5. 7. 19

MIMBERA - ZADOVOLJSTVO



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
فَخُذْ مَا آتَيْتُكَ وَكُن مِّنَ الشَّاكِرِينَ
 صدق الله العظيم
Bismillah, vel hamdu lillah, ve selamun ara resulillah!
Uz ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Njega hvalimo, od Njega pomoć tražimo i za uputu Ga molimo. Utječemo Mu se od zla duša naših, od loših prohtjeva i od posljedica loših djela koja smo počinili. Neka je salavat njemu, njegovoj porodici i ashabima..
A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 02. zu-l-ka'de 1440. ili 05. juli 2019. godine. Ovo je 43. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Bismillahirrahmanirrahim, a današnja je ,Zadovoljstvo.'
Draga braćo, život na ovome dunjaluku nije bez problema i nedaća. Čak i kada nemamo većih problema, nismo zadovoljni. Nije zadovoljan siromah, nije bogataš, nije  muž, nije žena, nisu djeca, nisu roditelji, nisu učenici, nisu đaci, nisu profesori, nisu radnici a ni šefovi.
Zadovoljstvo je rezultat ličnog truda da se voljeno, lijepo i sigurno osjećamo u porodici, društvu, zajednici, radnom mjestu, na dunjaluku. Za postizanje tog cilja se treba dobro potruditi i poslagati nekoliko zakonitosti. Kao čovjek, ne mogu biti sebičan i samo željeti da neko bude sa mnom zadovoljan a da sam ne uložim trud, da i drugi bude sa mnom zadovoljan.
Allahov poslanik s.a.v.s. rekao:
وَارْضَ بِمَا قَسَمَ اللَّهُ لَكَ تَكُنْ أَغْنَى النَّاسِ
 „Budi zadovoljan sa onim što ti je Allah dodijelio, bit ćeš najbogatiji čovjek.“ (Tirmizi)
Zadovoljstvo Božije
Svaku blagodat koju čovjek uživa od Allaha mu je, svako dobro koje ga zadesi, od Allaha mu dolazi, a svako zlo koje ga pogodi, od njega samog je. Vjernik je u cijelosti uvjeren da je Allahova briga o njemu veća od brige njega samog o sebi, te da j milost Allahova prema njemu, veća od milosti njegovih roditelja prema njemu. On posmatra u stvorenja i obzorja pa gleda tragove
Kada je čovjek zadovoljan sa svojim stanjem, tada će biti i sretan.
- Enes b. Malik, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ,,Uistinu, Allah je zadovoljan sa čovjekom koji pojede zalogaj hrane, pa Mu se zahvali na tome i koji se napije vode pa Mu se zahvali na njoj.“ (Muslim)
- Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: ,,Allah je zadovoljan da se pri vama nađu tri stvari, a prezire vam druge tri stvari. Zadovoljan je da obožavate samo Njega, da Mu ni u čemu ne pripisujete sudruga i da se svi čvrsto držite Allahovog užeta i od njega ne odvajate, a prezire rekla-kazala, mnogobrojna pretjerana pitanja i rasipništvo.“ (Muslim)
-  Abdullah b. Amr, radijallahu anhu, prenosi od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: ''Zadovoljstvo Gospodara je u zadovoljstvu roditelja i srdžba Gospodara je u srdžbi roditelja.“ (Tirmizi)
- Aiša, radijallahu anha, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ,,Ko bude tragao za Allahovim zadovoljstvom, makar i rasrdio ljude, Allah će ga zaštititi od ljudskih nevolja, dok onaj ko bude tragao za zadovoljstvom ljudi, srdeći Allaha, Allah će ga prepustiti ljudima.“ (Tirmizi)
Zadovoljstvo roditeljsko
- ,,Božije zadovoljstvo je uz zadovoljstvo roditelja i Božija srdžba uz srdžbu roditelja.'' 
- ,,Činite zadovoljstvo svojim roditeljima pa će i vaša djeca činiti vama.''
- ,,Tri dove će bez sumnje biti uslišane: dova roditelja kojom proklinje svoje dijete, dova mazluma (onoga kome je učinjena nepravda) i dova musafira (putnika).''
- Čovjek koji je počinio veliki grijeh upitao je Poslanika a.s. kako da se oslobodi tog grijeha. Poslanik ga je upitao da li ima živu majku. Odgovorio je da nema. Poslanik ga je upitao da li ima živu majčinu sestru. Odgovorio je da ima. ,,Čini joj dobro,'' reče Poslanik a.s.
Kazuju da je u Bosni sin oca smjestio u starački dom. Jednom je unuk vraćajući se iz škole posjetio djeda da vidi kako mu je u staračkom domu. Djed ga je zamolio da mu sljedeći put ponese deku, kako bi se mogao utopliti, jer je u domu bilo hladno, a i djed je imao slabu cirkulaciju. Otac je dječaku dao novac da djedu kupi lijepu deku. Dječak je kupio dvije, pa je jednu odnio djedu, a drugu donio kući. Kada se vratio sa posla u kući je našao jednu deku, pa je začuđeno upitao suprugu kakva je to deka. Rekla mu je da pita svoga sina koji ju je tu ostavio. Kada ga je upitao zašto nije deku odnio djedu, kazao je da je jednu odnio, a da je ovu donio kući da je sačuva kad bude njega smjestio u dom da mu je odnese. Poslije ovoga djed je na unukovo zadovoljstvo iz staračkog doma vraćen kući.
Kao vjernici, trebamo paziti su i drugi s nama zadovoljni: učitelj u školi, muallim u mektebu, šef na poslu, komšija u mahali, članovi porodice u kući, i ostali kome smo podređeni i nadređeni.
Ne možemo svakome ugoditi i svačije zadovoljstvo pridobiti. Uglavnom potrudimo se da shvatimo kad je dovoljno. Koliko je dovoljno da se potrudimo da znamo kada je i za koga dovoljno. Do kada da se trudimo oko svoje djece, oko supruge, supruga, šefa, komšije, prijatelja, koliko je vremena dovoljno da oni budu zadovoljni i kada će se i oni potruditi da i mi osjetimo da im nešto značimo i da smo s njima zadovoljni. Da znamo kad je dovoljno graditi, do kada stjecati i teško raditi, kada stati i prestati, kada početi dijeliti i zahiret se spremati.
Doviti za zadovoljstvo. Od Zejda b. Sabita, radijallahu anhu, prenosi se da ga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podučio dovi i naredio mu da se pridržava učenja ove dove i da naredi svojoj porodici da se pridržavaju te dove i da je uče svaki dan: ,,Es eluke, Allahumme er-Rida' ba'del-kada'i.“ (Imam Ahmed)
Od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, prenosi se da bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio: ,,Allahumme es'elukes-sihhate, vel-'afijete, vel-emanete, ve husnel-huluki, ver-rida'e bil-kaderi.“
 Postizanje Allahovog zadovoljstva. Enes b. Malik, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ,,Kada Allah zavoli neke ljude, On ih stavi na ispit, pa ko time bude zadovoljan, njemu i pripada zadovoljstvo, a ko se time rasrdi, njemu i pripada srdžba.“ (Tirmizi)
Spominje se sudbina Bešir et–Taberija, koji je imao njivu i na njoj 400 bikova. Jednog dana su ih napali Rimljani i odveli bikove. Na njivi je bilo 100 robova koji su čuvali bikove. Pa su robovi poslali sluge do Bešira da mu kažu da su odvedeni bikovi. Stigao je Bešir sa jednim od svojim sinova, pa su ga robovi sreli, tužni i rasplakani, govoreći: „Gospodaru, oteti su nam bikovi!“ Bešir je rekao: „I Vi također“ idite, slobodni ste u ime Allaha!“ Onda ga je pogledao njegov sin i rekau mu: „Oče, razočarao si nas i upropastio.“ Pa mu je Bešir rekao: „Šuti, sinčiću moj.“ Gospodar je htio da ispita moje zadovoljstvo s Njim, pa sam volio da ga povećam.  
Istinsko zadovoljstvo
 Budimo zadovoljni i uživajmo u osmjehu svoje porodice, neka osmjeh naše djece i supruge bude inspiracija da nam dan zadovoljno prođe. Zar je išta ljepše od smijeha i i lijepe atmosfere i zadovoljstva u svojoj porodici.  
Rekao je Allah dž.š: ,,Ono što ti dajem uzmi i zahvalan budi.” (El-Eraf, 144)
Koliko od nas ljudi ima imetka, hrane za narednih nekoliko dana ili mjeseci, pa opet neki nisu zadovoljni i uvijek nešto fali. Mudrac je govorio: ,,Ne čini nas bogatim ono što naše ruke čvrsto stežu, nego ono što naše ruke daruju.” (Thomas Romanus)
Neka nas ne opterećuju stvari koje su beznačajne, neka nam ne bude briga samo šta ćemo pojesti i kako ćemo izgledati. Neka naš život bude sreća uz Božije propise i Njegove naredbe koje nas vode do sreće i zadovoljstva. Istinska sreća čovjeka jeste u odgajanju njegove duše. Sretan je onaj koji je zadovoljan onim što ima i onako kako izgleda. Novac i tijelo, kojima se tolika posvećuje pažnja, jesu samo kratko uživanje koje ne predstavlja sreću. Najveća sreća jeste da budemo zadovoljni onim što nam je Stvoritelj odredio, preko izgleda i ugleda. Neka naša srca budu zadovoljna hljebom koji jedemo i vodom koju pijemo. Naš Poslanik a.s. kaže: ,,Onome ko zakonači siguran među svojom čeljadi, dobrog zdravlja i ima hrane za taj dan, dato mu je sve blago ovog svijeta.” (Tirmizi u svom Musnedu)
Nemojmo iz riječi zadovoljstvo izvući riječ samodovoljnost, pa da od svoje kuće napravimo tvrđavu u kojoj smo sami sebi dovoljni pa da nam pred vratima ostanu nezadovoljni, dostovi, komšije, rođaci i prijatelji. Neka znamo da naš osmjeh koristi prolaznicima i nama samima, jer je osmjeh sadaka prema riječima Poslanika a.s. Vjerujte, nije teško biti zadovoljan i fin, jer to je naša vjera, naš islam i din.
Dova                               
 Molim Uzvišenog Allaha da nam podari da budemo zadovoljni Njime, Njegovim poslanikom, islamom, ali da i On bude zadovoljan nama. Amin.
Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema džamijama i onima koji nam o vjeri govore i pravim putem nas predvode. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne udaljavajmo se od svoje islamske zajednice.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari.

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar