13. 3. 12

NE BUDIMO ŠKRTI A DAHABETILE U ZIKRU



Priredio Nijaz SALKIĆ


Naše životno vozilo juri velikom brzinom. Malo ko poznaje put a većina nema navigacije. Svi nekuda vozimo bez predaha unesvijesti zaboravljamo da će nam kad tad nestati goriva i da ćemo se jednom zaustaviti pa morati izaći iz svog vozila. Vozilo zvano tijelo, biće kad tad zamotano u ćefine i predato zemlji, a duša će nastaviti život do određenog vakta u određenim uslovima bitisanja. Za tu (ne)izvjesnu budućnost bilo bi dobro pipremiti se navakat. Ko misli o sebi neka gleda u halal, a bježi od harama. Pametan će svoje srce i jezik zaposliti zikrom.
LA ILAHE ILLALLAHU VAHDEHU LA ŠERIKE LEH, LEHUL-MULKU VE LEHUL HAMDU VE HUVE 'ALA KULLI ŠEJ'IN KADIR
Nema boga osim Allaha Jednoga. Koji nema druga. Njemu pripadaju vlast i sva zahvalnost. On nad svačim ima moć.
Bilježe Buharija i Muslim od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: "Ko kaže la lahe illellahu vahdehu la šerike lehu, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ala kulli šej'in kadir" Nema boga osim Allaha, Jedinoga, Koji druga nema. Njemu pripada vlast nad svačim i sva zahvalnost. On sve može, sto puta na dan, imaće nagradu u vrijednosti onoga ko oslobodi roba iz Ismailovog, alejhis-selam, potomstva, upisat će mu se stotinu dobrih djela, obrisat će mu se stotinu loših djela, i biće zaštićen od šejtana toga dana."
Poslanik s.a.v.s., je rekao: „Čovjek neće izgovoriti: la ilahe illallah vahdehu la šerike leh; lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve 'ala kulli šej'in kadir – iskreno iz dna duše, potvrđujući srcem svoj jezik – a da se ne pootvaraju sva nebeska vrata kako bi Allah dž.š., pogledao u onoga što je ove riječi izgovorio, a onaj u koga Allah dž.š., pogleda daće mu ono što traži!“ (Sunen Nesa'i el-Kubra, br.9856.)

Ni komentarjev:

Objavite komentar