilla je mjerilo koliko mislimo o Allahu, Milostivom i Samilosnom.
U Kur’anu Allah poručuje kaže: „Licemjeri i licemjerke Slični su jedni drugima: traže da se čine nevaljala djela, a odvraćaju od dobrih, i ruke su im stisnute; zaboravljaju Allaha, Pa je i On njih zaboravio. Licemjeri su zaista pravi nevjernici.“ (Et-Tevbe, 67).
Priča se da je živjela neka žena koja bi uvijek učila ,,Bismillahi”, šta god da je radila i govorila. lmala je muža munafika, kojem je to smetalo, pa njen muž odluči da joj na neki način naudi i da je nadmudri. Muž joj dade jedan paketić i reče joj da mu to dobro čuva, a žena to po običaju bismilletom ostavi na sigurno mjesto. Kada je muž vidio gdje je ona to ostavila, onda kradom dođe, uze onaj paketić i baci ga u bunar.
Pošto se uvjerio da žena ništa nije primijetila, on zatraži od nje onaj paketić. Žena dođe na mjesto gdje je to ostavila, prouči bismillahi, a u tom momentu Uzvišeni Allah naredi Meleku Džebrailu da donese onaj paketić iz bunara i stavi ga tamo gdje je i bio.
Žena pruži ruku i uze onaj paketić te ga preda mužu, a on, vidjevši to veoma se začudi pa se iskreno pokaja od svoga licemjerstva i Uzvišeni Allah mu primi njegovo pokajanje.
Prenosi Ibn Ebi Hatim u Tefsiru od Ibn 'Abbasa da je Osman ibn 'Affan, r.a., pitao Allahovog poslanika, s.a.v.s., o Bismilli, o riječima Bismillahirrahmanirrahim, pa mu Vjerovjesnik, s.a.v.s., odgovorio: ,To je jedno od imena Allaha Uzvišenog, a između tog i Najuzvišenijeg imena (ismullahi-l-ekber) je toliko blizu kao što je između bjelila i crnila u očima.'
U predaji koju bilježe Buharija i Muslim od Ibn 'Abbasa, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ,Ukoliko neko od vas, kada želi prići supruzi, izgovori: ,Bismillah, Allahumme džennibne-š-šejtane ve džennibi-š-šejtane ma rezaktena' (U ime Allaha, Gospodaru naš, ukloni od nas šejtana i ukloni ga od onoga s čime si nas opskrbio) – pa se iz tog odnosa rodi dijete, šejtan mu, uistinu, nikada neće moći nauditi!'
Danas među muslimanima vlada šarolik pristup Bismilli. Neki Bismilli prilaze s strahopoštovanjem i pridaju joj punu vrijednost. Ima ,uleme' koja joj ne pridaje važnost pa ni svoje govore ne počinju sa Bismillahirrahmanirrahim. Ima jedna ministrica prosvjete, u jednoj Arapskoj zemlji, koja je dekretom ,izbacila' Bismillu iz školskih udžbenika. Ima nas da se Bismille sjetimo kada zagrmi ili kada za dlaku izbjegnemo ,saobraćajku.'
I jedni i drugi i treći, ponovimo iz mekteba gradivo. Bismillahirrahmannirrahim, se uči prije jela, prije spavanja, prije učenja, kada ulazimo, i kada izlazimo, kada hoćemo da radimo i kada želimo da se odmaramo ili da spavamo. Muhammed a.s. je rekao: ,Svaki posao koji nije započet s Bismillah - krnjav je!'
Stoga upamtimo, sve što radimo, radimo u ime Allaha, radi Allaha, s Allahom, i s Allahovim imenom (fillahi, ve lillahi, ve billahi, ve bismillahi).
Dova                               
 Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put, pa da što češće učimo Bismillu i da nam podari sve njene blagodati, na Dunjaluku i na Ahiretu! Amin!
Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema džamijama i onima koji nam o vjeri govore i pravim putem nas predvode. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne udaljavajmo se od svoje islamske zajednice.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari.


Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar