21. 4. 12

RODBINA I TAZBINA



Nijaz SALKIĆ

   Rodbina je grupacija ljudi koji su međusobno povezani krvnim srodstvom ili bračnim (tazbinskim) vezama . Najbliži rođaci su: otac, majka, sin, kćerka, brat, sestra. Bliža rodbina su: djedo, nena,  nana, amidža dajdža, tetka. Nešto dalja rodbina su: amidžići (amidžina djeca), daidžići (dajdžina djeca, tečići (tetkina djeca). Nekada  se kaže (neko kaže) da nisu rodbina: tetak, amidžinica i dajdžinica. U ostalu "rodbinu" spadaju:  svekar, svekrva, punac, punica, šura, balduza (svastika), badžo, djever, zaova, jetrva...


    Rodbina je poput velikog imetka i bogatstva. Ako se redovno ne obilazi, nadgleda, pazi, popravlja, uspravlja, čisti, dotjeruje, broji i prebrojava, može se vremenom izgubiti i zaboraviti, čega i koliko se od tog bogastva ima. Da je rodbina bogastvo u mladosti je malo ko svjestan. Kada se uđe u godine, uviđa se da je rodbinstvo veliki brend, dakako  ko zna cijenu rodbine.


    Na početku ove priče pobrojani su prioriteti u lancu rodbinstva i tazbinstva. Naravno da su majka i otac u pročelju sobe zvane porodica.  Oni su najjača halka koja spaja i uvezuje cijelu obitelj. Kada njih vremenom nestane  o(h)labavi i popusti lanac ljubavi i pažnje u porodici. Proći će dosta vremena dok se u halkama od lanca (braća i sestre) uvidi da se treba porodica ponovo čvršće uvezivati u rodbinski lanac.



     Neko od tih halki (braća i sestre) tu potrebu na vrijeme shvate, a neki nikada ne skontaju da se lanac rodbinstva ne smije prekidati, jer je održavanje rodbinskih odnosa naredba od Boga Dragoga. Današnji kavm (generacija ljudi) je svoj egzistencijalni lanac i previše zategla, pa se ( izgovor poznat kao 'nema se vremena') slabo obilazimo i međusobno rodbinski komuniciramo.



     Blago onom ko nađe vremena da obiđe svoju rodbinu i namiriše se one lijepe rođačke, slatke i drage eglene i muhabeta!  Bolje je danas otići u posjetu rodbini, nego sutra. Možda sutra nikad doći neće.

     Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar