9. 4. 12

SLIKANJE-FOTOGRAFISANJE


Nijaz SALKIĆ

Još od vremena kada je Nicéphore Niepce 1825. godine otkrio tehniku kojom je moguće trajnije zabilježiti sliku, ljudima je bilo zanimljivo bilježenje likova na fotografski papir. Danas u doba svekolike poplave informacija, elektronskih uređaja, interneta i socijalne mreže (faceboka), ovoj generaciji Bosanaca i Hercegovaca su zanimljive 'stare' slike. Kopa se po dolafima, tavanima i seharama za starim i skupocjenim fotografijama. 




U Vražićima su rijetki zaljubljenici fotografije zabilježeli poratno vrijeme obnove i završetak i kraj trajanja skupne države. Među fotogafima 'za svoju dušu' treba spomenuti hadži Ibrahima Salkića, koji je važio za uspješnog bilježnika i arhivara ljudi i našeg podmajevičkog kraja. On je između ostalog bilježio i fotografisao radne akcije, kulturna druženja i teferiče. Ima dosta fotografija od ovog fotografa-amatera koje su u vlasništvu Vražićana, kao što je i ova fotografija porodice rahmetli hadži Muje Salkića.

Hadži Ibrahim je koristio stari bosanski ćilim kao pozadinu svojih slika, što se pokazalo uspješnim i lijepim. Normalno, tadašnje fotografije su bile u crno-bijeloj tehnici.

Uživajte!


Ni komentarjev:

Objavite komentar