7. 4. 12

ZANIMACIJA



Nijaz SALKIĆ


Naši pradjedovi, stari dobri Bošnjani voljeli su eglenu. Sazivali su sijelo  i to u predsoblju svoje hiže, taman oko svog ognjišta. U tim svima u hiži dragim i svečanim trenucima, pili bi kahvu, dumanili iz lule i muštikle  i mezili (žvakali)  pastrmu sa tavanske pante. Samodošli ili maksuzile pozvani mudraci bi sjedili koliko je tadašnji običaj dozvoljavao, pa  bi potom u  kasne sahate i uz svjetlo trijeski od luči, ili svijeća, razilazili svojim kućama.
     Naši djedovi, dobri  Bošnjani su sijelili na čardacima i u kućama na 'četiri vode'. U sijelo su pozivali baške odabrane i probrane dostove, kojima su zovući ih na sijelo, haberili da će te večeri na sijelu čitati junačke pjesme, taj i  taj, nadaleko poznati čitač i pjevač junačkih pjesama.
     Naše tate i babe, novi dobri Bošnjani su među prvima kupili u to vrijeme, prve radio aparate. Okupljali bi se u kućama i na sijelima i gledili u onaj zvučnik, da čuju taze vijesti i habere iz vascijelog dunjaluka. Nedugo poslije, stigao je i prvi televizor sa dva programa, koji su imali imena, prvi i drugi program. Najbolji i najsretniji Bošnjanin je bio onaj koji je imao dobar 'radion' sa pločama i najnoviji televizor.
    Sinovi dobrih baba i tata, su kasnije počeli kupovati još novije radio aparate, gramofone, kasetofone i još novije televizore u boji. Desilo se da je jednoč  sin od nekog Bošnjana vraćajući se iz 'bijelog svijeta'  donio kutiju za koju je kazao da se zove computer. Trebalo je dosta  vremena da svi Bošnjani skontaju kakva je to 'sprava', čemu služi i da je može kupiti ko god ima nešto para. Onda je krenulo.
    Nema više sijela pored ognjišta. Nejma više meraka i veselja u slušanju narodnih pjesama i sevda(h)linki  sa singlica i longplejki. Nema više ni korza ni igranki. Malo je sijela na kojima se jedu kokice, pečene bundeve (bunde), pije rasol i turšija, jedu mušmule, oskoruše i''neprskane' jabuke iz  trapova.
    Sve je to prijašnje i nekadašnje, nazadnjačko i zaostalo druženje na sijelima, zamijenilo isprekidano miganje jake svjetlosti sa računara, computera, kompjutera, računalnika, prenosnih i stacionarnih. Facebok je definitivno 'ubio' vedrinu i neuništivost bosanskog duha , vedrinu naboranog bosanskog lica, te gostoljublja, dočekluka i sohbeta u nas.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar